FOLLOW US: facebook twitter

Την Κυριακή ο «9ος Δρόμος Ολυμπιακής Εκεχειρίας ΗΛΙΔΑ – ΟΛΥΜΠΙΑ»

Ημερομηνία: 12-04-2024 | Συντάκτης:

Ξεκινούν σήμερα οι Δράσεις του Δρόμου Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2024

Το Σάββατο η τελετή έναρξης με μια μεγάλη γιορτή στο θέατρο της Αρχαίας Ήλιδας

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 θα διεξαχθεί στην ιερή γη της Ηλιδας και της Ολυμπίας, στο «Μονοπάτι της Εκεχειρίας», ο 9ος Δρόμος Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Πρόκειται για μια ημιορεινή διαδρομή 50 χλμ., μη αγωνιστικού χαρακτήρα, με δωρεάν συμμετοχή. 

Στον τόπο όπου γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και όπου κάθε τέσσερα χρόνια οι αρχαίοι Έλληνες ενώνονταν για να τιμήσουν τους θεούς τους, η Συμπολιτεία Ολυμπίας διοργανώνει τον «Δρόμο της Εκεχειρίας». Τον δρόμο που οδηγεί από την Αρχαία Ήλιδα (διοργανώτρια των αρχαίων Ολυμπιακών αγώνων) στην Αρχαία Ολυμπία (τόπο τέλεσης των αγώνων). Ο δρόμος, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, δεν θα έχει αγωνιστικό χαρακτήρα και θα διεξαχθεί επί της διαδρομής «Ηλιδα – Ολυμπία: Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας» και θα βραβευθούν όλοι οι συμμετέχοντες που θα ολοκληρώσουν με επιτυχία τη διαδρομή των 50 χιλιομέτρων, με μοναδικά αριθμημένα μετάλλια.

Παράλληλα από σήμερα Παρασκευή έως και την Κυριακή θα πραγματοποιηθούν οι εξής δράσεις:

• Παρασκευή 12 Απριλίου 2024, στις 17.00: Ο Δρόμος του Κλεοσθένη 2024 (Πίσα – Αρχαία Ολυμπία – 5 χλμ)

Ο αγώνας είναι αφιερωμένος στον βασιλιά της Πίσας Κλεοσθένη, έναν από τους 3 που συμφώνησαν την Ολυμπιακή Εκεχειρία . Διεξάγεται για 4η χρονιά, με αγωνιστικό χαρακτήρα και με τη συμμετοχή ενηλίκων και ανηλίκων.

Οι δρομείς θα ξεκινήσουν από την εκκλησία της Αγίας Κυριακής στην Αρχαία Πίσα, θα περάσουν από τους τάφους των Ελλανοδικών, μπροστά από την Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία και το αρχαίο Στάδιο της Ολυμπίας και θα καταλήξουν στο παλιό δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας.Η εκκίνηση θα δοθεί στις 17:00, μπροστά από το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής στο χωρίο Αρχαία Πίσα.

Διαδρομή: Ο αγώνας, θα πραγματοποιηθεί σε διαδρομή με μικρές ανωφέρειες και κατωφέρειες (υπάρχει τμήμα με χώμα) με σημείο τερματισμού την πλατεία του παλιού Δημαρχείου της Αρχαίας Ολυμπίας.

• Σάββατο 13 Απριλίου, 11 π.μ.: Συμβολική Εναπόθεση Οπλισμού (Αγραπιδοχώρι)

Φέτος όπως και το 2016 (στην Ήλιδα) αλλά και το 2020 (στο Αγραπιδοχώρι), στην πλατεία του Αγραπιδοχωρίου δύο “αρχαίοι πολεμιστές” θα εναποθέσουνν τον οπλισμό τους και θα παραλάβουν από ιέρειες από ένα κλαδί ελιάς, αιώνιο σύμβολο ειρήνης αλλά και των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτοί με τη σειρά τους θα τα παραδώσουν στους προπομπούς οι οποίοι θα ηγηθούν του 2ου Δρόμου του Ηρακλή (από την πλατεία του Αγραπιδοχωρίου μέχρι την Αρχαία Ήλιδα).

• Σάββατο 13 Απριλίου, 11.45: Ο Δρόμος του Ηρακλή 2024 (Αγραπιδοχώρι – Ήλιδα)

Αφετηρία – Ώρα Εκκίνησης: Πλατεία Αγραπιδοχωρίου, στις 11.45 π.μ.
Τερματισμός – Ώρα Άφιξης: Αρχαία Ήλιδα 4.50 μ.μ. (θα αφιχθούν στο ξύλινο θέατρο της Ήλιδας)


• Σάββατο 13 Απριλίου 16.30: Ο Δρόμος του Ίφιτου 2024 (δρόμος 2 χλμ για παιδιά, Ήλιδα)

Παιδικός-Εφηβικός αγώνας 2χλμ στην Αρχαία Ήλιδα
Ώρα εκκίνησης: 16:30- πλατεία Ήλιδας
Τερματισμός: είσοδο παλαιού Μουσείου Ήλιδας

Συμμετέχοντες:
Γκρουπ 1: Παιδιά 5ης και 6ης Δημοτικού
Γκρουπ 2: Έφηβοι-ες Γυμνασίου
(των σχολικών τάξεων που θα είναι τη μέρα του αγώνα) Οι μαθητές θα συγκεντρωθούν στην πλατεία της Αρχαίας Ήλιδας στις 16:00 το απόγευμα και η πρώτη εκκίνηση θα δοθεί στις 16:30.

• Σάββατο 13 Απριλίου 17.00: Τελετή έναρξης Δρόμου Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2024

Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί στο ξύλινο θέατρο της Ήλιδας (στις 5.00 μ.μ.). Θα περιλαμβάνει συναυλία από τους “Banda Morena”, φιλέματα από τη Συμπολιτεία Ολυμπίας και τοπικούς συλλόγους κ.α.. Οι δρομείς του “Δρόμου Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2024” που θα λάβουν μέρος την επόμενη μέρα στον αγώνα θα μπορούν να προμηθευτούν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης το πακέτο συμμετοχής τους.
Η υποδοχή των παιδιών του αγώνα θα γίνει στις 6:45.
Η υποδοχή των δρομέων του Δρόμου του Ηρακλή (Αγραπιδοχώρι – Ήλιδα) θα γίνει στις 6:50
Είσοδος Ελεύθερη

• Κυριακή 14 Απριλίου 6.45 π.μ.: «Δρόμος Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2024» από την Αρχαία Ήλιδα προς την Αρχαία Ολυμπία όπου θα είναι ο τερματισμός της διαδρομής και θα ακολουθήσει η απονομή των βραβείων.

Ο Δήμος Ήλιδας συμμετέχει ακόμα μία χρονιά στις εκδηλώσεις του Δρόμου Ολυμπιακής Εκεχειρίας 

Ο Δήμος Ήλιδας συμμετέχει για ακόμα μία χρονιά στον «Δρόμο Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2024», τον οποίο διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία η «Συμπολιτεία Ολυμπίας»  (Federation of Olympia), με μοναδικό σκοπό τη διάδοση του Ολυμπιακού Ιδεώδους, όπως διαμορφώθηκε κατά τους Αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τα μέλη της Συμπολιτείας εμπνεόμενα από την αναφορά του Παυσανία στην ορεινή διαδρομή Ήλιδας – Ολυμπίας, πραγματοποιούν και φέτος σειρά δράσεων και εκδηλώσεων, με κεντρική το «Δρόμο Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2024», οι οποίες εντός του Δήμου Ήλιδας  είναι οι εξής:

  • Σάββατο 13 Απριλίου: Συμβολική Εναπόθεση Οπλισμού (Αγραπιδοχώρι Πηνείας)
  • Σάββατο 13 Απριλίου: Ο Δρόμος του Ηρακλή 2024 (Αγραπιδοχώρι – Ήλιδα)
  • Σάββατο 13 Απριλίου: Ο Δρόμος του Ίφιτου 2024 (δρόμος 2 χλμ για παιδιά, Ήλιδα)
  • Σάββατο 13 Απριλίου: Τελετή έναρξης Δρόμου Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2024, θέατρο Αρχαίας Ήλιδας, με συναυλία από τους «Banda Morena»

Κυριακή 14 Απριλίου: «Δρόμος Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2024» από την Αρχαία Ήλιδα στην Αρχαία Ολυμπία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος