FOLLOW US: facebook twitter

Σύσταση ΕΟΔΥ εμβολιασμού για ιλαρά σε όσους ταξιδεύουν

Ημερομηνία: 12-03-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, Υγεία

Νέα ανακοίνωση για την έξαρση της ιλαρά σε διάφορες χώρες εξέδωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με τα πρόσφατα διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα παρατηρείται έξαρση κρουσμάτων ιλαράς τόσο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής  Ένωσης, αναφέρει ο οργανισμός. 

Οι ταξιδιώτες παιδιά και ενήλικες, σε χώρες με έξαρση κρουσμάτων συστήνεται να επιβεβαιώνουν τον πλήρη εμβολιασμό τους με δύο δόσεις του μικτού εμβολίου ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) πριν το ταξίδι.

Σε ότι αφορά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται στους ταξιδιώτες στην Ρουμανία. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Η ιλαρά βρίσκεται σε άνοδο στην Ευρώπη και η εκτίμηση είναι ότι τα κρούσματα ιλαράς αναμένεται αυξηθούν τους επόμενους μήνες λόγω της μείωσης της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, η οποία καταγράφηκε στη διάρκεια της πανδημίας Covid19. 

Η μεταδοτική αυτή ασθένεια μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, ιδιαίτερα σε παιδιά και ευάλωτα άτομα. Μπορεί να προληφθεί μέσω του εμβολιασμού.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος