FOLLOW US: facebook twitter

Η «Ελπίδα» πέρασε… ξώφαλτσα από την Ηλεία και «άσπρη» μέρα δεν είδαμε!

Ημερομηνία: 26-01-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Περιβάλλον
Μόνο η Ανδρίτσαινα είδε για λίγες ώρες το λευκό χρώμα του χιονιού.

Στα λευκά ντύθηκε για λίγο μόνο η Ανδρίτσαινα- Δεν απαιτήθηκε παρέμβαση των ορεινών δήμων που βρισκόταν ωστόσο σε ετοιμότητα

– Επιμένει όμως ο παγετός και σήμερα με θερμοκρασίες κάτω του μηδενός


Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Μπορεί η “Ελπίδα” να μην… ανταποκρίθηκε στο όνομά της και να δημιούργησε τεράστια προβλήματα από το χιόνι όχι μόνο στην Αττική με το φιάσκο της Αττικής οδού και όχι μόνο, αλλά και σε πολλά μέρη της χώρας, ωστόσο από την Ηλεία πέρασε «ξώφαλτσα» και μείναμε στον παγετό από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που κινήθηκαν κάτω από τα μηδέν. Έτσι, το χιόνι εδώ σχεδόν δεν το είδαμε, ούτε την Φολόη όπως συνήθως ντυμένη στα λευκά, ούτε την Δίβρη, ούτε καν τον Επικούρειο Απόλλωνα που είναι το πρώτο σημείο του νομού που το χειμώνα με τις χαμηλές θερμοκρασίες υποδέχεται τα πρώτα χιόνια.

Μοναδική εξαίρεση η Ανδρίτσαινα όπου το απόγευμα της Δευτέρας, άρχισαν να πέφτουν οι πρώτες νιφάδες καλύπτοντας τις στέγες των σπιτιών και τους δρόμου δημιουργώντας μαγευτικές χειμωνιάτικες εικόνες, ωστόσο η χιονόπτωση περιορίστηκε στο «πασπάλισμα» της πέτρινης πολιτείας της Ηλείας και δεν είχε καμιά συνέχεια. Έτσι, η πασπάλα της Ανδρίτσαινας, ήταν και η μόνη περιοχή που κατάφερε μια υποτυπώδη χιονόστρωση εντός Ηλειακού εδάφους. Ελαφρύ χιονάκι έπεσε στην Φιγαλεία που το ‘έστρωσε’ για λίγο χωρίς όμως να το κρατήσει και κυρίως να δημιουργήσει προβλήματα.

Χθες μάλιστα από την λιακάδα χάθηκαν και τα τελευταία ίχνη χιονιού και όσοι είχαν την επιθυμία να κάνουν «λευκές» εξορμήσεις στα ορεινά της Ηλείας, έμειναν απλώς με την επιθυμία. Ως εκ τούτου, δεν δημιουργήθηκε και κανένα πρόβλημα στις μετακινήσεις, πέραν κάποιων μικρών προβλημάτων από τον παγετό στους δρόμους που επέβαλλε στους οδηγούς να είναι πολύ προσεκτικοί.
Ωστόσο οι δήμοι των ορεινών περιοχών του νομού, όπως ο δήμος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων αλλά και ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, είχαν προετοιμαστεί για να παρέμβουν στο ενδεχόμενο χιονόπτωσης, όμως τελικά δεν χρειάστηκε. Όπως ανέφερε μιλώντας στην «Πρωινή» ο αντιδήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων κ. Μίλτος Γεωργακόπουλος, δεν αντιμετώπισαν κανένα απολύτως πρόβλημα, όλοι οι δρόμοι ήταν ανοιχτοί, τα ορεινά χωριά απόλυτα προσβάσιμα και ως εκ τούτου δεν χρειάστηκε πουθενά η παρέμβαση των υπηρεσιών του δήμου και της Πολιτικής προστασίας. παρότι ήταν έτοιμοι όταν ενημερώθηκαν για τον επερχόμενο χιονιά.

Παραμένουν όμως τα προγνωστικά για νέο παγετό σήμερα

Παραμένουν ωστόσο οι θερμοκρασίες με αρνητικό πρόσημο στα ημιορεινά και ορεινά της Ηλείας, όπως και τα προγνωστικά για νέο ισχυρό παγετό σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με τον προγνώστη καιρού Θοδωρή Κονδύλη, το πρωί της Τρίτης 25 Ιανουαρίου 2022 , η συννεφιά και ο άνεμος λειτούργησαν αποτρεπτικά για τον σχηματισμό ισχυρού παγετού και ακραίων θερμοκρασιών. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες σημειώθηκαν σε Ανδρίτσαινα και Λαμπεία με -3,3 και -2,9 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα. Στις πεδινές περιοχές οι ελάχιστες θερμοκρασίες δεν έπεσαν κάτω από το μηδέν, αποφεύγοντας τις ακραίες προβλεπόμενες τιμές.

Ωστόσο συνιστάται στους πολίτες, να συνεχίσουν να λαμβάνουν μέτρα για την προστασία από ισχυρό παγετό καθώς και προσοχή σε ότι αφορά τις μετακινήσεις κυρίως στο ορεινό και ημιορεινό κομμάτι του νομού.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος