FOLLOW US: facebook twitter

Ευάγγελος Τουρνάς: «Περιμένουμε δύσκολο καλοκαίρι…»

Ημερομηνία: 12-04-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα, Πολιτική

Δυσοίωνες προβλέψεις για τις πυρκαγιές από τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελο Τουρνά, που βρέθηκε χθες στην Ηλεία

•Επισκέφθηκε όλες τις Π.Υ. του νομού για τον καλύτερο συντονισμό αντιμετώπισης και καταστολής των πυρκαγιών

•Ενισχύονται όλες οι δυνάμεις, επίγειες και εναέριες, στην περιοχή της Πελοποννήσου

Γράφει η Μαρία Καραμπάτση


Η επιχειρησιακή ετοιμότητα και ο συντονισμός, εν όψει της νέας αντιπυρικής περιόδου, ήταν το αντικείμενο της επίσκεψης στην Ηλεία του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελου Τουρνά.

Ο κ. Τουρνάς, επισκέφθηκε χθες όλες τις Υπηρεσίες της Πυροσβεστικής του νομού, ξεκινώντας από Κρέστενα, Ολυμπία, Πύργο, Αμαλιάδα και έκλεισε την επίσκεψη με την Π.Υ. των Λεχαινών.

Το θέμα που έθεσε στο επίκεντρο στις συναντήσεις που είχε με τους αξιωματικούς και τους πυροσβέστες, ήταν το επικαιροποιημένο επιχειρησιακό δόγμα αντιμετώπισης και καταστολής των πυρκαγιών, το οποίο σχεδιάστηκε με στόχο την έγκαιρη και καλύτερη ανάπτυξη των επίγειων και εναέριων δυνάμεων στο πεδίο.

Ο ίδιος, μιλώντας στην εφημερίδα «Πρωινή», προϊδέασε ότι επίκεται ένα δύσκολο καλοκαίρι από πλευράς πυρκαγιών, γι’ αυτό και έχει δοθεί βαρύτητα στην ενίσχυση όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και την αποτελεσματικότερη συνεργασία τους για τα καλύτερα αποτελέσματα κατά την αντιπυρική περίοδο.   

«Βρισκόμαστε στην Ηλεία για την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου. Είναι μία προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από τις αρχές του έτους, ώστε να προετοιμαστούμε γιατί η περσινή χρονιά ήταν πράγματι καταστροφική για τη χώρα μας. Πρέπει να δούμε τι διαθέτουμε όλοι μαζί, το Πυροσβεστικό σώμα που είναι ο βασικός επιχειρησιακός βραχίονας της Πολιτικής Προστασίας αλλά και όλοι οι φορείς που εμπλέκονται στην Πολιτική Προστασία και στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.  Δηλαδή είναι και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι οι δασικές υπηρεσίες τις οποίες προσπαθούμε να ενισχύσουμε και να συνεργαστούμε όσο μπορούμε καλύτερα, όσον αφορά και την πρόληψη αλλά και την καταστολή, και βέβαια είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας, οι εθελοντικές ομάδες. Με όλους αυτούς να δούμε πώς θα υπάρξει συντονισμός».

Επιπλέον δασοκομάντος στην Τρίπολη

Όπως γνωστοποίησε, και έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα, συστήνεται μία επιπλέον ομάδα δασοκομάντος στην Τρίπολη, που θα διοχετεύει ομάδες και στην Ηλεία, σε περίπτωση πυρκαγιάς.

«Η εικόνα που έχουμε, αντίθετα με την υπόλοιπη χώρα, είναι ότι η περιοχή της Ηλείας και γενικότερα η Πελοπόννησος, πέρυσι τα πήγε καλά. Είχε έναν καλό σχεδιασμό όσον αφορά την ανάπτυξη των δυνάμεων, αλλά και την κινητοποίηση και την άμεση επέμβαση.

Πάνω σε αυτό πατάμε και φέτος, ενισχύουμε την περιοχή με δυνάμεις και επίγειες και εναέριες, φτιάνουμε μία επιπλέον ομάδα δασοκομάντος στην Τρίπολη, η οποία θα μπορεί να διοχετεύει ομάδες και εδώ. Το ίδιο κάνουμε, ενισχύουμε και την 6η ΕΜΟΔΕ Πάτρας και ενισχύουμε όλη την Πελοπόννησο, με αεροπορικές δυνάμεις στον Άραξο, στην Ανδραβίδα, στην Καλαμάτα και βέβαια στην Τρίπολη, οι οποίες θα ασχολούνται και με την δασοπυρόσβεση και με την μεταφορά των δυνάμεων, όπου χρειάζεται.

Στόχος και από αέρος να έχουμε μία επιτήρηση και άμεση επέμβαση, έτσι ώστε να επεμβαίνουμε στα συμβάντα και να τα καταστέλλουμε σε πρώτο χρόνο» ανέφερε ο κ. Τουρνάς, δεν έκρυψε όμως την ανησυχία του για το καλοκαίρι που έρχεται: «Περιμένουμε ότι θα είναι δύσκολο το καλοκαίρι, όπως μας λένε όλοι οι ειδικοί επιστήμονες.  Άρα λοιπόν χρειάζεται να προσπαθήσουμε να συντονίσουμε και να φτιάξουμε και τις διαδικασίες μας έτσι ώστε να ισχυροποιηθούμε όσο μπορούμε για το δύσκολο καλοκαίρι το οποίο μας έρχεται».

Να σημειωθεί ότι ο Υφυπουργός, πέραν του επιχειρησιακού σχεδιασμού, συνομίλησε με τους πυροσβέστες σε κάθε υπηρεσία και άκουσε τα προβλήματα αλλά και τις προτάσεις τους, στο πλαίσιο της αποτελεσματικότερης λειτουργίας των υπηρεσιών και ζήτησε από όλους να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό, για τα καλύτερα αποτελέσματα. Σε όσες περιπτώσεις συνάντησε εθελοντές πυροσβέστες, έδωσε συγχαρητήρια και εξήρε την προσφορά τους στο Σώμα.

Τον κ. Τουρνά συνόδευε ο Περιφερειακός διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας, Βασίλης Σολδάτος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος