FOLLOW US: facebook twitter

ΤΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ: Eden – Μήνυμα από την Αρχαία Ολυμπία

Ημερομηνία: 08-05-2024 | Συντάκτης:

Οι καιροί αυτοί ζητούν επειγόντως από την ανθρωπότητα να αναδείξει την καλύτερή της πλευρά για να ξεπεράσει τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Η Αρχαία Ολυμπία, μαζί με αυτή τη διαχρονική και γεμάτη έμπνευση μουσική, φωτίζουν τον δρόμο που χρειάζεται να ακολουθήσουμε για να προχωρήσουμε μπροστά, μαζί. Εδώ, σε αυτόν τον ιερό τόπο, το «Eden» μας καλεί να ενωθούμε με ελπίδα, να υψώσουμε τις φωνές μας σε ένα κοινό σκοπό και να συνδεθούμε βαθύτερα, και με πολύ μεγαλύτερη φροντίδα, με τον κόσμο γύρω μας

Τζόις ντι Ντονάτο

Καμιά φορά γίνονται πράγματα που δεν τα περιμένεις. Γίνονται πράγματα που δεν τα περιμένει κανείς. Συνήθως είναι το όραμα ενός ανθρώπου ή μιας μικρής ομάδας, που για διαφορετικούς λόγους το ενστερνίζονται όλο και περισσότεροι. Μέχρι που το όραμα γίνεται πραγματικότητα, και εμφανίζεται αναπάντεχα στον κόσμο, διαταράσσοντας το συνεχές της καθημερινότητας, της βαρεμάρας, αλλά και της επιδείνωσης. Έτσι, μία λαμπρή ιδέα καταλήγει να μετατρέπεται σε μία ακόμα λαμπρότερη πράξη. Στον πυρήνα αυτής της ιδέας είναι το «που», το «πως», το «τι», το «πότε» και φυσικά το «ποιος».

Αρχαία Ολυμπία, μουσική και κινηματογράφος, οικολογική συνείδηση, Άνοιξη. Το «ποιος» πρέπει να γίνει «ποιοι», πληθυντικός εμφανής αλλά και αφανής, μιας και πάντα υπάρχουν πολλοί στα παρασκήνια οι οποίοι εργάζονται σκληρά για την επιτυχή έκβαση κάθε απαιτητικού πρότζεκτ. Στο κέντρο η διακεκριμένη τραγουδίστρια της όπερας Τζόυς ΝτιΝτονάτο και η συναρπαστική ορχήστρα IlPomod’Oro, με μουσικούς από όλο τον κόσμο, υπό την διεύθυνση του Μαξίμ Εμελιάνιτσεφ. Το σύνολο ταξιδεύει όλο τον πλανήτη μεταφέροντας ένα μήνυμα ελπίδας αλλά και ευθύνης για την κλιματική αλλαγή και την επιτακτική ανάγκη ανάληψης δράσης. Πέραν όμως από τη σημασία της ως διεθνούς τοποσήμου, η επίσκεψη της Ντι Ντονάτο στην Αρχαία Ολυμπία δεν ήταν απλά μία συναυλία αλλά ένα ολοκληρωμένο καλλιτεχνικό γεγονός, το οποίο κινηματογραφήθηκε. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στις 6, 7 και 8 Απριλίου, και η ταινία είναι προγραμματισμένη να κυκλοφορήσει παγκοσμίως τον Ιούλιο, παράλληλα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

Ωστόσο οι διοργανωτές δεν έμειναν μόνο σε αυτό. Η Ντι Ντονάτο επέστρεψε στην Αρχαία Ολυμπία στις 16 Απριλίου για να ερμηνεύσει τον Ολυμπιακό Ύμνο στην Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για το Παρίσι 2024. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σε αυτήν την εντυπωσιακή παραγωγή την οποία σκηνοθέτησε ο καταξιωμένος Ολιβιέ Σιμοννέ, η σπουδαία λυρική ερμηνεύτρια είχε προσκαλέσει τρία παιδικά χορωδιακά σχήματα: την Παιδική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το σύνολο Chœur ECLATS από τη Γαλλία και τη διαπολιτισμική χορωδία νέων El Sistema Greece. Σε μια ιστορική στιγμή, οι τρεις χοροδίες ενώνονται για να τραγουδήσουν από κοινού τον Ολυμπιακό Ύμνο σε τρεις γλώσσες, στα ελληνικά, τα γαλλικά και τα αγγλικά.

Το «Eden» λοιπόν είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή συναυλία. Είναι μια υπερβατική εμπειρία που μιλάει για την επείγουσα ανάγκη προστασίας της φύσης. Έχει συγκινήσει και ενεργοποιήσει το κοινό στις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου, καθώς πριν την Ολυμπία είχε ήδη ταξιδέψει σε πέντε ηπείρους και 45 πόλεις. Και το μήνυμα-κάλεσμα για την  διάσωση και προστασία των πολύτιμων οικοσυστημάτων του πλανήτη έχει τη δύναμη που έχει, ακριβώς λόγω του πρωτότυπου τρόπου με τον οποίο εκπέμπεται.

Με το ίδιο σκεπτικό, η διοργάνωση ενός τόσο σημαντικού γεγονότος, λίγες μόνο ημέρες πριν από την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία, έχει βαθιά σημασία. Ο εμβληματικός τόπος της Ολυμπίας, ως γενέτειρας των Ολυμπιακών Αγώνων, ενσαρκώνει τις διαχρονικές αξίες της φιλίας, της αριστείας και του σεβασμού. Σε αυτή την ιστορική τοποθεσία, η διεθνούς φήμης μέτζο σοπράνο και η ορχήστρα IlPomod’Oro ένωσαν τις δυνάμεις τους με το World Human Forum για να τιμήσουν το πνεύμα του Ολυμπισμού, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία της διατήρησης της ζωής στον πλανήτη μας για τις επόμενες γενιές.

Κάπως έτσι η Αρχαία Ολύμπια καθίσταται το επίκεντρο ενός ακόμη επιτακτικού διακυβεύματος και ταυτόχρονα ένα ζωντανό ηχείο στον κόσμο. Εκπέμπει ένα σημαντικό μήνυμα. Ίσως το πιο σημαντικό μήνυμα του καιρού μας. Ας ελπίσουμε μόνο ο ήχος του να φτάσει απ’ άκρη σ’ άκρη, σε κάθε γωνιά της οικουμένης.

Ο εκδότης


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος