FOLLOW US: facebook twitter

Έρχεται ΚΥΑ για τους πυρόπληκτους του 2021 

Ημερομηνία: 16-04-2024 | Συντάκτης:

-Ο ΕΛΓΑ θα ελέγξει την αποκατάσταση των καλλιεργειών για να πληρώσει

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις αγροτικές αποζημιώσεις των πυροπλήκτων του 2021 θα εκδοθεί εντός των ημερών, όπως αποκάλυψε χθες ο αρμόδιος υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος στο περιθώριο της συνάντησης με τη «ΔιαΝΕΟσις» και τους δημάρχους της Ηλείας στην Αρχαία Ολυμπία.

 Ο κ. Τριαντόπουλος δήλωσε πως τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί απόφαση που θακαθορίσει τη διαδικασία παρακολούθησης της κατάστασης του φυτικού κεφαλαίου στην πυρόπληκτη ζώνη της Ολυμπίας και του Πύργου, για να δρομολογηθεί και το δεύτερο σκέλος της αποζημίωσης.

«Από τις πυρκαγιές του 2021 διαμορφώσαμε ένα υβριδικό σχήμα για να μπορέσουμε να καλύψουμε τα κενά του καθεστώτος των ΚΟΕ και το φυτικό κεφάλαιο,για το οποίο συνεργαστήκαμε με τον ΕΛΓΑ, και μάλιστα με αποζημιώσεις που δεν έχουν καμία σχέση με το παρελθόν. Ήδη μέχρι τώρα είναι στα 12 εκατ. ευρώ οι πόροι που έχουν εκταμιευτεί για τους αγρότες (κατά κύριο επάγγελμα και μη) της Ηλείας. Θυμίζω ότι έχει αποζημιωθεί το 50% επί της ουσίας, άρα θα ακολουθήσει και το δεύτερο σκέλος, από τη στιγμή που τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ θα επιβεβαιώσουν ότι έχει προχωρήσει η αποκατάσταση. Έχει ήδη έρθει και το σχετικό έγγραφο για δαπάνη», τόνισε εξηγώντας ότι θέλει να αποτρέψει ό,τι συνέβη μετά τις πυρκαγιές του 2007.

«Μέλημά μας είναι να συνεχιστεί η παραγωγική διαδικασία στην περιοχή. Σήμερα (σ.σ. χθες) οι δήμαρχοι υπογράμμιζαν τη ζημιά του 2007, η οποία οδήγησε πολλούς στο να αφήσουν τις καλλιέργειές τους και να αναζητήσουν άλλες οικονομικές και παραγωγικές δραστηριότητες. Δικό μας μέλημα είναι να συνεχίσει η περιοχή να έχει μια παραγωγή με προστιθέμενη αξία, για αυτό μας ενδιαφέρει η αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου», σημείωσε.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, δεν θέλησε να δεσμευτεί λόγω του αυξημένου όγκου δουλειάς του ΕΛΓΑ λόγω των καταστροφών στη Θεσσαλία. «Ο ΕΛΓΑ έχει επιβαρυνθεί με ένα σημαντικό έργο σε όλη τη χώρα λόγω καταστροφών. Υπάρχει ενίσχυσή του και στόχος είναι αυτές οι αποζημιώσεις να πάνε όσο το δυνατόν γρηγορότερα, γιατί μιλάμε για πυρκαγιές του 2021», ανέφερε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia