FOLLOW US: facebook twitter

“Ιερές” απώλειες: Θα χαθούν 10 εκατ. ευρώ από τις τσέπες των αγροτών!

Ημερομηνία: 26-01-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα

-Στη φτώχεια θα βυθιστούν οι παραγωγοί αν οι «ιερές» εκτάσεις κατοχυρωθούν στο μοναστήρι Αγίων Θεοδώρων

– Εκατοντάδες οικογένειες θα μείνουν ξαφνικά δίχως επιδότηση και εισόδημα από την παραγωγή, δηλώνει στην «Πρωινή» ο υπεύθυνος του ΚΕΑ Αγροτών, Άλκης Κωνσταντόπουλος


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Τρόμο προκαλούν οι υπολογισμοί των αγροτών στην ορεινή ζώνη της Ηλείας για το εισόδημα που χάσουν εάν οι «ιερές» εκτάσεις κατοχυρωθούν οριστικά και αμετάκλητα στο Μοναστήρι Αγίων Θεοδώρων Αροανίας (Καλαβρύτων) μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της κτηματογράφησης. Δεδομένου ότι δεν θα μπορούν να δηλώνουν ως ιδιοκτήτες τις καλλιεργούμενες εκτάσεις στο ΟΣΔΕ, αυτόματα χάνουν όλες τις επιδοτήσεις που λαμβάνουν ως τώρα συν το εισόδημα από την πώληση προϊόντων με ισχυρό brandname στην αγορά, όπως η σταφίδα και το ελαιόλαδο.

Ο υπεύθυνος του Κέντρου Εξυπηρέτησης Αγροτών «Αγροτική Καινοτομία» Πύργου, Άλκης Κωνσταντόπουλος, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι αν δεν αλλάξει κάτι, περίπου 800 με 1000 αγρότες θα χάσουν συνολικό εισόδημα από παραγωγή και επιδοτήσεις, που φτάνει ακόμα και τα δέκα εκατ. ευρώ!

«Διαπιστώσαμε από τους χάρτες της προανάρτησης ότι υπάρχουν πολλές χιλιάδες στρέμματα καλλιεργούμενων εκτάσεων στην Κουτσοχέρα, στο Χειμαδιό αλλά και βορειότερα, τα οποία θα χαθούν από τους δικαιούχους εφόσον τελεσφορήσει αυτή η διαδικασία. Όταν η περιοχή παράγει ελαιόλαδο και σταφίδα, που έχει ακριβά δικαιώματα, ο μέσος όρος επιδοτήσεων μαζί με τις εξισωτικές μπορεί να ξεπερνά και τα 90 ευρώ το στρέμμα. Οι δικαιούχοι, κατά προσέγγιση είναι 800 με 1000 περίπου. Είναι πολλοί οι παραγωγοί και είναι αρκετά μεγάλα τα χωριά που καλλιεργούν σε αυτές τις εκτάσεις. Θεωρώ ότι θα υπάρχει τεράστιος οικονομικός αντίκτυπος, θα είναι άνθρωποι που χάνουν ολοκληρωτικά την περιουσία τους», τόνισε και εξήγησε ότι εκατοντάδες οικογένειες θα βυθιστούν στη φτώχεια.

«Ένας μέσος όρος ιδιοκτησίας σε αυτές τις εκτάσεις είναι περίπου 50 στρέμματα. Ένας παραγωγός με χίλιες ρίζες ελιές, ακόμα και τη χαμηλότερη ενίσχυση να παίρνει, η συνολική επιδότηση μαζί με την εξισωτική είναι 3.000 ευρώ. Αν υπολογίσουμε ότι θα βγάλει και 4-5 τόνους ελαιόλαδο, το εισόδημα του φτάνει τις 10.000 ευρώ ετησίως. Αυτά είναι χρήματα με τα οποία ζει μια οικογένεια στο χωριό. Μην ξεχνάτε πως υπάρχουν οικογένειες με 10 και 15 στρέμματα, που παράγουν 20 τόνους σταφίδα για να βγάλουν τα προς το ζην, για να τους μείνουν 6.000-7.000 ευρώ. Πολύς κόσμος το έχει σαν αποκλειστική πηγή εισοδήματος και τώρα ξαφνικά θα βρεθεί στον δρόμο. Είναι σαν να δουλεύεις και να σε απολύουν, χωρίς αποζημίωση μάλιστα», υπογράμμισε στην «Πρωινή» ο κ. Κωνσταντόπουλος.

«Από το πουθενά κάποιος διεκδικεί τον κόπο άλλου…»

Με βάση τους πρόχειρους υπολογισμούς που έχουν γίνει, το εισόδημα από τις επιδοτήσεις κυμαίνεται στο 1,5 εκατ. ευρώ και το πενταπλάσιο θα χαθεί από την παραγωγή. Ο κ. Κωνσταντόπουλος τονίζει πως αυτή η εξέλιξη είναι άδικη και θα επιφέρει απρόβλεπτες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, προσθέτοντας ότι όλα αυτά τα χρόνια κανένας δεν έθεσε θέμα νομιμότητας προς τους Ηλείους καλλιεργητές.

«Καταρχάς, εδώ και δεκαετίες, αν αυτά τα κτήματα δεν είχαν καλλιεργηθεί με προσωπικό κόπο και χρήμα από τον ντόπιο πληθυσμό, δεν θα υπήρχαν αυτές οι καλλιέργειες. Ξαφνικά έρχεται κάποιος από το πουθενά και διεκδικεί κάτι που έχει δημιουργήσει κάποιος άλλος. Μπορεί αυτά να υπήρχαν σαν απλά χωράφια πριν από 50 ή 100 χρόνια, αλλά μέσα από γενιές αγροτών δημιουργήθηκαν περιουσίες εκεί, οι εκτάσεις έγιναν γόνιμες και παραγωγικές χάρη στην πολυετή φροντίδα από τους αγρότες που μένουν εκεί. Μου κάνει εντύπωση το ότι έχουν γίνει συμβόλαια, έχουν γίνει κληρονομιές, συμβολαιογραφικές πράξεις μεταβιβάσεις και, από όσο ξέρω, δεν είχαν κάποια ενόχληση όλα αυτά τα χρόνια. Τα δήλωναν στο Ε9 και γίνονταν αποδεκτά ως ιδιόκτητα για να πάρουν τις επιδοτήσεις. Δεν ήταν νοικιασμένες από το μοναστήρι. Τώρα όλα αυτά δεν θα μπορούν να δηλωθούν και θα χαθούν αν δεν υπάρχει μισθωτήριο…», τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος και πρόσθεσε πως θα πρέπει οι θιγόμενοι παραγωγοί να οργανωθούν και να εξαντλήσουν κάθε νόμιμο τρόπο για να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους και να μην καταλήξουν ακτήμονες έπειτα από δεκαετίες.

Συζήτηση στο περιφερειακό

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρος Βασιλόπουλος, γνωστοποίησε με ανάρτησή του ότι το ζήτημα των «ιερών» εκτάσεων θα συζητηθεί στο περιφερειακό συμβούλιο, προκειμένου να συζητηθεί και να ληφθούν αποφάσεις. «Ένα θέμα που θα έπρεπε να είχε αντιμετωπισθεί πολλά χρόνια τώρα για να δοθεί οριστική λύση, φτάσαμε ξανά στο πάρα πέντε για να σωθούν περιουσίες που οι αγρότες κληρονόμησαν από τους παππούδες και τους πατεράδες τους, τα έχουν δηλώσει και αποκτήσει νόμιμα και τα έχουν καλλιεργήσει με πολύ κόπο και ιδρώτα», ανέφερε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος