FOLLOW US: facebook twitter

«Ευρωπαϊκή Ενοποίηση – Οι περιπέτειες ενός οράματος»

Ημερομηνία: 02-04-2024 | Συντάκτης:

Οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο επίκεντρο της συζήτησης στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Δημήτρη Τσιόδρα σήμερα στην Πάτρα

Το παρόν και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από το πρίσμα των συνεχών και ραγδαίων αλλαγών που συντελούνται τόσο στα εσωτερικό της όσο και στο διεθνές πολιτικό και οικονομικό σκηνικό είναι το θέμα της συζήτησης που θα ακολουθήσει την παρουσίαση του βιβλίου «Ευρωπαϊκή Ενοποίηση. Οι περιπέτειες ενός οράματος» συγγραφέας του οποίου είναι ο Δημήτρης Τσιόδρας, διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη 2 Απριλίου στις 19:00 στο My Way Hotel & Events, Λ. Όθωνος – Αμαλίας 16, στην Πάτρα.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου, οι Δημοσιογράφοι Δημήτρης Αβραμίδης και Κωνσταντίνος Μάγνης και ο Διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος. Τη συζήτηση θα διευθύνει η Δημοσιογράφος Νατάσα Πατρινού.

Το βιβλίο το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε στις 5 Φεβρουαρίου στην Αθήνα με ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και προλογίζει ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ξεκινάει από τη γέννηση της ιδέας της ευρωπαϊκής ενοποίησης και καταγράφει τις διαμάχες στο εσωτερικό της Ένωσης και τις κομβικές στιγμές που καθόρισαν την πορεία της.

Περιγράφει εύγλωττα τους εθνικούς ανταγωνισμούς, τις διαφωνίες, τους συμβιβασμούς, ακόμη και τα πισωγυρίσματα –με το ερευνητικό ενδιαφέρον στραμμένο και στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο: Το πρώτο σχέδιο για την αμυντική ενοποίηση στις αρχές της δεκαετίας του ’50 και το ατυχές τέλος του. Τη διαμάχη, στη δεκαετία του ’60, για τη δημιουργία κοινού νομίσματος και τις διαφορές στην οικονομική φιλοσοφία Γαλλίας–Γερμανίας. Τις αντιδράσεις Γαλλίας και Βρετανίας στην επανένωση της Γερμανίας και το παζάρι για το κοινό νόμισμα. Τις μεγάλες ελπίδες και το ναυάγιο (τελικά) του Ευρωσυντάγματος. Την κρίση της ευρωζώνης και την αντιμετώπιση της. Το Brexit και τις επιπτώσεις του. Τον ρόλο της Γερμανίας και τους φόβους για τη ισχύ της. Τη μείωση του ειδικού βάρους της Ευρώπης στο παγκόσμιο σύστημα σήμερα. Τις νέες προκλήσεις ασφαλείας, τις φυγόκεντρες τάσεις και τον ευρωσκεπτικισμό που αναπτύσσεται απειλητικά στο εσωτερικό πολλών χωρών-μελών.

Ο Δημήτρης Τσιόδρας ασχολείται βεβαίως και με τις «ελληνικές περιπέτειες», που σφράγισαν την ευρωπαϊκή πορεία μας: από τον μεγάλο στόχο του Κωνσταντίνου Καραμανλή για ένταξη στην ΕΟΚ, την ευρωπαϊκή στροφή του Ανδρέα Παπανδρέου, την οικονομική κρίση, τους τυχοδιωκτισμούς του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, μέχρι και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής εικόνας της χώρας μετά το 2019, με την εκλογή στην πρωθυπουργία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το συμπέρασμα–θέση του συγγραφέα είναι ένα κάλεσμα συμμετοχής. Γράφει σχετικά: «Η ευρωπαϊκή ιδέα μπορεί να αποκτήσει νέα πνοή, μόνο αν υπάρχει σαφής στόχος και γίνει υπόθεση των πολιτών. Τίποτα δεν είναι προκαθορισμένο. Οι εξελίξεις θα λάβουν τη μορφή που θα τους δώσουν οι ευρωπαίοι πολίτες και οι ευρωπαϊκές ηγεσίες. Ένα καλύτερο μέλλον για όλους περνάει μέσα από την κοινή πορεία.

Ο Δημήτρης Τσιόδρας, διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, με σπουδές στις πολιτικές επιστήμες και στις διεθνείς σχέσεις, έχει πίσω του μια μακρά διαδρομή στη δημοσιογραφία με θητεία δεκαετιών στο πολιτικό ρεπορτάζ των εφημερίδων, του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος