FOLLOW US: facebook twitter

Αντιδράσεις για τη νομοθετική ρύθμιση της Γλύφας

Ημερομηνία: 11-04-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα, Οικονομία

-Ψήφισμα στον Πέτσα έστειλαν 194 κάτοικοι της περιοχής

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Αντιδράσεις προκαλεί η επικείμενη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών για τον προσφυγικό οικισμό στη Γλύφα του δήμου Πηνειού, καθώς μερίδα κατοίκων της περιοχής Γλύφας-Λυγιάς το αξιολογούν αρνητικά.

Όπως επισημαίνουν σε ψήφισμά τους, που εστάλη στο υπουργείο Εσωτερικών, η επίμαχη νομοθετική διάταξη είναι ασαφής και ανεφάρμοστη, δεν λύνει το πρόβλημα των εποικιστικών εκτάσεων και δεν ανταποκρίνεται στα πάγια αιτήματα δεκαετιών που διατυπώνουν οι κάτοικοι.

«Η ψήφισή του και η εφαρμογή του θα δημιουργήσει πιο πολλά προβλήματα από αυτά που προτίθεται να λύσει. Για παράδειγμα, η παράγραφος 10 του άρθρου 17 προβλέπει υπογραφή δήλωσης του νόμου για πολεοδόμηση των εκτάσεων που θα παραχωρηθούν από τον δήμο, πράγμα χρονοβόρο και ανεφάρμοστο επί της ουσία για τα 300 στρέμματα ελαιόδεντρα που έχουν στην κατοχή τους από το 1930 οι κάτοικοι», αναφέρουν ως πρώτο πρόβλημα και προσθέτουν πως καθορίζεται ως τίμημα η αντικειμενική αξία, η οποία κυμαίνεται από 2.000 έως 8.00 ευρώ ανά στρέμμα για τα λιοστάσια που κατέχουν οι κάτοικοι.

«Για παρόμοιες γεωργικές εκτάσεις, ο ν.5024/2023 προβλέπει τίμημα έως 20% επί της αντικειμενικής αξίας. Αναφέρει επίσης αυθαίρετα κτίσματα, όταν στα 300 στρέμματα ελαιόδεντρα που έχουν οι κάτοικοι, υπάρχουν μόνο 13 κτίσματα και αυτά με νόμιμες άδειες», τονίζουν οι υπογράφοντες κάτοικοι και υπογραμμίζουν ότι επί της ουσίας η νομοθετική διάταξη θέλει να περάσει στα… κρυφά ρύθμιση εκποίησης για τα αυθαίρετα στην παραλία της Γλύφας, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για την εξαίρεση αιγιαλού και παραλίας και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα σοβαρά προβλήματα στατικότητας και επικινδυνότητας υγειονομικού χαρακτήρα, όπως η έλλειψη διόδων πρόσβασης στη θάλασσα και άλλα σοβαρά προβλήματα με την ασφάλεια περιαστικής κυκλοφορίας.

«Αν δοθεί η δυνατότητα νομιμοποίησης της απαράδεκτης αυτής κατάστασης, και ο δήμος ζημιωθεί και η περιοχή θα υποβαθμιστεί περαιτέρω από την έξαρση της αυθαιρεσίας σε κοινόχρηστους ή μη χώρους. Πιστεύοντας ότι εκφράζουμε το κοινό αίσθημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των 20.000 κατοίκων του δήμο μας, ζητάμε να δοθεί η δυνατότητα να εκποιηθούν από τον δήμο χωρίς δημοπρασία τα ακίνητα που κατέχουν οι κάτοικοι της Γλύφας από το 1930 και να μη δοθεί η δυνατότητα εκποίησης για τα δημοτικά αυθαίρετα κτίσματα, γιατί οποιαδήποτε προτεινόμενη λύση θα επιδεινώσει την ήδη υπάρχουσα κατάσταση και θα υποβαθμίσει καταστροφικά το περιβάλλον. Για ένα τόσο σοβαρό και περίπλοκο ζήτημα, απαιτείται σοβαρός σχεδιασμός και όχι λύση στο πόδι», καταλήγει το κείμενο της επιστολής, το οποίο υπογράφουν συνολικά 194 κάτοικοι της Γλύφας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος