FOLLOW US: facebook twitter

«Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» στο παλίμψηστο της Ηλειακής γης

Ημερομηνία: 26-05-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Νέα, Πολιτισμός

Εξαιρετική επετειακή δράση στον ηγεμονικό θολωτό τάφο του Βαρθολομιού

Γράφει η Πουλχερία Γεωργιοπούλου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας συμμετέχει στη διοργάνωση της επετειακής επικοινωνιακής δράσης «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», η οποία συντονίζεται από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠ.ΠΟ.Α.

Η αφήγηση του αρχαιολόγου κ. Χρήστου Ματζάνα ζωντάνεψε τη μαγεία του χρόνου όπως αποτυπώθηκε στις δράσεις και στα έργα των ανθρώπων που η αρχαιολογική σκαπάνη φέρνει συνεχώς στο φως που τα γέννησε. Η ηλειακή γη συνεχώς κατοικούμενη από τότε που οι νεάντερνταλ συμβίωναν με τους homo sapiens έχει φυλάξει στα σπλάχνα της ένα πλούτο ευρημάτων που τεκμηριώνουν τον τρόπο που οι άνθρωποι για δεκάδες χιλιάδες χρόνια έδεσαν τη μοίρα τους με τούτη τη γόνιμη, ήμερη και ευλογημένη γη.

Στην υπό εξέλιξη ανασκαφή του ηγεμονικού θολωτού τάφου Βαρθολομιού, αναλύθηκε ο τρόπος κατασκευής του θαυμάσιου μνημείου και εξετάστηκε η περίπτωση του συνδυασμού κάποιων αρχιτεκτονικών λεπτομερειών και ευρημάτων με τη μυθολογική παράδοση που μπορεί να βοηθήσει στην ταυτοποίηση του μυκηναίου άνακτα που τάφηκε στο εντυπωσιακό μνημείο. Σε κοντινή απόσταση αλλά με ένα μεγάλο άλμα στο χρόνο, φτάνουμε στο 6.000 π.Χ., έκπληξη και θαυμασμό προκαλεί το ιερό της Πρώιμης Νεολιθικής Μητέρας Θεάς με τον αναπάντεχο τρόπο ταφής των νεκρών που παραπέμπει σε πρακτικές περιοχών πέριξ της Μεσογείου, όπως την Ιορδανία.

Την μεγάλη νεκρόπολη της περιοχής του Βαρθολομιού συμπληρώνει ο ταφικός τύμβος της Τελικής Νεολιθικής έως τα ύστερα χρόνια της αρχαιότητας

Σήμερα σε ένα τόπο που σφύζει από δραστηριότητα αγροτική και επιχειρηματική οι αρχαίοι νεκροί, ένοικοι τώρα του παντός κεκυρωμένοι, αποκαλύπτουν με τον δικό τους τρόπο όχι μόνο του θανάτου μα και της ζήσης τους τις πρακτικές, τα ήθη τα έθιμα και τις περιπέτειες της καθημερινότητάς τους για επιβίωση. Ευχή μας το εξαιρετικό αυτό επιστημονικό έργο να έχει συνέχεια και επιτυχία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος