FOLLOW US: facebook twitter

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος «εγκλήματος»

Ημερομηνία: 02-03-2023 | Συντάκτης:

Τραγωδία Τεμπών

Επιμέλεια: Κική Κολοβέρου

Καταγγελίες «φωτιά» για τα τεράστια κενά ασφαλείας που υπάρχουν στους ελληνικούς σιδηρόδρομους αναδεικνύονται σήμερα, με αφορμή την ανείπωτη τραγωδία που σημειώθηκε στα Τέμπη. Πέραν των σαφών ενδείξεων για σωρεία λαθών και παραβλέψεων που φέρεται να υπέπεσε ο αρμόδιος σταθμάρχης Λάρισας, προκύπτει μια σαφής αστοχία-δυσλειτουργία στα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου κυκλοφορίας, που συνδυαστικά ενδεχομένως να προκάλεσαν την καταστροφή.

Τα τρένα, σε αρκετά σημεία της επίμαχης διαδρομής όπου σημειώθηκε η τραγωδία αλλά και σε άλλα κομμάτια του εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου, πάνε στα τυφλά! Και αυτό το τραγελαφικό συμβαίνει διότι τα έργα υποδομής και εγκατάστασης των ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου κυκλοφορίας των αμαξοστοιχιών, δεν έχουν ολοκληρωθεί και ως εκ τούτου δεν λειτουργούν. Οι αμαξοστοιχίες, όπως καταγγέλλουν εκπρόσωποι των εργαζομένων του ΟΣΕ, διαθέτουν τα συστήματα, τα οποία παραμένουν ανενεργά και επί της ουσίας άχρηστα. Υπήρχε ένα σχέδιο ανάταξής τους μέσα στο 2020, όμως δεν λειτούργησε το ETCS, δεν τέθηκαν, δηλαδή, σε λειτουργία τα φανάρια που δίνουν τις ενδείξεις στους μηχανοδηγού.

Δυο τρένα, στην ίδια γραμμή! Δυο τρένα που εν έτη 2023 συγκρούστηκαν μετωπικά γιατί δεν υπήρχαν ηλεκτρονικά συστήματα προειδοποίησης και ελέγχου! Δυο τρένα σε μια σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα- Θεσσαλονίκη, στην οποία καθημερινά σημειώνονταν καθυστερήσεις, συχνές διακοπές δρομολογίων λόγω… κομμένων καλωδίων και που δεν διέθεταν τα απαιτούμενα συστήματα ασφαλούς λειτουργίας… Πρόκειται λοιπόν για ανθρώπινο λάθος όπως πολλοί διερωτώνται ή για εγκληματική πολιτική διαχείριση εκ μέρους της Hellenic Train, του ΟΣΕ και των ιθυνόντων της κυβέρνησης; Αν… αν υπήρχαν και λειτουργούσαν τα ηλεκτρονικά συστήματα, η ανείπωτη αυτή συμφορά θα είχε αποφευχθεί και η χώρα μας που έχει βυθιστεί στον πένθος δε θα θρηνούσε για τα παιδιά της… Καταγγελίες και προειδοποιήσεις πολλές όλο το προηγούμενο διάστημα από συνδικαλιστές σχετικά με θέματα ασφαλείας. Παραθέτω μια πρόσφατη, στις 7.2.23 που μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Δεν θα περιμένουμε το δυστύχημα που έρχεται, για να τους δούμε να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα κάνοντας διαπιστώσεις. Τα Σωματεία στο Σιδηρόδρομο και η Π.Ο.Σ. δεν μπορεί να ανέχονται άλλο αυτή την επικίνδυνη κατάσταση. Τι άλλο περιμένουν για να παρέμβουν; Τι άλλο πρέπει να συμβεί; Τα θέματα ασφάλειας πρέπει να μπουν στην πρώτη γραμμή. Να βρεθούν στο επίκεντρο των συνελεύσεων στους χώρους δουλειάς».

Ξεκάθαρος ο πρόεδρος μηχανοδηγών ΟΣΕ, Κώστας Γενιδούνιας, μιλώντας στην ΕΡΤ. Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποιο κεντρικό σύστημα ελέγχου των δρομολογίων απάντησε χαρακτηριστικά το εξής: «Δεν λειτουργεί τίποτα. Γίνονται όλα χειροκίνητα, από ανθρώπινο παράγοντα. Είμαστε στο manual, σ’ όλο το Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Ούτε οι ενδείξεις λειτουργούν στα φωτοσήματα λειτουργούν, ούτε ο έλεγχος κυκλοφορίας λειτουργεί. Αν αυτά λειτουργούσαν, οι μηχανοδηγοί θα βλέπαν την κόκκινη ένδειξη και τα τρένα θα σταματούσαν σε απόσταση 500 μ. – 1 χλμ…. Δεν λειτουργεί, είναι κενό. Μάλλιασε η γλώσσα μας να το λέμε”.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος