FOLLOW US: facebook twitter

“Στόχος μου να ξαναβάλω την Ηλεία στο στρατηγικό χάρτη της χώρας”

Ημερομηνία: 26-05-2023 | Συντάκτης:

Συνέντευξη του βουλευτή Ηλείας της ΝΔ Δημήτρη Αβραμόπουλου

Σε μια αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, στο υψηλό ποσοστό που σημείωσε η Νέα Δημοκρατία πανελλαδικά αλλά και στην αύξηση της εκλογικής της δύναμης στον νομό μας, προχώρησε ο  βουλευτής Ηλείας Δημήτρης Αβραμόπουλος.  Παράλληλα αναφέρθηκε στην  δική του υποψηφιότητα, στο ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας που παρόλα αυτά δεν στάθηκε εμπόδιο για την εκλογή του,  αλλά και στους προσωπικούς στόχους που έχει θέσει για την ανάπτυξη της Ηλείας.

ΕΡ: κ. Αβραμόπουλε. Η Νέα Δημοκρατία στην Ηλεία στην εκλογική αναμέτρηση της 21ης Ιουνίου 2023, είχε μια σημαντική άνοδο όπως και σε όλη τη χώρα, λαμβάνοντας συνολικά 34.527 σταυρούς,  ποσοστό 37,69% έναντι του 36,03% του 2019, όπου τότε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ είχαν μια μεγάλη δυναμική.  Που αποδίδετε αυτήν την αύξηση της εκλογικής δύναμης της ΝΔ στην Ηλεία; Συνέβαλλε στο αποτέλεσμα θεωρείται και ο δικός σας προσωπικός αγώνας;  

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Καταρχήν, πιστεύω ότι συμβάλλαμε όλοι. Πρώτα απ΄ όλα η ίδια η Νέα Δημοκρατία με τη στάση της. Βέβαια, η δική μου απόφαση, που ήταν προσωπική μου επιλογή να υπηρετήσω και τη γενέτειρα του πατέρα μου, έφερε και αυτή τα αποτελέσματά της. Το πρώτο και σημαντικότερο για εμένα είναι, ότι αισθάνομαι πραγματικά πολύ ευτυχής και υπερήφανος που τα καταφέραμε.

 ΕΡ: Σας προβλημάτισε καθόλου το γεγονός ότι είχατε ένα πολύ μικρό διάστημα στη διάθεσή σας για να στηρίξετε την υποψηφιότητά σας σε αντίθεση με άλλους συνυποψηφίους σας που έχουν  εντοπιότητα και στενή επαφή με τον νομό;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι γεγονός ότι είχα στη διάθεσή μου, μόνο 25 ημέρες. Εγώ μπορεί να αγαπούσα τον τόπο, να τον επισκεπτόμουν πολύ συχνά αλλά αλλού εκλεγόμουν. Και μάλιστα, πρέπει να σας πω, ότι εξεπλάγη ο Πρωθυπουργός, όταν του είπα ότι θα προσφέρω τις υπηρεσίες μου στην Ηλεία, στη γενέτειρα του πατέρα μου.

Γιατί όμως; Πρέπει να σας το εξηγήσω. Η Περιφέρεια έχει μείνει έξω από τον αναπτυξιακό χάρτη, όπως αυτός ορίζεται και καθορίζεται από κεντρικούς σχεδιασμούς. Άκουγα συχνά πυκνά, ότι η Ηλεία έχει μείνει πίσω, είναι 47η σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και λέω γιατί να συμβαίνει αυτό; Τούτος ο τόπος είναι πανέμορφος, έχει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που απαιτούνται, για να προχωρήσει δυναμικά την ανάπτυξή του. Τι σημαίνει ανάπτυξη; Γιατί ο όρος χρησιμοποιείται πολύ τον τελευταίο καιρό. Σημαίνει να έρθουν επενδύσεις, να στηριχθεί το επιχειρηματικό δυναμικό, τόσο το αγροτικό, όσο και το τουριστικό στον τόπο και να ανοίξει ένας πιο αισιόδοξος ορίζοντας, γιατί αυτό θα είχε σαν συνέπεια πρώτα απ΄ όλα να μείνουν οι νέοι άνθρωποι εδώ.

Αυτόν τον καιρό, δηλαδή αυτές τις είκοσι πέντε ημέρες, γιατί αυτό απαντάει στο ερώτημά σας, -μόνο είκοσι πέντε ημέρες προεκλογικού αγώνα είχα-, τι είδα μπροστά μου; Μία περιοχή της Ελλάδος πανέμορφη με τρομερές δυνατότητες, να γερνάει. Να αγωνιούν οι γονείς, γιατί τα παιδιά τους θέλουν να φύγουν και οι περισσότεροι νέοι από την Ηλεία έχουν φύγει, αναζητώντας μια καλύτερη μοίρα έξω από την περιοχή ή αλλού.

Αυτές λοιπόν οι δυνατότητες υπάρχουν. Και θα σας πω και ποιος είναι και ο δικός μου ρόλος.

Δεν θα ασχοληθώ με τα μικρά και τα ασήμαντα. Γιατί, όποιος ασχολείται με τα μικρά, μικραίνει μαζί τους. Θα ασχοληθώ με τα μεγάλα. Με το μέλλον αυτού του τόπου, με το μέλλον αυτής της γενεάς. Θα ασχοληθώ με τα προβλήματα των αγροτών. Θα δούμε τις δυνατότητες για αγροτική ανάπτυξη. Θα ξεμπλοκάρουμε όλες αυτές τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, που κράτησαν τον τόπο πίσω. Και πρέπει να σας πω, ότι  η Ηλεία δεν είχε δυνατότητες παρέμβασης στα κέντρα λήψης των αποφάσεων στην Αθήνα. Διότι, καλώς ή κακώς, από εκεί εκπορεύονται όλα. Το δικό μου όραμα και ο ρόλος που θέλω να διαδραματίσω είναι να ξαναβάλω την Ηλεία στο στρατηγικό χάρτη της χώρας. Και στον τομέα τον αγροτικό και στον τομέα τον τουριστικό. Είναι δυνατόν αυτός ο πανέμορφος τόπος να έχει μείνει πίσω, μοναδικός σε ολόκληρη την Ελλάδα;

ΕΡ: Γνωρίζετε φαντάζομαι ότι έχετε δύσκολο έργο. Πατρών-Πύργου, νοσοκομείο Πύργου, νοσοκομείο Αμαλιάδας, ενίσχυση του Συστήματος Υγείας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Όλοι το έχουμε, όλοι οι απρόσωποι όλων των πολιτικών κομμάτων. Και δεν σας κρύβω, ότι, όταν επικοινώνησα με τους Βουλευτές των άλλων δύο κομμάτων, αυτό τους είπα. Ελάτε να συνεργασθούμε όλοι μαζί, για το πώς μπορεί να πάει αυτός ο τόπος μπροστά. Και ξέρουν ποιες είναι οι προτεραιότητες. Δεν είναι μόνο το οδικό δίκτυο που είναι θέμα ασφάλειας. Μέσα σε δέκα χρόνια έχουμε 220 νεκρούς.

Αυτά θα έπρεπε να είχαν γίνει τριάντα χρόνια πριν αλλά όπως σας είπα ο νομός ήταν έξω από τον κεντρικό σχεδιασμό. Γιατί η Ηλεία δεν είχε δυνατότητες πολιτικής παρέμβασης, εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις.

Πρέπει να δούμε τη Δυτική Πελοπόννησο στο σύνολό της, από την Αχαΐα μέχρι τη Μεσσηνία.  Κι όταν μιλάμε για το δρόμο, δεν μιλάμε για το δρόμο μόνο Πατρών-Πύργου, θα έλεγα το δρόμο Πατρών-Πύργου-Καλαμάτας. Να αλλάξουμε τη γεωγραφία της Δυτικής Πελοποννήσου. Αυτό είναι όρος ανάπτυξης.

Και θα πω και για την υγεία. Όταν ήμουν Υπουργός Υγείας, ξέρετε ότι ήμουν αυτός που είχε πάρει τότε την πρωτοβουλία, γιατί από αγάπη για τον τόπο, να  φτιάξουμε τα Κέντρα Υγείας στη Ζαχάρω, στα Λεχαινά και αλλού και την καρδιολογική κλινική της Αμαλιάδας. Τότε είχα στείλει 18  γιατρούς στον Πύργο. Είχα στείλει 12γιατρούς στην Αμαλιάδα και 8  στα Λεχαινά.

Όταν γύρισα τώρα πίσω, δεν είδα κανέναν. Μάλιστα εξεπλάγην, όταν στην Ανδρίτσαινα επισκέφθηκα το Κέντρο Υγείας και μου είπαν πως Κέντρο Υγείας είναι κλειστό τα  Σαββατοκύριακα- διότι δεν υπάρχει γιατρός. Δηλαδή στην Ανδρίτσαινα απαγορεύεται να αρρωστήσεις το Σαββατοκύριακο!  

Αυτά είναι πράγματα, που πρέπει να αλλάξουν.

Και μπορούν να αλλάξουν και ο δικός μου ρόλος θα είναι σε αυτούς τους βασικούς τομείς να αισθανθεί ο πολίτης πιο ασφαλής, να δημιουργηθούν όροι ανάπτυξης και προοπτικής και το κυριότερο να ενθαρρυνθούν και να εμψυχωθούν οι νέοι άνθρωποι, να μείνουν εδώ και να δουλέψουν για την πατρίδα τους.

ΕΡ: Ξέρετε τι με στεναχωρεί; Ότι πρέπει να έχει ένας τόπος ένα Βουλευτή  για να ανέβει στην Αθήνα και να μπει στα κέντρα των αποφάσεων. Αυτά δεν έπρεπε να είναι αυτονόητα;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ε, δεν θα έπρεπε να είναι αυτονόητα; Για να επιβιώσουν τα αστικά κέντρα, θα πρέπει να ζήσει και να αναπτυχθεί η Περιφέρεια. Χωρίς την Περιφέρεια, θα πεθάνουν τα αστικά κέντρα. Τα δε αστικά κέντρα, δεδομένων και των απανωτών κρίσεων, αντιμετωπίζουν μείζον κοινωνικό πρόβλημα. Εδώ λοιπόν χρειάζεται μια πολιτική εναρμονισμένη ανάμεσα στην Περιφέρεια και στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Θέλω να μοιρασθώ μαζί σας τη δικιά μου φιλοδοξία, με την εμπειρία που έχω αποκομίσει και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και μέσα από την Αυτοδιοίκηση. Εκεί θα στρέψω όλη μου την προσοχή.

Όπου και εάν βρεθώ στο μέλλον, θα εργασθώ σκληρά και θα τιμήσω στο ακέραιο την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν οι Ηλείοι συμπατριώτες μου, ώστε συνολικά την Περιφέρεια να τη βάλουμε στο επίκεντρο των αποφάσεων που αφορούν στο μέλλον της.

ΕΡ: Καταλήγοντας θα ήθελα ένα δικό σας σχόλιο για το συνολικό αποτέλεσμα. Περιμένατε αυτήν την ευρεία διαφορά της Ν.Δ;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Περίμενα διαφορά και μάλιστα πρέπει να σας πω είχε καταγραφεί και σε μια δημοσκόπηση που έγινε πριν από είκοσι περίπου ημέρες στην Ηλεία, που βλέπαμε ότι τα πράγματα αλλάζουν ευνοϊκά για τη Νέα Δημοκρατία.

Εγώ δε, συνομιλώντας με τους συμπολίτες μου, είδα και πρέπει να σας πω ότι πολλοί εξ αυτών που με ψήφισαν προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους, διότι έχουν πεισθεί ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η πρόταση για σταθερότητα και ασφάλεια στο μέλλον.

Ωστόσο, δεν διστάζω να σας πω, ότι το ποσοστό που τελικά κατεγράφη, με εξέπληξε. Περίμενα 7%-8%,  αλλά φαίνεται ότι ο ελληνικός λαός έχει αποφασίσει.  Θέλει σταθερότητα και ασφάλεια. Και αυτήν τη σταθερότητα και ασφάλεια εγγυάται σήμερα ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία και θέλω να πιστεύω, ότι τίποτα δεν θα αλλάξει μέχρι τις επόμενες εκλογές.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος