FOLLOW US: facebook twitter

Σοβαρός κίνδυνος για τα πλατάνια της Ηλείας

Ημερομηνία: 11-04-2023 | Συντάκτης:

Απαγόρευση υλοτόμησης από τα δασαρχεία Πύργου και Ολυμπίας λόγω προσβολής από επιβλαβή οργανισμό

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Δραστικά μέτρα για να διασωθούν τα πλατάνια της Ηλείας αποφάσισαν να λάβουν τα δασαρχεία Πύργου και Ολυμπίας, καθώς διαπιστώθηκε ότι έχουν προσβληθεί από επιβλαβή οργανισμό που προκαλεί την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους στον πλάτανο, η οποία είναι καταστροφική διότι προκαλεί νέκρωση του δέντρου και εξαπλώνεται πολύ εύκολα.

Όπως επισημαίνει στην απόφασή του ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, ο πλάτανος είναι είδος με σπουδαία δασοπονική σημασία λόγω της παραγωγικής του αξίας και της πολλαπλά ωφέλιμης δράσης, για αυτό και πρέπει να προστατευτεί πάση θυσία.

«Οι κοινωφελείς του επιπτώσεις είναι έκδηλες και άμεσα χρήσιμες, καθώς ο Πλάτανος έχει την ιδιότητα να καταλαμβάνει πλήρως τις κοίτες των χειμάρρων και τις αμμοχαλικώδεις προσχώσεις τους τις οποίες προστατεύει και αξιοποιεί μοναδικά, στερεώνει τις κοίτες τους, αντέχει στις κρούσεις και συγκρατεί τα φερτά υλικά, αντέχει στη βόσκηση, προσδίδει εξαιρετική αισθητική στο τοπίο, δημιουργεί υγιεινό περιβάλλον πρόσφορο για αναψυχή. Συνεπώς η διαχείρισή του πρέπει να γίνεται με φρόνηση και να είναι προσαρμοσμένη στην αξίωση πλήρους αξιοποίησης των πολλών ωφελειών του οι οποίες ενδιαφέρουν όλο το κοινωνικά σύνολο και όχι μόνο τον εδαφοκτήμονα», αναφέρει και επισημαίνει πως διαπιστώθηκε η παρουσία του επιβλαβούς οργανισμού Ceratocystis fimbriata f. Sp. Platani walter που προκαλεί την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου.

Για τον λόγο αυτό, αποφασίστηκε η ολική απαγόρευση της υλοτομίας, της κλάδευσης, διακίνησης φυτών προς φύτευση, ξυλείας και διακίνησης σπόρων προς σπορά του πλατάνου, χωρίς την εποπτεία και έγκριση της δασικής Υπηρεσίας, παρά μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις που εξειδικεύει το κείμενο της απόφασης.

Παράλληλα, το υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε την έκτακτη υλοτόμηση 400 χωρικών κυβικών μέτρων νεκρών και προσβεβλημένων από τον επιβλαβή οργανισμό δέντρων πλατάνου στην περιοχή ανάντη του τμήματος από τη γέφυρα στα Τριπόταμα της ΤΚ Ορεινής του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia