FOLLOW US: facebook twitter

ΚΕΦΙΑΠ: Μια σύγχρονη μονάδα αποκατάστασης δίπλα μας-Ασθενείς μιλούν για το πόσο σημαντική είναι η λειτουργία του

Ημερομηνία: 16-02-2022 | Συντάκτης:

Εκσυγχρονίζεται προσφέροντας νέες υπηρεσίες υγείας και αποκατάστασης για μικρούς και μεγάλους, ενώ σύντομα ξεκινά και η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου

  • Ο Διοικητής του Γ.Ν. Ηλείας Χρ. Χριστόπουλος και η υπεύθυνη του ΚΕΦΙΑΠ Ζ. Χατζή παρουσίασαν τις νέες λειτουργίες του Κέντρου Φυσικής & Ιατρικής Αποκατάστασης

Γράφουν οι: Κική Κολοβέρου- Παναγιώτης Φωτεινόπουλος

Εκσυγχρονίζεται και αναβαθμίζεται το Κέντρο Φυσικής & Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) του ΓΝ Ηλείας στον Πύργο, προσφέροντας ακόμα περισσότερες υπηρεσίες υγείας και αποκατάστασης όχι μόνο στα άτομα με αναπηρίες αλλά και σε άτομα κάθε ηλικίας που χρήζουν βοήθειας για τη βελτίωση της σωματικής τους κατάστασης.
Το ΓΝ Ηλείας στο οποίο ανήκει το Κέντρο, αξιοποιώντας την επιχορήγηση του Υπ. Υγείας, απέκτησε νέο σύγχρονο εξοπλισμό και ταυτόχρονα έθεσε σε λειτουργία νέα τμήματα, ενώ μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να ξεκινήσει και η υλοποίηση του σημαντικού έργου της Ενεργειακής αναβάθμισης μέσω της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.

Ο Διοικητής του ΓΝ Ηλείας Χρήστος Χριστόπουλος και η υπεύθυνη του ΚΕΦΙΑΠ, Κοινωνική Λειτουργός Ζωή Χατζή, παρουσία της διευθύντριας Ιατρικής Υπηρεσίας Αναστασίας Βασιλείου και της διευθύντριας της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Γεωργίας Αντωνοπούλου, παρουσίασαν τις νέες λειτουργίες και τις νέες θεραπείες που εφαρμόζονται στο Κέντρο.

«Σας καλέσαμε για να σας ανακοινώσουμε τη λειτουργία ορισμένων καινούργιων εγκαταστάσεων του ΚΕΦΙΑΠ όπως η παιδική φυσιοθεραπεία, η οποία δημιουργήθηκε στο κέντρο με την επιχορήγηση του υπουργείου Υγείας και να σας εξηγήσουμε τι ακριβώς κάνει το Κεφιαπ όλο αυτό το διάστημα και πώς λειτουργεί» ανέφερε ο κ. Χριστόπουλος και έδωσε τον λόγο στην κ. Χατζή, προκειμένου να εξηγήσει πώς ακριβώς αξιοποιήσαν την επιχορήγηση του υπουργείου και όλα τα νέα που αφορούν το ΚΕΦΙΑΠ.

«Πλέον μπορούμε να ανταποκριθούμε σε όλα τα αιτήματα»


«Με την επιχορήγηση των 30.000 ευρώ από το Υπουργείο Υγείας αγοράστηκε σύγχρονος εξοπλισμός και για να δημιουργηθούν νέα τμήματα αλλά και για να ενισχυθούν τα προηγούμενα», σημείωσε η κ. Χατζή, τονίζοντας ότι με ένα μέρος των χρημάτων δημιουργήθηκε το τμήμα της παιδικής φυσιοθεραπείας, η οποία γινόταν και στο παρελθόν στο ΚΕΦΙΑΠ, δεν υπήρχε όμως διαμορφωμένος χώρος κατάλληλος για την ηλικιακή αυτή ομάδα. Επιπλέον, ανέφερε ότι ενισχύθηκε και το τμήμα της υδροθεραπείας με την αγορά του ανελκυστήρα, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα των ατόμων που θέλαν να κάνουν χρήση της θερμαινόμενης δεξαμενής αλλά δεν μπορούσαν να μπουν γιατί δεν υπήρχε ανελκυστήρας.

«Υπάρχουν άτομα όπως τα τετραπληγικά που δεν μπορούσαν να κάνουν χρήση των υπηρεσιών αυτών. Ταυτόχρονα ενισχύθηκαν και άλλα τμήματα όπως της Λογοθεραπείας, της Διοικητικής υποστήριξης με σύγχρονο εξοπλισμό με υπολογιστές, προτζέκτορες, πολυμηχάνημα, η φυσικοθεραπεία πλέον είναι πλήρως εξοπλισμένη με όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό που παλιότερα δεν υπήρχε και δεν μπορούσε να ανταποκριθεί σε όλα τα αιτήματα και το τμήμα της Ψυχολογικής υποστήριξης με την αγορά δυο ψυχομετρικών εργαλείων για τεστ νοημοσύνης και σε ενήλικες και παιδιά. Άρα μπορούμε να ανταποκριθούμε σε όλα σχεδόν τα αιτήματα που φτάνουν σε εμάς και είμαστε πλέον ένα κέντρο σύγχρονο με σύγχρονο εξοπλισμό».

Ξεκινά η ενεργειακή αναβάθμιση


Στη συνέχεια η κ. Χατζή, ενημέρωσε πως αυτή την εβδομάδα θα υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο, για να συντάξει τη μελέτη της ενεργειακής αναβάθμισης του ΚΕΦΙΑΠ. «Βέβαια περνά από μια σειρά χρονοβόρων διαδικασιών μέχρι να φτάσει να ολοκληρωθεί το κομμάτι αυτό, όπως ξέρετε και εσείς είναι ένα πολύ μεγάλο έργο αξίας 678 χιλ. ευρώ από τα προγράμματα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και με τα χρήματα αυτά θα πραγματοποιηθεί η ενεργειακή αναβάθμιση. Για αυτό το λόγο δεν έχουν γίνει αρκετές παρεμβάσεις στο κτίριο που θα έπρεπε να είχαν γίνει ήδη, αφού από βδομάδα σε βδομάδα αναμενόταν η υπογραφή της σύμβασης για τη μελέτη. Πιστεύουμε ότι μέσα στο καλοκαίρι να ξεκινήσει όλο το κομμάτι της αναβάθμισης που αφορά και την αντικατάσταση των κουφωμάτων και τις μονώσεις, θα τοποθετηθούν εξωτερικά σκίαστρα και φυσικά και άλλα πολλά».

«Ήταν πρόθεση όλων των Διοικήσεων»


Ο κ. Χριστόπουλος δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης ήταν πρόθεση όλων των Διοικήσεων, τονίζοντας ότι «είχα την αγαθή τύχη να αρχίσει επι των ημερών μου και είμαστε ικανοποιημένοι για την έκβαση αυτή. Ενεργειακή αναβάθμιση γίνεται και στα νοσοκομεία Πύργου και Αμαλιάδας όμως οι διαδικασίες είναι αρκετά χρονοβόρες οπότε θα τα δουν οι επόμενοι…».

Στο ΚΕΦΙΑΠ προσφέρουν τις υπηρεσίες τους τέσσερις Νοσηλευτές που δουλεύουν καθαρά στο κομμάτι της υδροθεραπείας ενώ το υπόλοιπο προσωπικό είναι φυσικοθεραπευτές, λογοθεραπευτές και ψυχολόγοι.



Θεραπείες που βελτιώνουν και ανακουφίζουν


Σημαντική στήριξη στην αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας που τους ταλαιπωρούν, βρίσκουν πλέον δεκάδες Ηλείοι που επισκέπτονται το ΚΕΦΙΑΠ για την δωρεάν πραγματοποίηση των θεραπειών εκείνων που θα βελτιώσουν την σωματική και ψυχική τους κατάσταση.


Ο κ. Λευτέρης Δημακόπουλος έρχεται με ασθενοφόρο δυο φορές την εβδομάδα από την μακρινή Νεράιδα. «Δεν έχω πολύ καιρό που έρχομαι στο ΚΕΦΙΑΠ για τις θεραπείες μου και ακόμα είναι νωρίς για να διαπιστώσω κάποια μεγάλη βελτίωση και μόνο όμως που φεύγω από το χώρο που μένω και πιέζομαι είναι πολύ σημαντικό για μένα. Όλο το προσωπικό είναι άψογο και για μένα είναι πολύ σημαντικό ότι κάνω τις θεραπείες μου χωρίς να πληρώνω. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι έρχομαι με ασθενοφόρο το πρωί, το μεσημέρι όμως περιμένω και έξι ώρες για την επιστροφή μου στη Νεράιδα».

Η κ. Κατερίνα Δημοτάτση, έχει υποστεί εδώ και δυο χρόνια εγκεφαλικό και ήδη οι θεραπείες που ακολουθεί την έχουν, όπως η ίδια λέει, βοηθήσει πολύ. «Με βοηθάει πολύ, με ανακουφίζει. Έχω κάνει πολλές προσπάθειες και ήδη βλέπω διαφορά στην υγεία μου. Με βοηθάει πολύ και η Ψυχολόγος του Κέντρου και οι φυσιοθεραπευτές. Πάω καλύτερα».


Ο κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος πάσχει από το σύνδρομο Guillain-Barre, ένα σπάνιο νόσημα και οι επισκέψεις του στο ΚΕΦΙΑΠ τον βοηθούν πολύ. «Έρχομαι στην πισίνα και κάνω και καιρό φυσιοθεραπείες. Βλέπω σταθερή βελτίωση και νιώθω και καλύτερα ψυχολογικά».

Φυσιοθεραπείες για το εγκεφαλικό που έχει υποστεί πριν δυόμιση χρόνια, πραγματοποιεί και η κ. Παναγιώτα Λαμπροπούλου, επισημαίνοντας ότι οι θεραπείες είναι πολύ σημαντικές για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα.


«Μια νοσηλεύτρια μου πρότεινε να έρχομαι εδώ και με βοηθάνε πολύ. Θεωρώ όμως πως θα έπρεπε το κράτος να μεριμνά και να δικαιολογούνται περισσότερες από δέκα φυσιοθεραπείες για να κάνουμε συνέχεια, ώστε να έχουμε το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα. Επίσης θα μπορούσε το κράτος να μέριμνα ώστε φυσιοθεραπευτές να μας επισκέπτονται στο σπίτι, ώστε κάποιοι άνθρωποι που είναι από μακριά να μην ταλαιπωρούνται».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος