FOLLOW US: facebook twitter

Χωρίς νερό κινδυνεύουν να μείνουν οι καλλιέργειες-Τι αναφέρει ο Ν. Μπακοβασίλης, πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πελοπίου

Ημερομηνία: 24-03-2022 | Συντάκτης:
Το στιγμιότυπο από την πρόσφατη Γ.Σ του ΤΟΕΒ Πελοπίου και την τοποθέτηση του προέδρου Ν. Μπακοβασίλη

Σα να μην έφθαναν όλα τα άλλα προβλήματα και οι επιβαρύνσεις για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, κινδυνεύουν να μην έχουν και νερό τη φετινή αρδευτική περίοδο και οι καλλιέργειες. Ένα σοβαρότατο πρόβλημα για την Ηλεία και όχι μόνο.

Κι αυτό, γιατί η ελληνική πολιτεία δεν έχει φροντίσει χρόνια τώρα να επιλύσει το ζήτημα της άρδευσης, που οφείλεται κυρίως, αλλά όχι μόνον στην χαμηλή εισπραξιμότητα των ΤΟΕΒ, αλλά και στο γενικότερο τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης.

Ο κ. Νίκος Μπακοβασίλης είναι πρόεδρος στον ΤΟΕB Πελοπίου Ηλείας, που αντιμετωπίζει πρόβλημα κυρίως με παλιά χρέη προς τη ΔΕΗ , κατάσταση, που υπομονομεύει την δράση του οργανισμού και κατ΄ επέκταση δημιουργεί προβλήματα στην αγροτική παραγωγή. Ο ΤΟΕΒ Πελοπίου πραγματοποίησε συνέλευση, πριν από λίγες ημέρες, όπου και τέθηκε επί τάπητος η κατάσταση με τα χρέη και οι κίνδυνοι να κοπεί η ηλεκτροδότησή του και εν συνεχεία η άρδευση σε 12.000 στρέμματα καλλιεργειών. Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ δήλωσε σχετικά στον ΑγροΤύπο: «τα χρέη μας προς τη ΔΕΗ αγγίζουν τα 1 εκατ. ευρώ περίπου και σε γενικές γραμμές σε σχέση με άλλους οργανισμούς δεν είναι και τόσα πολλά. Η ΔΕΗ προσπαθεί και καλά κάνει να εισπράξει τις οφειλές, όπως κάνει κάθε προμηθευτής. Όμως δεν είναι δυνατόν σε μια περίοδο που μιλάμε για επισιτιστική… ανασφάλεια λόγω του πολέμου, να μας ζητάει το 50% του ποσού και τα υπόλοιπα σε δόσεις (συν τα τρέχοντα), προκειμένου να μας ρυθμίσει το χρέος και να μην έχουμε κίνδυνο να μας κοπεί το ρεύμα και η άρδευση στον κάμπο. Συνολικά οι παραγωγοί μας οφείλουν 600.000 ευρώ, οι δε οφειλές μας προς τη ΔΕΗ αφορούν και παλαιότερα έτη.“

Αναφορικά με την λύση που μπορεί να βρεθεί γι’ αυτό το θέμα ο κ. Μπακοβασίλης αναφέρει: “Το να στέλνουμε για βεβαίωση τις οφειλές των παραγωγών στην τοπική Εφορία, δεν είναι λύση, γιατί μόλις παραστεί ανάγκη σε έναν παραγωγό, πάει και δίνει ένα μικρό ποσό έναντι, κάνει ρύθμιση στην Εφορία και εμείς εισπράττουμε πολύ αργά τις εισφορές. Έχουμε προτείνει το κράτος να αναλάβει τα χρέη των ιδιωτών προς το ΤΟΕΒ, στην προκειμένη περίπτωση τα 600.000 ευρώ, να φύγουν από πάνω μας και εμείς μετά να πάμε να διαπραγματευθούμε με άλλους όρους με τη ΔΕΗ».

Σημειωτέον ότι η αρδευτική περίοδος στην Ηλεία ξεκινά στις 14 Απριλίου, ενώ ο ΤΟΕΒ Πελοπίου δεν έχει αποφασίσει οριζόντια αύξηση για τις εισφορές των παραγωγών. Σύμφωνα με τον κ. Μπακοβασίλη, έχει ληφθεί απόφαση στον ΤΟΕΒ για αύξηση στο αρδευτικό νερό, μέσω τεχνητής βροχής από τα 32 στα 40 ευρώ το στρέμμα τη νέα χρονιά. Σημειώνεται πως στην ευθύνη του ΤΟΕΒ, ανήκουν 6.000 στρέμματα που αρδεύονται με τεχνητή βροχή και 6.000 μέσω κανελέτων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος