FOLLOW US: facebook twitter

Με το σταγονόμετρο η πληρωμή αγροτικών ενισχύσεων!

Ημερομηνία: 11-04-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα, Οικονομία

Κουβέντα για πληρωμές Ηλείων αγροτών σε σταφίδα, βιομηχανική τομάτα και πορτοκάλια χυμοποίησης πριν το Πάσχα

Μεγ. Πέμπτη πιστώνεται συνδεδεμένη στο σκληρό, τέλη μηνός πριμ ζωικής

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Επεισοδιακά συνεχίζεται η διαδικασία των πληρωµών προς τους αγρότες, η οποία ήδη έχει καθυστερήσει περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, µε διάφορες δικαιολογίες που µόνο αγανάκτηση προκαλούν στον αγροτικό κόσµο όλης της χώρας και φυσικά και της Ηλείας, καθώς όλα δείχνουν ότι δεν υπάρχει ελπίδα να δουν το χρώμα του χρήματος πριν το Πάσχα.

Οι πληρωμές γίνονται με το σταγονόμετρο και κάπως έτσι με την πίστωση της ειδικής ενίσχυσης βάµβακος φάνηκε άλλη µια φορά ότι ο υπηρεσιακός µηχανισµός και τα πληροφοριακά συστήµατα του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ανταποκρίθηκαν στις αντικειµενικές ανάγκες και τα χρονοδιαγράµµατα της διοίκησης, µε αποτέλεσµα οι καλλιεργητές να πληρωθούν µέσα στη νύχτα την περασµένη ∆ευτέρα 3 Απριλίου, ενώ έµειναν εκτός περίπου 4.000 παραγωγοί σε Οµάδες αλλά και ανεξάρτητοι. Και αφού τελικά τακτοποιήθηκε η εκκρεµότητα αυτή τρεις ηµέρες µετά, την Πέµπτη 6 του µήνα, µε την «ευθύνη» να πέφτει σε µηχανογραφικό πρόβληµα του ΟΠΕΚΕΠΕ, άλλη µια καθυστέρηση έρχεται αυτή τη φορά στα de minimis.

Οι πληρωμές που φαίνεται να έχουν “κλειδώσει” είναι σήμερα Μεγάλη Τρίτη µέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη, αναµένεται να πληρωθούν τα 50 εκατ. ευρώ για αποζηµιώσεις που αφορούν ζηµιές σε φυτική παραγωγή του 2022 από τον ΕΛΓΑ.

Από εκεί και πέρα, ο προγραµµατισµός έχει ως εξής: Μέσα στη Μεγάλη Εβδοµάδα και κατά πάσα πιθανότητα τη Μεγάλη Πέµπτη αναµένεται να καταβληθούν και οι υπόλοιπες συνδεδεµένες φυτικής παραγωγής, που είναι σε εκκρεµότητα εδώ και ένα µήνα, µε βασικό προϊόν τα σκληρό σιτάρι, ενώ γίνεται προσπάθεια στην πίστωση αυτή να περιλαµβάνονται σανοδοτικά και κτηνοτροφικά ψυχανθή, βρώσιµα όσπρια και ίσως τα µήλα και οι καρποί µε κέλυφος.

Όσον αφορά τις συνδεδεµένες της ζωικής παραγωγής, αυτές δροµολογείται να πληρωθούν προς το τέλος Απριλίου, ενώ µέχρι 14 Μαΐου αναφέρεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ότι θα γίνουν συµπληρωµατικές πληρωµές της περσινής ενιαίας ενίσχυσης και της προκαταβολής των Βιολογικών για τα οποία εκκρεµούν διασταυρώσεις αρχείων µε αυτά της ΑΑ∆Ε.

Έτσι, όπως όλα δείχνουν από τον παραπάνω προγραμματισμό πληρωμών των ενισχύσεων η πλειοψηφία των Ηλείων αγροτών -με εξαίρεση τους βαμβακοπαραγωγούς και τους παραγωγούς σκληρού σίτου και σανοειδών- αν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη, δεν θα πληρωθούν άμεσα για την σταφίδα, την βιομηχανική τομάτα και τα πορτοκάλια χυμοποίησης και όπως είναι λογικό, η οργή τους περισσεύει.

Η βασική δικαιολογία είναι ότι οι έλεγχοι δεν έχουν ολοκληρωθεί καθώς τα αιτήματα είναι ακόμα στο στάδιο της επεξεργασίας. Αν όλα αυτά λυθούν… με μαγικό τρόπο Πασχαλιάτικα λόγω της προεκλογικής περιόδου, είναι κάτι που μένει να το δούμε…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος