FOLLOW US: facebook twitter

Γιώργος Σκλαβενίτης: «Η αποχή των νέων από τα κοινά δεν αποτελεί λύση»

Ημερομηνία: 08-05-2024 | Συντάκτης:

Ο Γιώργος Σκλαβενίτης, Aντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης σήμερα στην «Πρωινή»

  • «Ως νέος έχω πραγματική θέληση προσφοράς και όρεξη για δουλειά»   
  • «Μόνο όταν ο καθένας παραμερίσει τις προσωπικές του φιλοδοξίες και βάλει μπροστά το καλό του τόπου, μπορεί να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο»

Συνέντευξη στην Κική Κολοβέρου – kkoloverou@yahoo.gr


Ο Γιώργος Σκλαβενίτης γέννημα θρέμμα της Βάρδας είναι ίσως ο νεότερος αντιδήμαρχος στα χρονικά του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης καθώς στην ηλικία των 26, κατάφερε να εκλεγεί και μάλιστα να του ανατεθεί αντιδημαρχία με το δύσκολο χαρτοφυλάκιο του Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Με σπουδές στο τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και μεταπτυχιακό στην Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία του Πάντειου Πανεπιστημίου, αποφάσισε να ασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση για να προσφέρει στον τόπο του, βάζοντας και το δικό του λιθαράκι στην προσπάθεια ανάπτυξης και προόδου που επιχειρείται από την δημοτική αρχή.

Σήμερα μιλά στην «Πρωινή» για τη θέση ευθύνης που έχει αναλάβει, τις προτεραιότητες που έχει θέσει, τους στόχους του για το απώτερο μέλλον και πολλά άλλα και ενδιαφέροντα.

-Καταρχάς, θα θέλαμε να μας πείτε πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την αυτοδιοίκηση και πώς καταφέρατε να επιτύχετε τους στόχους σας σε τόσο νεαρή ηλικία;

Αρχικά, με τίμησε ιδιαίτερα η πρόταση του Δημάρχου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, του κ. Γιάννη Λέντζα, να κατέλθω μαζί του, ως υποψήφιος, με το συνδυασμό μας «ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ»,  στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου. Ο Γιάννης Λέντζας, απέδειξε την περασμένη, δύσκολη τετραετία, πως έχει το θάρρος και τη θέληση να διεκδικεί και να πετυχαίνει πράγματα για τον τόπο μας. Ο άλλος βασικός λόγος είναι η θέληση μου να προσφέρω στον τόπο μου, όπου ζω και εργάζομαι και κυρίως στους ανθρώπους του. Να μπορέσω και εγώ να βάλω το «λιθαράκι» μου, στη συνολική προσπάθεια ανάπτυξης και προόδου που συντελείται από τη δημοτική μας αρχή. Επιπλέον, θεώρησα, πως με αυτή την κίνηση, θα κινητοποιούσα τις νεότερες γενιές, στις οποίες ανήκω και εγώ, να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία. Οι νέοι έχουν σε μεγάλο βαθμό απαξιώσει, ενδεχομένως όχι άδικα, την πολιτική και τους πολιτικούς, ειδικά μετά την οικονομική κρίση της δεκαετίας του 2010. Η αποχή όμως των νέων από τα κοινά δεν αποτελεί λύση, αλλά διαιωνίζει το πρόβλημα και οδηγεί στη διαμόρφωση ενός μέλλοντος, που θα αφορά τους ίδιους, στο οποίο αυτοί δε θα έχουν την παραμικρή συμμετοχή.

Τώρα πιστεύω η τελική εκλογή μου οφείλεται στο γεγονός, πως ατομικά, ως υποψήφιος, επισκέφθηκα το σύνολο των κοινοτήτων της ΔΕ Βουπρασίας, όπου ήμουν υποψήφιος, αλλά και τα κεντρικά σημεία του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης με τη βοήθεια των αδερφιών μου και καλών φίλων, που με συνέτρεξαν και τους ευχαριστώ από καρδιάς. Τέλος πιστεύω, πως ο κόσμος εκτίμησε και ορθά το γεγονός, ότι ως νέος έχω πραγματική θέληση προσφοράς και όρεξη για δουλειά.   

-Ηλικιακά είστε από τους νεότερους αντιδημάρχους. Η εκλογή και ο ορισμός σας σε θέση ευθύνης πως αντιμετωπίστηκε; Τι μηνύματα λαμβάνετε από την κοινωνία;

Θεωρώ πως, ο ορισμός μου ως Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης έτυχε θετικής ανταπόκρισης. Θεωρώ σημαντικό να αναφέρω, πως η προκάτοχός μου και νυν Αντιδήμαρχος Ύδρευσης και Υδάτινων Πόρων, κυρία Αλεξάνδρα Γιαννίτση, με συνέδραμε ουσιαστικά και με ενημέρωσε πλήρως, το πρώτο διάστημα ανάληψης των καθηκόντων μου. Ανάλογη αντιμετώπιση είχα και από τους υπόλοιπους συναδέλφους Αντιδημάρχους αλλά και τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξής μας. Από την κοινωνία, της οποίας ήμουν και παραμένω αναπόσπαστο κομμάτι, έλαβα μηνύματα στήριξης, εμπιστοσύνης και εκτίμησης, γιατί ειλικρινά πιστεύω, πως ο κόσμος, ειδικά όσοι με γνωρίζουν, αντιλαμβάνεται πλήρως την πρόθεση μου για ειλικρινή προσφορά.  

-Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Μιλήστε μας λίγο για τη στόχευση και τις προτεραιότητες σας. Τι προγραμματίζεται για το επόμενο διάστημα;

Είναι ένα απαιτητικό χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει διάφορους τομείς όπως η ψηφιακή διακυβέρνηση, ο τουρισμός, η αγροτική ανάπτυξη, οι λαϊκές αγορές και η εστίαση και φυσικά η αναζήτηση προγραμμάτων, που αποτελούν βασική πηγή χρηματοδότησης για μελλοντικά έργα. Άμεση προτεραιότητα είναι η αναζήτηση των προγραμμάτων αυτών. Δεδομένου όμως, πως την περίοδο αυτή δεν υπάρχουν ενεργά προγράμματα, ως Προγραμματισμός, σε συνεργασία με τα συναρμόδια τμήματα, είμαστε σε μια διαδικασία προετοιμασίας προτάσεων, ώστε να είμαστε έτοιμοι, όταν αυτά ανοίξουν. Επιπλέον, επιχειρούμε την ανασυγκρότηση στις λαϊκές αγορές, όπου λόγω του COVID και της κρίσης ακρίβειας έχουν δημιουργηθεί οφειλές προς το Δήμο, ποσά απαραίτητα για τα έσοδα. Σε συνεργασία με τα σωματεία και το αρμόδιο τμήμα Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, μπορώ να πω, πως έχει μπει μια σειρά και συνεχίζουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Άμεση προτεραιότητά μας είναι η εξωστρέφεια του Δήμου. Όπως γνωρίζετε, πριν μερικές μέρες εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο η συμμετοχή μας στο υπό σύσταση δίκτυο «Επειών Γη», επισημοποιώντας τη συνεργασία που ξεκινήσαμε με τους Δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, το Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο, την Μητρόπολη Ηλείας και φυσικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Σκοπός του εν λόγω δικτύου είναι η διεκδίκηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, η κατάθεση προτάσεων προς την ΕΕ και φυσικά η ανάδειξη της Ηλείας συνολικά. Τέλος ενεργούμε για τη δημιουργία του Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων στο Δήμο μας και προχωράμε σε δράσεις αρχικά για τον περιορισμό του προβλήματος, με τα ιδιαίτερα περιορισμένα οικονομικά, που διαθέτουμε.   

-Τι χρειάζεται ο Δήμος Ανδραβίδας Κυλλήνης για να βαδίσει στη νέα ψηφιακή εποχή και ποιες κινήσεις έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση

Ο Δήμος μας έχει ανάγκη από απλά και ουσιαστικά πράγματα. Παρά το γεγονός, ότι εντάσσουμε νέα προγράμματα στο δίκτυο μας, για να έχουμε καλύτερη εικόνα σε ζητήματα όπως τα δημοτικά έσοδα, υπάρχει επιτακτική ανάγκη ανανέωσης του ίδιου του ηλεκτρονικού εξοπλισμού, που κατά βάση είναι πεπαλαιωμένος. Την ανάγκη αλλαγής των συστημάτων την έθεσα, μαζί με τον κ. Δήμαρχο και στον ίδιο τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Παπαστεργίου, κατά την επίσκεψή μας στην Αθήνα τον προηγούμενο μήνα, όπου του καταθέσαμε κοστολογημένη πρόταση και του θέσαμε το πρόβλημα. Η απάντηση του κ. Υπουργού ήταν πως θα σταθεί αρωγός σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και ενέκρινε την κίνηση αυτή. Επιπλέον αναμένουμε την έγκριση χρηματοδότησης από το πρόγραμμα “Smart Cities”, που κατατέθηκε την προηγούμενη περίοδο και περιλαμβάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις ψηφιακής αναβάθμισης του Δήμου.

-Όπως μαθαίνουμε έχετε ασχοληθεί με το ερασιτεχνικό θέατρο και με δράσεις πολιτιστικών συλλόγων. Από τη θέση που κατέχετε θα συνεχίσετε να στηρίζετε ενεργά αυτές τις δράσεις και με ποιο τρόπο;

Η συμμετοχή μου στις δράσεις αυτές, υπήρξε ουσιαστικά η πρώιμη συμμετοχή μου στα κοινά. Επειδή γνωρίζω τις δυσκολίες, κυρίως οικονομικής φύσης που αντιμετωπίζουν οι σύλλογοι, είμαστε σε επαγρύπνηση για οποιαδήποτε πηγή χρηματοδότησης μπορεί να προκύψει μελλοντικά. Προσωπικά, εννοείται πως στηρίζω τις δράσεις των συλλόγων μας γιατί πιστεύω, πως είναι αυτοί, που διατηρούν και μπορούν να διαδώσουν την παράδοσή μας και να αναδείξουν την πολιτιστική μας ταυτότητα. Ως τηρητής των παραδόσεων και λάτρης των ηθών και εθίμων του λαού μας, είμαι στη διάθεση όλων των συλλόγων του δήμου για οποιοδήποτε ζήτημα μπορώ να συμβάλλω. 

-Αν στην ηλικία των 27 διαχειρίζεστε ένα τόσο σημαντικό χαρτοφυλάκιο, που στοχεύετε στο απώτερο μέλλον;

Ο μοναδικός μου στόχος την παρούσα στιγμή είναι η προσφορά στον τόπο μου. Ξέρετε κάποιοι εισέρχονται στα κοινά για να αναδειχθούν και κάποιοι για να προσφέρουν. Εγώ ανήκω στη δεύτερη κατηγορία. Ο στόχος μου κυρία Κολοβέρου, φεύγοντας από τη θέση που είμαι αυτή τη στιγμή, γιατί κανένας δεν είναι ισόβιος όταν είναι αιρετός και δυστυχώς κάποιοι δε το καταλαβαίνουν αυτό, είναι να έχω προσφέρει ότι μπορώ στον κόσμο και στον τόπο μου. Κάποτε οφείλει να γίνει αντιληπτό, πως μόνο όταν ο καθένας παραμερίσει τις προσωπικές του φιλοδοξίες και βάλει μπροστά το καλό του τόπου, μπορεί να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο. Ο στόχος μου, επομένως είναι να προσφέρω ότι καλύτερο μπορώ, για να έχω τη δυνατότητα να κοιτάω τους συμπολίτες μου στα μάτια, ειδικά εκείνους που πίστεψαν σε εμένα και με τίμησαν με την ψήφο τους.     


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος