FOLLOW US: facebook twitter

Το Βραβείο Μυθιστορήματος στην “Μελανοχτυπημένη” της Ηλείας εκπαιδευτικού, Α. Αλεξανδροπούλου

Ημερομηνία: 01-02-2022 | Συντάκτης:

Ακόμα ένα βραβείο για την Ηλεία εκπαιδευτικό, συγγραφέα και εικαστικό Αρχοντούλα Αλεξανδροπούλου


Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Το Βραβείο Μυθιστορήματος για το βιβλίο της “Μελανοχτυπημένη” από τις εκδόσεις 24 Γράμματα, κατέκτησε πρόσφατα η Πυργιώτισσα εκπαιδευτικός, συγγραφέας και εικαστικός Αρχοντούλα Αλεξανδροπούλου στον Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής 2021. Μάλιστα το βραβείο της απονέμεται με ομόφωνη απόφαση της κριτικής επιτροπής! Η πολυτάλαντη Αρχοντούλα Αλεξανδροπούλου που σήμερα ζει με την οικογένειά της και εργάζεται στο Αγρίνιο, είχε παρουσιάσει την “Μελανοχτυπημένh¨” και στην γενέτειρά της στον Πύργο, όταν πρωτοκυκλοφόρησε το βιβλίο της.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση της κριτικής επιτροπής “Το μυθιστόρημα αυτό αποτελεί μια καλογραμμένη και ευφάνταστη ιστορία, η οποία συνδυάζει τον «μύθο του Ανήλιαγου» με την τοπική ιστορία και γεωγραφία της Ηλείας. Βασικό του θέμα είναι η συμβολοποίηση της ερωτικής σχέσης αναγνώστη-ήρωα με αξιοποίηση πλούσιων αντιθέσεων, φαντασίας και πραγματικότητας, σκότους και φωτός, κυριολεξίας και μεταφοράς. Η τυπογραφική εμφάνιση του βιβλίου είναι άψογη και η εικονογράφησή του ενδιαφέρουσα. Το περιεχόμενό του είναι πρωτότυπο, η γραφή λογοτεχνική και άριστη η χρήση της ελληνικής γλώσσας. Η συγγραφέας χρησιμοποιεί, επίσης, ευρηματικές αφηγηματικές τεχνικές, όπως αναχρονίες, επιβραδύνσεις κ.ά. Αν και η αφήγηση είναι κάπως περίπλοκη με συνεχείς μετακινήσεις στον χρόνο, τον χώρο και τα πρόσωπα, η συγγραφέας κατορθώνει εντούτοις να διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη με τον γοητευτικό και λαγαρό της λόγο, προσφέροντας, παράλληλα, πλούσιο υλικό για την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής.”

Η Αρχοντούλα Αλεξανδροπούλου για την βράβευση του μυθιστορήματός της “Μελανοχτυπημένη” ανέφερε σε ανάρτησή της στο φβ: “Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου τα μέλη της κριτικής επιτροπής του ΟΛΚ (Ομίλου Κριτικής και Λογοτεχνίας) για την μεγάλη τιμή να απονείμουν στη «Μελανοχτυπημένη» το Βραβείο Μυθιστορήματος. Τούς ευχαριστώ για το βραβείο, καθώς και για την εξαίρετη κριτική τους! Ευχαριστώ τα 24 γράμματα, τον Γιώργο Δαμιανό και το επιτελείο του που εμπιστεύθηκαν το πόνημά μου και κατέστησαν αυτή τη βράβευση δυνατή»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος