FOLLOW US: facebook twitter

Π.Ε. Ηλείας: «Το Ολυμπιακό Πνεύμα στην εκπαίδευση»

Ημερομηνία: 12-04-2024 | Συντάκτης:

Ημερίδα αύριο στο συνεδριακό από την Π.Ε. Ηλείας, τους Συμβούλους Εκπαίδευσης της Β/θμιας και τους Πτυχιούχους Φυσικής Αγωγής

-Συνέντευξη τύπου χθες από αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Ν. Κοροβέση, αν. Δ/ντρια Β/θμιας Π. Κοτρέτσου και Σύμβουλο Εκπαίδευσης Π. Ανδρουτσόπουλο

Γράφει η Κική Κολοβέρου – [email protected]


Ενδιαφέρουσα ημερίδα με τίτλο «Το Ολυμπιακό Πνεύμα στην εκπαίδευση» διοργανώνει η Π.Ε. Ηλείας σε συνεργασία με τους συμβούλους της β/θμιας εκπαίδευσης και τον Επιστημονικό Σύλλογο Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής αύριο Σάββατο 13 Απριλίου και ώρα 19:00 στο συνεδριακό κέντρο της Π.Ε. Ηλείας με αφορμή την τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

Στην ημερίδα αυτή, όπως τόνισε κατά την χθεσινή συνέντευξη τύπου, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Νίκος Κοροβέσης, κύριοι ομιλητές θα είναι ένας φιλόλογος, ένας μαθηματικός, ένας καθηγητής πληροφορικής, ένας καθηγητής αγγλικής γλώσσας και ένας καθηγητής φυσικής αγωγής οι οποίοι θα αναπτύξουν θεματικές ανάλογα με το αντικείμενο τους προκειμένου να βοηθήσουν όλους όσοι παρακολουθήσουν την ημερίδα  να καλλιεργήσουν την κριτική σκέψη και να συνδέσουν την εκπαίδευση με  τις αξίες του ολυμπισμού που ξεκίνησαν, συνεχίζονται και πάντα θα πηγάζουν από την Ολυμπιακή μας Γη.

Ο κ. Κοροβέσης, η αν. Δ/ντρια Β/θμιας Εκπαίδευσης Πολυξένη Κοτρέτσου και ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης Παναγιώτης Ανδρουτσόπουλος μίλησαν για την ημερίδα και το πρόγραμμα της, που περιλαμβάνει ομιλίες αλλά και τραγούδια μελοποιημένης ποίησης, καλώντας μαθητές, γονείς και πολίτες να την παρακολουθήσουν.

«Πιστοί θεματοφύλακες των ιδανικών και των αξιών»

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Κοροβέσης αναφέρθηκε αρχικά στην Ολυμπιακή Γη και την Ολυμπιακή Φλόγα που θα γεννηθεί και πάλι στην Ιερή Γη της Αρχαίας Ολυμπίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, τονίζοντας ότι όλοι και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, πιστοί θεματοφύλακες και κληρονόμοι των ιδανικών και των αξιών που μας κληροδότησε τούτος ο τόπος, έχουμε χρέος και ευθύνη να τα μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές.

«Οι Ολυμπιακές αξίες αποτελούν διαχρονικά σημείο αναφοράς για την παιδεία, τον πολιτισμό, την ισότητα και την ειρήνη. Προωθούν τη δημιουργία μιας συμπεριληπτικής εκπαίδευσης, χωρίς αποκλεισμούς, ενδυναμώνουν την ανάπτυξη ενός διαπολιτισμικού διαλόγου, αναδεικνύουν την πολιτιστική και γλωσσική πολυμορφία της Ευρώπης και υποστηρίζουν τη διάπλαση δημοκρατικών και ενεργών πολιτών για ένα καλύτερο κόσμο.

Αυτός είναι και ο σκοπός της ημερίδας «Το Ολυμπιακό Πνεύμα στην εκπαίδευση» που απευθύνεται κυρίως στους μαθητές και στους γονείς τους αλλά και σε όλους τους πολίτες που επιθυμούν να μυηθούν στις αξίες του Ολυμπισμού και στα αθλητικά ιδεώδη και να προάγουν τη γνώση, την δίψα για μάθηση και αξιοποίηση του αθλητικού και Ολυμπιακού ιδεώδους μέσω της εκπαίδευσης».

«Ο Ολυμπισμός επιζητά την αρμονική ανάπτυξη σώματος και πνεύματος»

Ακολούθως η κ. Πολυξένη Κοτρέτσου, αναπληρώτρια Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας αναφέρθηκε στο Ολυμπιακό Πνεύμα που γεννά το κάλλος και διέπεται από τα υψηλά ιδανικά της ανιδιοτελούς συμμετοχής για την τιμή και τη δόξα, της ευγενούς άμιλλας και της χαράς που αντλείται από την συμμετοχή στον αγώνα και την έντιμη προσπάθεια. «Ο Ολυμπισμός δεν είναι οι αγώνες. Είναι σημαντικό όμως να τους διαπνέει, αντλώντας από την αρχαία κληρονομιά μια φιλοσοφία ζωής, με κυρίαρχα τα στοιχεία του κάλλους, της ευγένειας, της λιτότητας, της αγωνιστικότητας, της αδελφοσύνης των λαών. Ο Ολυμπισμός επιζητά την σύμμετρη, αρμονική ανάπτυξη σώματος και πνεύματος, ζητούμενο διαχρονικό και ανάγκη επιτακτική στις μέρες μας. Αποτελεί συνεπώς, εκπαιδευτικό μέσο που προάγει τον πολιτισμό και την παιδεία, προβάλλοντας αξίες οικουμενικές. Ο αγώνας προς την «καλοκαγαθία» όμως, πρέπει να βιώνεται, να αποτελεί την πράξη της θεωρίας και όχι τη θεωρία της πράξης. Στο επίκεντρο οφείλει να βρίσκεται ο άνθρωπος ως άτομο, ως μέλος της κοινωνίας και ως μέλος της παγκόσμιας κοινότητας. Αυτός είναι ο Ολυμπισμός, μια βιωματική παιδαγωγική διαδικασία που αποσκοπεί στο καλύτερο, γρηγορότερα, ψηλότερα, δυνατότερα όπως άλλωστε μας προτρέπει και το σύνθημα των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Αναντίρρητα προς αυτή την κατεύθυνση είμαστε όλοι εδώ, συντεταγμένοι στην αξιέπαινη αυτή προσπάθεια».

Ο κ. Παναγιώτης Ανδρουτσόπουλος, σύμβουλος εκπαίδευσης Φυσικής Αγωγής πρόσθεσε ότι στόχος και σκοπός είναι να συνδυάσουν όλες τις επιστήμες οι οποίες συνεισφέρουν η κάθε μια με το δικό τους τρόπο στην εκπαίδευση και την αγωγή των μαθητών και να δώσουν μια διαφορετική εικόνα και ένα διαφορετικό μήνυμα ότι όλες αυτές οι ειδικότητές μπορούν και δίνουν κάθε φορά στον αθλητισμό και τον ολυμπισμό πάρα πολλά στοιχεία. «Εκτός από την εκδήλωση που θα έχει καθαρά επιστημονικό χαρακτήρα έχουμε κάνει και μια εκδήλωση παράλληλη με μελοποιημένη ποίηση και θα ακουστούν τραγούδια προσαρμοσμένα και μελοποιημένα με στόχους και αξίες του ολυμπισμού από τη Σοπράνο Λένα Σουρμελή και την Elena Fedko στο Πιάνο».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia