FOLLOW US: facebook twitter

Με λαμπρότητα μετά από 2 χρόνια ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου-Παρελάσεις και εκδηλώσεις στους Δήμους της Ηλείας

Ημερομηνία: 24-03-2022 | Συντάκτης:
  • Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Κλιματικής κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς

Με λαμπρότητα θα εορταστεί φέτος και μετά από δύο χρόνια, η Εθνική Επέτειος της 25η Μαρτίου 1821 στην Ηλεία.

Στην μεγάλη παρέλαση στον Πύργο, την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Ευάγγελος Τουρνάς.

Σήμερα θα πραγματοποιηθούν ομιλίες σε ειδικές εκδηλώσεις στα σχολεία, στις δημόσιες υπηρεσίες, τα ΝΠΔΔ κλπ ενώ στις 11 το πρωί θα γίνει κατάθεση στεφάνων από μαθητές σχολείων Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπ/σης, σπουδαστές, προσκόπους και οδηγούς στα κατα τόπους Μνημεία Ηρώων.


Στο Δήμο Πύργου

Ανήμερα του εορτασμού, αύριο Παρασκευή θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανού και μετά τη δοξολογία θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας εντός του Ιερού Ναού από την πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου κ. Παρασκευοπούλου Αικατερίνη.
Στις 10.30, επιμνημόσυνη δέηση στο Άγαλμα Κολοκοτρώνη (πλατεία 25ης Μαρτίου) και κατάθεση Στεφάνων, από τον Εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, και τους φορείς της περιοχής.
Στις 11.30 θα ακολουθήσει η μεγάλη παρέλαση στην οδό Μανωλοπούλου, μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων, οδηγών, Ε.Ε.Σ., Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου, Λαογραφικών Ομίλων, Συλλόγων, Σωματείων, τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και της ΕΛ.ΑΣ. Μετά το πέρας της παρέλασης ο Δήμος Πύργου θα παραθέσει δεξίωση προς τιμή των Αρχών, στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο.


Στο Δήμο Ήλιδας

Αύριο, στις 10.30 π.μ. θα τελεστεί Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου στην Αμαλιάδα και στις 10.45 π.μ. Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η δικηγόρος Βασιλική Τσέλλου. Στις 11.00 π.μ. Κατάθεση στεφάνων και αμέσως μετά, στις 11.30 π.μ. θα ακολουθήσει η Παρέλαση στις οδούς Καλαβρύτων και Φιλικής Εταιρείας. Αμέσως μετά στις, 12.15 μ.μ. Παραδοσιακοί χοροί στην πλατεία Αγ. Αθανασίου από τα Τμήματα Παραδοσιακών χορών του Συλλόγου Φίλων Παραδοσιακού Τραγουδιού «Ο Μωριάς» και του Λαογραφικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Οι Ρίζες».


Στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας

Στην Ολυμπία, στις 10 το πρωί της Παρασκευής θα τελεστεί επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοίμηση της Θεοτόκου και στη συνέχεια η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την εκπαιδευτικό του Γυμνασίου Ευγενία Καλογέρου. Στις 10.30 επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων και στις 11 θα πραγματοποιηθεί η μαθητική παρέλαση. Αμέσως μετά ο δήμαρχος θα δεξιωθεί τις αρχές και τους πολίτες στο δημαρχείο. Αντίστοιχες εκδηλώσεις και παρελάσεις θα γίνουν στη Λαμπεία, το Πανόπουλο και το Λάλα.


Στο Δήμο Ανδρίτσαινας Κρεστένων

Εκδηλώσεις εορτασμού της Εθνικής Επετείου θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις δημοτικές ενότητες του δήμου Ανδρίτσαινας Κρεστένων (Σκιλλούντος, Ανδρίτσαινας, Αλιφείρας).Αύριο θα τελεστεί Δοξολογία στους Ιερούς Ναούς των κοινοτήτων και θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από εκπαιδευτικούς. Ακολούθως θα πραγματοποιηθούν παρελάσεις σε Κρέστενα, Μακρίσια, Καλλίκωμο, Ανδρίτσαινα, και Καλλιθέα.


Στο Δήμο Πηνειού

Με εκδηλώσεις σε όλες τις δημοτικές ενότητες, Γαστούνη, Βαρθολομιό και Τραγανό, θα εορταστεί στον Δήμο Πηνειού η 201η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου1821. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν επίσημη δοξολογία, εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας, καταθέσεις στεφάνων και μαθητικές παρελάσεις, ενώ σήμερα παραμονή της Επετείου στο Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο στη Γαστούνη στις 7.30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα «Γαστούνη: από την Άλωση στην Επανάσταση-Μορφές και έργο » με ομιλητή τον ιστορικό κ. Ειρηναίο Σταματόπουλο.


Στο Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης

Με εκδηλώσεις στις Δημοτικές Ενότητες Λεχαινών, Βάρδας και Ανδραβίδας θα εορταστεί από τον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης η 201η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821. Αύριο, ημέρα της Εθνικής Επετείου, στις 10 θα τελεστεί επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Λεχαινών στις 10.45 στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Βάρδας και στις 9.30πμ στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης Ανδραβίδας.Μετά, θα τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση και θα γίνει κατάθεση στεφάνων από τις Αρχές στα Μνημεία Ηρώων και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση. Και στις τρεις πόλεις θα γίνουν μικρές δεξιώσεις στα δημοτικά κτίρια.


Στο Δήμο Ζαχάρως

Εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 θα πραγματοποιηθούν στο Δήμο Ζαχάρως, στις δημοτικές ενότητές Ζαχάρως και Φιγαλείας.
Ανήμερα της 25ης Μαρτίου, στις 10 το πρωί θα τελεστεί επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνα στη Ζαχάρω ενώ θα εκφωνηθεί και ο πανηγυρικός της ημέρας από την μαθήτρια της Γ’ τάξης του Γενικού Λυκείου Γρηγορία Αποστολοπούλου. Στις 10.45 επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Ηρώων και κατάθεση στεφάνων και στις 11 θα ξεκινήσει η μαθητική παρέλαση.
Αντίστοιχα, στην Φιγαλεία, στις 10 το πω θα τελεστεί δοξολογία στον Ιερό Ναό της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο φιλόλογος Αυγερινός Αναστασόπουλος. Θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Ηρώων και κατάθεση στεφάνων και στις 11 η μαθητική παρέλαση.


Στις εκδηλώσεις στον Πύργο ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας

Τις εκδηλώσεις εορτασμού στον Πύργο, θα εκπροσωπήσει ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος ενώ η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Μαρία Μπίλια θα εκπροσωπήσει την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην Αρχαία Ολυμπία. Οι Αντιπεριφερειάρχες Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρος Βασιλόπουλος και Αθλητισμού, Εθελοντισμού – Ολυμπισμού, Δημήτριος Νικολακόπουλος θα παραβρεθούν στον Πύργο, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού, Νικόλαος Κοροβέσης στη Ζαχάρω, καιο βοηθός Περιφερειάρχη με αρμοδιότητες σε θέματα συντονισμού των παραγωγικών τάξεων και συνεταιριστικής αγροτικής πολιτικής στις ομάδες παραγωγών για την Π.Ε. Ηλείας, Χρήστος Μπιλίρης στην Αμαλιάδα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος