FOLLOW US: facebook twitter

«Τσουχτερό» το Πασχαλινό τραπέζι

Ημερομηνία: 11-04-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Οικονομία
“Δε θα έλεγα ότι οι αυξήσεις για τον οβελία σε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα είδη διατροφής είναι τόσο μεγάλες όσο παρουσιάζονται, δεδομένου ότι αρνί και κατσίκι έχει πάρει ένα 10% σε σχέση με πέρυσι και μιλάμε πάντα για τα ντόπια κρέατα που πωλούν οι παραδοσιακοί κρεοπώλες» επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Ν. Ηλείας κ. Στάθης Παπανδρέου

Πάσχα 2023: Συνεχίζεται το ράλι της ακρίβειας σε όλα τα είδη

– “Πόλεμος” κτηνοτρόφων και υπ. Ανάπτυξης για την ένταξή του οβελία στο «Καλάθι του Πάσχα»

12% πιο ακριβό φέτος το Πασχαλινό τραπέζι

  • Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Ν. Ηλείας Στ. Παπανδρέου τονίζει ότι η αύξηση των ντόπιων αμνοεριφίων στα παραδοσιακά κρεοπωλεία του νομού δεν ξεπερνά το 10% όταν οι τιμές σε όλα τα άλλα είδη διατροφής έχον εκτοξευτεί

“Τσιμπημένο” θα είναι φέτος το Πασχαλινό τραπέζι τουλάχιστον κατά 12% σε σχέση με το 2022, καθώς όλες οι τιμές για τα είδη του που αποτελούν τα βασικά αγαθά για το Πάσχα είναι ανεβασμένες σε σχέση με πέρυσι, που βέβαια είχαν φτάσει έτσι κι αλλιώς σε επίπεδα ρεκόρ των τελευταίων χρόνων.

Μέσα σε μια μόνο τριετία περίπου, εκτιμάται περίπου ότι η αύξηση για το κόστος του Πασχαλινού τραπεζιού άγγιξε ίσως και το 40%!

Πιο ακριβός αναμένεται να φτάσει φέτος στο τραπέζι των καταναλωτών και ο παραδοσιακός οβελίας, τόσο λόγω της εκτόξευσης του κόστους παραγωγής για τους κτηνοτρόφους, όσο και της μείωσης του ζωικού κεφαλαίου, ενώ παράλληλα μαίνεται ο “πόλεμος” μεταξύ κτηνοτρόφων και Υπουργείου Ανάπτυξης επειδή τα αμνοερίφια εντάχθηκαν στο πολυδιαφημισμένο “Καλάθι του Πάσχα”, γεγονός που αποτελεί πλήγμα για τους κτηνοτρόφους αφού σε πολλές περιπτώσεις η προέλευση του οβελία μπορεί να μην είναι καν ελληνική.

Μικρή η αύξηση των ντόπιων αμνοεριφίων στα παραδοσιακά κρεοπωλεία της Ηλείας

Ωστόσο οι τιμές στα παραδοσιακά κρεοπωλεία της Ηλείας που διαθέτουν όπως πάντα ντόπια κρέατα βρίσκονται σχεδόν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, καθώς οι αυξήσεις στα αμνοερίφια δεν ξεπερνούν το 10% όταν σε όλα τα προϊόντα διατροφής έχουν εκτοξευθεί, ακολουθώντας το ράλι της ακρίβειας.

Εκτιμάται λοιπόν ότι το ολόκληρο αρνί στα κρεοπωλεία του νομού θα πωλείται περίπου 12 ευρώ το κιλό, ολόκληρο κατσίκι 12,90 ευρώ και το κοκορέτσι 11,5 ευρώ. Βεβαίως σε άλλες πόλεις μπορεί να φτάσει το αρνί ακόμα και τα 14 ευρώ το κιλό.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Ηλείας κ. Στάθης Παπανδρέου η αύξηση στα αμνοερίφια στα τοπικά κρεοπωλεία δεν είναι τόσο μεγάλη όσο λένε, ενώ η κίνηση έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα με τους καταναλωτές να ενδιαφέρονται κυρίως να αγοράσουν αρνί και κοκορέτσι.

«Δε θα έλεγα ότι οι αυξήσεις είναι τόσο μεγάλες όσο παρουσιάζονται δεδομένου ότι αρνί και κατσίκι έχει πάρει ένα 10% σε σχέση με πέρυσι και μιλάμε πάντα για τα ντόπια κρέατα που πουλούν οι παραδοσιακοί κρεοπώλες. Συγκριτικά λοιπόν με όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και σε σχέση με τις περσινές τιμές, θεωρώ ότι οι καταναλωτές θα ψωνίσουν και δε θα λείψουν από το πασχαλινό τραπέζι, ούτε η μαγειρίτσα ούτε και το αρνί και το κατσίκι».

Ακριβότερο κατά 38 ευρώ το Λαμπριάτικο τραπέζι

Κι επειδή το ράλι της ακρίβειας συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα και η αγορά είναι αλυσίδα, οι αυξήσεις στα τρόφιμα, που περιλαμβάνονται στο πασχαλινό τραπέζι, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα περιορίσουν την κατανάλωση και τον πασχαλινό τζίρο σε πολλούς άλλους κλάδους του λιανικού εμπορίου, όπως τα εποχικά δώρα, παιχνίδια, λαμπάδες, σοκολατοειδή, παιδική ένδυση και υπόδηση, που αποτελούν μεγάλο μέρος των πασχαλινών εορταστικών δαπανών.

Έτσι, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) το φετινό πασχαλινό τραπέζι αναμένεται να είναι ακριβότερο κατά 38 ευρώ με μια ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 12%..

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΚΑ, μία οικογένεια 6-8 ατόμων θα χρειαστεί να πληρώσει… 334,05 ευρώ για το πασχαλινό τραπέζι. Αναλυτικά οι τιμές σύμφωνα με το ΙΝΚΑ διαμορφώνονται ως εξής:

Κρέατα

Αρνί (14 € /κιλό): 140€ (10 κιλά)
Κοκορέτσι (1,5 κιλό): 21€
Λαχανικά
Μαρούλια (2 τμχ): 1,40€
Κρεμμύδι φρέσκο (2 τμχ): 1,20€
Άνηθος: 0,60€
Ντομάτες (1 κιλό): 2,5€
Αγγούρια (2 τμχ): 1,40€
Μαγειρίτσα (500 γρ. συκώτι + ζαρζαβατικά): 11€
Τυρί φέτα (500 γρ.): 7€
Τυρί γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα (500 γρ.) 8,5€
Διάφορα άλλα προϊόντα
Ψωμί (1 κιλό): 2,40€
20 αυγά κόκκινα βαμμένα: 13,20
Κάρβουνα (20 κιλά): 26€
Κουλούρια (1 κιλό): 15,45€
Τσουρέκι (1 κιλό): 17€
Αναψυκτικά και αλκοολούχα ποτά
Κρασί (1,5 λίτρο): 6€
10 Μπύρες: 17€
6 Αναψυκτικά: 4,20€
Φρούτα: 4€
Γλυκά: 14€
Διάφορα απρόβλεπτα (ρεύμα, λάδι): 16€

Άρα, το σύνολο -με τις πιο χαμηλές κοστολογήσεις- είναι στα 334,05 ευρώ, σε σχέση με πέρυσι που πλήρωσε ο καταναλωτής 296,65 ευρώ με την αύξηση να φτάνει στο 12,6% πάνω. Πάντα, βέβαια, η διάθεση για ποιοτικά και επώνυμα τρόφιμα οδηγεί τις τιμές προς τα πάνω.

Η μάχη του οβελία

Στο μεταξύ συνεχίζεται ο πόλεμος στο θέμα των τιμών των αμνοεριφίων εν όψει του Πάσχα. Με βάση όσα ανέφερε ο Παναγιώτης Πεβερέτος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας – ΣΕΚ, το πρωί του Σαββάτου, στον Αντ1 θα υπάρξει προσφυγή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για τον τρόπο με τον ουσιαστικά “πριμοδοτείται” επικοινωνιακά η αγορά του πασχαλινού οβελία μέσα από τσα σούπερ μάρκετ με τις δηλώσεις του Υπ. Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη και την ένταξη των αμνοεριφίων στο “Καλάθι του Πάσχα”.

Απηύθυνε ,δε, έκκληση στον Αδ. Γεωργιάδη, έστω και την τελευταία στιγμή να βγάλει τα αμνοερίφια από το “Καλάθι”. Τόνισε, δε, ότι έχουν γίνει αθρόες εισαγωγές ρουμάνικων αμνοεριφίων, προς διάθεση στην αγορά. Στον αντίποδα η ένταξη των αμνοεριφίων στο “Καλάθι του Πάσχα” με τις συγκεκριμένες τιμές στα 10 ευρώ περίπου έχει οδηγήσει σε “στραγγαλισμό” τους παραγωγούς, που όπως είπε ο κ. Πεβερέτος έχουν κόστος παραγωγής στα 9 ευρώ. Ο πρόεδρος του ΣΕΚ σημείωσε ότι στο πλαίσιο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος υπήρχε μια συμφωνία με τους Κρεοπώλες να διαμορφωθεί η τιμή του οβελία στα περσινά επίπεδα, από 12,5 μέχρι 13,5 ευρώ περίπου, κάτι που υπονομεύθηκε από την υπαναχώρηση, του Άδωνι Γεωργιάδη, από την αρχική αναφορά για μη ένταξη του οβελία στο “Καλάθι”.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος