FOLLOW US: facebook twitter

«Κίνητρα στους αστυνομικούς για να ενταχθούν στις υπηρεσίες πρώτης γραμμής»

Ημερομηνία: 28-02-2024 | Συντάκτης:

-Η απάντηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ανδρέα Νικολακόπουλου στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, απάντησε στη Βουλή στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε η Βουλευτής Β2 Τομέα Δυτικής Αθήνας του «ΠΑ.ΣΟ.Κ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ», κα Κωνσταντίνα Γιαννακοπούλου με θέμα: «Τα δεδομένα αποδεικνύουν τόσο, ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει στη καθημερινότητα των πολιτών και το αίσθημα της ανασφάλειας διακατέχει την ελληνική κοινωνία, όσο και ότι μάχιμες υπηρεσίες, συνεχίζουν να παραμένουν υποστελεχωμένες».

Όπως υποστήριξε ο κ. Υφυπουργός, το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις σύγχρονες προκλήσεις και την ανάγκη για πρόληψη, αποτροπή και εξιχνίαση εγκλημάτων, έχει εκπονήσει πρόγραμμα Αντεγκληματικής Πολιτικής 2020-2024, με την αντιμετώπιση όλων των μορφών εγκλήματος, να αποτελεί βασική προτεραιότητα αυτού του υλοποιούμενου προγράμματος. Το Υπουργείο και το Αρχηγείο, αναγνωρίζοντας τις αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες των Υπηρεσιών «πρώτης γραμμής» της Ελληνικής Αστυνομίας (Αστυνομικά Τμήματα, Τμήματα Ασφάλειας, Τμήματα Τροχαίας κ.λπ.), έχουν επαναξιολογήσει το ζήτημα των αποσπάσεων και των προσωρινών μετακινήσεων προσωπικού. Δρομολογήθηκε λοιπόν, η αποδέσμευση αστυνομικού προσωπικού, από τη συνοδευτική ασφάλεια επισήμων προσώπων και τη φρούρηση – επιτήρηση λοιπών στόχων και η διάθεση τους σε μάχιμες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.

“Πλησιάζουμε το στόχο

«Καθημερινά αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, πλησιάζουμε τον στόχο που έχουμε θέσει, και είμαστε βέβαιοι ότι όχι μόνο θα πετύχουμε αυτόν τον στόχο αλλά και θα τον ξεπεράσουμε, κάτι το οποίο δεν ακούσαμε κατά το παρελθόν να έχει γίνει από καμία Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ή να το έχετε βάλει ως πρόταση. Επειδή θέτετε μία συγκεκριμένη ερώτηση σχετικά με το πόσο έχουμε ενισχύσει τα Α.Τ και τα Τ.Α Αττικής, θα σας πω ότι τα Αστυνομικά Τμήματα της Γ.Α.Δ. Αττικής έχουν ενισχυθεί με 350 αστυνομικούς και τα Τμήματα Ασφάλειας με 250. Όλοι αυτοί οι αστυνομικοί προέρχονται από τη Γενική Διεύθυνση Προστασίας Επισήμων και άλλες Αυτοτελείς-Κεντρικές Υπηρεσίες. Οι υπόλοιποι που έχουν αποδεσμευθεί, έχουν διατεθεί σε υπηρεσίες μάχιμες, πρώτης γραμμής. Εμείς θα συνεχίσουμε αυτήν την πολιτική και θα δώσουμε και κίνητρα στους αστυνομικούς να ενταχθούν στις συγκεκριμένες υπηρεσίες» ανέφερε ο κ. Υφυπουργός.

Σε σχέση με το ζήτημα της αναγνώρισης του επικινδύνου, ένα θέμα που εκκρεμεί επί δεκαετίες, το Υπουργείο και το Αρχηγείο αναγνωρίζουν την ουσιαστική και την επίπονη προσπάθεια που καταβάλλει το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. και αναλαμβάνουν κάθε πρωτοβουλία για την προστασία των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Ωστόσο, ζητήματα οικονομικής φύσης των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και εν γένει των δημοσίων υπαλλήλων, καθορίζονται από την υφιστάμενη, κάθε φορά, οικονομική πολιτική για τους μισθούς, η οποία εκφράζεται μέσω του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

 «Σας λέμε λοιπόν ότι αντιμετωπίζουμε θετικά το συγκεκριμένο θέμα, ενώ τα κίνητρα που θα δώσουμε για τις υπηρεσίες πρώτης γραμμής, θα είναι και οικονομικά. Είναι πολύ εύκολο και υποκριτικό, όταν είσαι στην αντιπολίτευση να υπόσχεσαι διάφορα, να λες θα τα κάνουμε, να μην υπολογίζεις το δημοσιονομικό κόστος και να κάνεις και κριτική. Σημασία έχει όμως, όταν είσαι στην κυβέρνηση να μπορείς να τα κάνεις πράξη.», είπε ο κ. Υφυπουργός και συμπλήρωσε:  «Εγώ επαναλαμβάνω ότι εμείς το ζήτημα του επιδόματος επικινδυνότητας το αντιμετωπίζουμε θετικά, με υπευθυνότητα, πάντοτε με σύνεση, χωρίς να διαταράξουμε τις δημοσιονομικές ισορροπίες, και ξαναλέω ότι θα δώσουμε κίνητρα στους αστυνομικούς να συμμετάσχουν στις υπηρεσίες πρώτης γραμμής, και μάλιστα κίνητρα οικονομικά».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος