FOLLOW US: facebook twitter

Ποτόκι και Επαρχείο σε πρώτο πλάνο

Ημερομηνία: 02-04-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Αυτοδιοίκηση, Νέα

-Προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή Πύργου οι δύο υποθέσεις

-Ποιες λύσεις εξετάζει στα δύο ζητήματα ο δήμαρχος Στάθης Καννής

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Το Ποτόκι και ο λόφος του Επαρχείου είναι τα δυο ζητήματα που έχουν μπει σε προτεραιότητα αυτήν την περίοδο από τη δημοτική αρχή Πύργου, με στόχο να μπουν σε τροχιά οριστικής διευθέτησης.

Όσον αφορά το Ποτόκι, ήδη έχει ανατεθεί σε εξειδικευμένο γραφείο η ανάλυση του περιεχομένου δεματοποιημένης μπάλας αστικών απορριμμάτων, η δειγματοληψία της οποίας θα γίνει από ειδικό συνεργείο της εταιρίας στην Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ηλείας, σύμφωνα με τη σχετική μελέτη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και Περιβάλλοντος.

Στόχος είναι να εξεταστεί αν η σημερινή κατάσταση στα δέματα εγκυμονεί κινδύνους για το περιβάλλον και να προταθούν λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, είτε με επιτόπια επεξεργασία είτε με τη μεταφορά τους στην Τριανταφυλλιά για επεξεργασία και ταφή του υπολείμματος.

Οι πληροφορίες της «Πρωινής» αναφέρουν πως επικρατέστερη εκδοχή είναι η μεταφορά στην Τριανταφυλλιά, για την οποία έχει ήδη προβλεφθεί δαπάνη από το υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως αποκάλυψε σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Πρωινή» ο γενικός γραμματέας Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Μανώλης Γραφάκος.

Προς επαναδημοπράτηση η ανάπλαση στο Επαρχείο

Σχετικά με την ανάπλαση στον λόφο του Επαρχείου, η άμεση επιδίωξη του δημάρχου Στάθη Καννή είναι να απομακρυνθούν τα μπάζα από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, διότι ελλοχεύει κίνδυνος ατυχήματος, δεδομένου ότι είναι πολυσύχναστο σημείο και από εκεί περνούν καθημερινά δεκάδες παιδιά με τους γονείς τους.

Σε συνεννόηση με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Βασίλη Παναγόπουλο, ζητήθηκε νομική γνωμοδότηση από εξειδικευμένο δικηγόρο σχετικά με τη δυνατότητα διάλυσης της υπάρχουσας σύμβασης, επί της οποία υπάρχουν δικαστικές εκκρεμότητες, και της επαναδημοπράτησης του έργου.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο κ. Παναγόπουλος, το έργο μεταφέρθηκε ως «γέφυρα» (Phasing) στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κάτι που σημαίνει ότι διασφαλίστηκε η χρηματοδότησή του για την τρέχουσα θητεία, και το προσεχές χρονικό διάστημα θα εξεταστούν ορισμένες αλλαγές στη μελέτη του έργου, όπως η παραμονή των δύο μνημείων (Άγνωστου Στρατιώτη και Εθνικής Αντίστασης) στη θέση τους, και η άμεση σημειακή παρέμβαση για να παραδοθεί ο χώρος προς χρήση μέχρι να επαναδημοπρατηθεί το έργο και να υπογραφεί νέα σύμβαση.

«Περιμένουμε τη νομική γνωμοδότηση για να δούμε τις δυνατότητες και τα περιθώρια που έχουμε. Επιδίωξή μας είναι άμεσα να κάνουμε μια σημειακή παρέμβαση για να αρθεί η επικινδυνότητα γύρω από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, διότι περνάει από εκεί καθημερινά πολύς κόσμος και μπορεί να προκληθεί ατύχημα, και να παραδώσουμε τον χώρο προς χρήση μέχρι να αποκτήσουμε τη δυνατότητα να επαναδημοπρατήσουμε το έργο με ορισμένες αλλαγές στη μελέτη», τόνισε ο κ. Παναγόπουλος.

Η δικαστική εμπλοκή

Το πρόβλημα στο συγκεκριμένο έργο ξεκίνησε όταν το 2022 η ανάδοχος εταιρεία κατέθεσε προς τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Πύργου αίτημα για διάλυση της σύμβασης λόγω μη έγκαιρης εξόφλησης δεδουλευμένων εργασιών, η οποία όμως απορρίφθηκε.

Η ανάδοχος εταιρεία προσέφυγε στην Αποκεντρωμένη ζητώντας ακύρωση της απορριπτικής απόφασης του δήμου Πύργου («αίτηση θεραπείας»), ενώ στο μεσοδιάστημα το Συμβούλιο Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας  γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία υπέρ της αποδοχής της ένστασης της αναδόχου εταιρείας.

Η Αποκεντρωμένη όμως δεν εξέδωσε απόφαση εντός των 60 ημερών από την κατάθεση της προσφυγής, όπως προβλέπει η νομοθεσία, κάτι που ισοδυναμεί με σιωπηρή απόρριψη της προσφυγής και συνέχισης του έργου.

Ο ανάδοχος όμως δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια και κατέθεσες αίτηση ακύρωσης της σιωπηρής απόρριψης στο Διοικητικό Εφετείο Πατρών, η οποία ακόμα δεν έχει συζητηθεί. Λίγες ημέρες αργότερα, όμως, η Αποκεντρωμένη αποφάσισε τελικά να εκδώσει απόφαση που αποδέχεται την  «αίτηση θεραπείας» του αναδόχου, κάνοντας την υπόθεση ακόμα πιο περίπλοκη από ό,τι ήταν.

Ο δήμος Πύργου, βλέποντας με τη σειρά του όλο αυτό το μπλέξιμο και την τροπή που είχε πάρει η υπόθεση, αποφάσισε να καταθέσει αίτηση ακύρωσης της συγκεκριμένης απόφασης της Αποκεντρωμένης στο Διοικητικό Εφετείο Πατρών,  με το επιχείρημα ότι είναι εκπρόθεσμη και ατεκμηρίωτη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia