FOLLOW US: facebook twitter

Κλιματικό «καμπανάκι» για την Αρχαία Ολυμπία και τον Επικούριο Απόλλωνα

Ημερομηνία: 20-04-2023 | Συντάκτης:

Τι αναφέρει η έκθεση της UNESCO για τα δύο αρχαιολογικά μνημεία της Ηλείας

-Ποια μέτρα έχουν ληφθεί από την ΕΦΑ Ηλείας μετά τις πυρκαγιές του 2007

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

«Καμπανάκι» για τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών και φυσικών φαινομένων στην Αρχαία Ολυμπία και στον ναό του Επικούριου Απόλλωνα χτυπά με την έκθεση που δημοσίευσε η UNESCO στο πλαίσιο της 50ής Επετείου της Σύμβασης Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Και για τα δύο μνημεία οι εκθέσεις τονίζουν πως έχουν γίνει σημαντικές δράσεις θωράκισης, ειδικά μετά τις πυρκαγιές του 2007, και υπογραμμίζουν ως κύριες απειλές τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική έκθεση για τον ναό του Επικούριου Απόλλωνα, έχει γίνει μια σειρά συντονισμένων επεμβάσεων διαχείρισης για να διασφαλιστεί η συνεχής προστασία του χώρου στο σύνολό του, συμπεριλαμβανομένου ενός προστατευτικού καταφυγίου και συστήματος απορροής νερού για την ελαχιστοποίηση της επιδείνωσης από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Επίσης, η κήρυξη μιας μεγάλης ζώνης διατήρησης γύρω από τον ναό διασφαλίζει ότι η τοποθεσία διατηρεί την αρχική της θέση μέσα στο φυσικό τοπίο, ενώ οι εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης του ναού έγιναν σύμφωνα με τις διεθνείς αναστηλωτικές αρχές και, όπου χρειάζεται, γίνονται προσθήκες στον χώρο με τη χρήση του τοπικού ασβεστόλιθου (υλικό παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιείται στο μνημείο).

Παράλληλα, τονίζεται πως το μνημείο και ο περιβάλλων χώρος του είναι περιφραγμένοι και προστατευμένοι όλο το 24ωρο για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος βανδαλισμού και στη συνέχεια γίνεται αναφορά στους κινδύνους.

«Οι μεγαλύτερες απειλές για το ακίνητο προέρχονται από εγγενείς αδυναμίες στη δομή του κτιρίου και τις δυσμενείς επιπτώσεις του κλίματος και του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένων των ακραίων θερμοκρασιών, του ισχυρού ανέμου, του νερού και της σεισμικής δραστηριότητας. Έτσι, οι εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα. Στον ναό έχει τοποθετηθεί αντισεισμικό δίχτυ καθώς και σύστημα αντικεραυνικής προστασίας. Οι προγραμματισμένες μελλοντικές εργασίες συνεχίζουν τις τρέχουσες εργασίες αποκατάστασης. Αυτό περιλαμβάνει την αντικατάσταση του προστατευτικού καταφυγίου, το οποίο έχει κατασκευαστεί για να ελαχιστοποιεί τις ζημιές που προκαλούνται από τις ακραίες καιρικές συνθήκες και να παρέχει ευνοϊκότερες συνθήκες για μεγάλες εργασίες αποκατάστασης. Επιπλέον, η προγραμματισμένη εγκατάσταση μόνιμου συστήματος ύδρευσης θα συμβάλει σημαντικά σε ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα πυροπροστασίας για το σύνολο του ακινήτου», αναφέρει το κείμενο.

Οι απειλές και οι κίνδυνοι για την Αρχαία Ολυμπία

Για την Αρχαία Ολυμπία η UNESCO υπενθυμίζει τις πυρκαγιές του 2007 και αναφέρει πως με άμεσες και συντονισμένες προσπάθειες, σε σύντομο χρονικό διάστημα αποκαταστάθηκε το φυσικό περιβάλλον, χωρίς σημαντική αλλοίωση της αρχικής του μορφής, ενώ τα αρχαία μνημεία εντός του ιερού δεν επηρεάστηκαν και διατηρούνται ακόμη σε πολύ καλή κατάσταση.

«Οι εργασίες αποκατάστασης στα μνημεία του ιερού έγιναν σύμφωνα με τη δεοντολογία της επιστήμης και των τεχνικών, ενώ το 2008 ο περιορισμός της κυκλοφορίας των οχημάτων στο δρόμο που διέρχεται από τους πρόποδες του λόφου Κρονίου πέτυχε την προστασία των μνημείων που βρίσκονται κοντά του από τους κραδασμούς. θόρυβος και ρύπους. Οι κύριες απειλές για την τοποθεσία είναι πυρκαγιά και πλημμύρες», τονίζεται.

Παράλληλα, σημειώνεται πως το ακίνητο διαθέτει επαρκή ζώνη ασφαλείας και επαρκώς αποτελεσματικές ρυθμίσεις προστασίας που αποτρέπουν πιθανές απειλές από τη μελλοντική ανάπτυξη του μικρού οικισμού της σύγχρονης Ολυμπίας και πως ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας προστατεύεται ανά πάσα στιγμή.

«Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας επιβλέπει όλες τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης του χώρου. Οι υποδομές πυροπροστασίας ελέγχονται και συντηρούνται ετησίως για αποτελεσματικότητα από το προσωπικό της Εφορείας, σε συνεργασία με την τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία. Τα αναχώματα που έχουν κατασκευαστεί στις όχθες του Αλφειού ποταμού, νότια του ιερού, προστατεύουν αποτελεσματικά τον αρχαιολογικό χώρο από τα φαινόμενα πλημμύρας του ποταμού», επισημαίνει ο συντάκτης της έκθεσης και προσθέτει πως στον αρχαιολογικό χώρο έχουν γίνει πολλές παρεμβάσεις, όπως το νέο εκδοτήριο εισιτηρίων, οι ράμπες για ΑμεΑ και η αντικατάσταση των παλαιών ενημερωτικών πινακίδων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος