FOLLOW US: facebook twitter

Είδος πολυτελείας η βενζίνη!-Ξεπέρασε τα 2 ευρώ η τιμή-Σε απόγνωση πολίτες και επαγγελματίες

Ημερομηνία: 10-03-2022 | Συντάκτης:

-Τη μείωση της φορολογίας ζητούν οι πρατηριούχοι, τα ΤΑΞΙ και το ΚΤΕΛ Ηλείας, για να ανασάνει η αγορά

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Είδος… πολυτελείας πλέον το αυτοκίνητο για τους πολίτες της Ηλείας αλλά και ολόκληρης της χώρας, αφού η τιμή των καυσίμων έσπασε το «φράγμα» των δύο ευρώ ανά λίτρο, οδηγώντας σε απόγνωση πολίτες, πρατηριούχους και επαγγελματίες.

Μέσα σε τρεις ημέρες, η τιμή εκτοξεύτηκε κατά 0,15 ευρώ, με συνέπεια η αμόλυβδη να φτάσει τα 2,12 ευρώ, το ντίζελ τα 2,02 ευρώ και το πετρέλαιο θέρμανσης στο 1,64 ευρώ! Αυτή η εξέλιξη έχει μειώσει σημαντικά την κίνηση στα πρατήρια υγρών καυσίμων, αφού οι περισσότεροι οδηγοί βάζουν… πέντε και δέκα ευρώ για να κάνουν μόνο τις απολύτως απαραίτητες διαδρομές.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του Σωματείου Πρατηριούχων Πύργου, Χρήστος Στεφανόπουλος, η κατάσταση είναι δραματική και δεν διαφαίνεται προοπτική γρήγορης εξομάλυνσης.
«Σήμερα (σ.σ. χθες) είναι στο 2,12 ευρώ η αμόλυβδη και το περιθώριο κέρδους για εμάς είναι γελοίο. Και αυτό φαίνεται πως θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. Ο πόλεμος της Ρωσίας θα φτωχοποιήσει την Ευρώπη. Ακόμα και να λήξει ο πόλεμος, θα αργήσει η κατάσταση να εξομαλυνθεί. Πλέον δεν βάζει κανένας 20 ή 30 ευρώ. Όλοι πέντε και δέκα ευρώ ζητάνε να τους βάλουμε. Η κίνηση είναι ήδη μειωμένη κατά 20-30% και αν συνεχιστεί αυτό, θα μειωθεί κι άλλο. Μετά θα ακολουθήσουν λουκέτα στον κλάδο», τόνισε ο κ. Στεφανόπουλος ζητώντας από την Πολιτεία να μειώσει τη φορολογία για να πάρει ανάσα ο κλάδος και γενικότερα η οικονομία.

«Δεν γίνεται το κράτος να εισπράττει φόρο 1,10 ευρώ. Είναι πολύ υψηλός, πρέπει να το πάει στο μισό τουλάχιστον. Ειδάλλως ο κόσμος θα σταματήσει να βάζει βενζίνη και η αγορά θα στεγνώσει. Έτσι θα αναγκαστεί ο κλάδος σε απολύσεις και λουκέτα, δεν θα μείνει τίποτα. Σκέτη φτώχεια…»
Με το ζόρι 20 ευρώ ο τζίρος στα ταξί!

Η τιμή στα καύσιμα έχει οδηγήσει σε καθήλωση τον κλάδο των μεταφορών, αφού οι πολίτες έχουν περιοριστεί στις απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις. Όπως τόνισε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών ΤΑΞΙ Πύργου, Παναγιώτης Τσαπάρας, ο μέσος όρος είναι δύο ή τρεις κούρσες τις μέρα, και υπογράμμισε την ανάγκη μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

«Σκοπός δεν είναι αυξήσουμε τα κόμιστρα από τα 3,5 ευρώ στα 4,5 ευρώ και να μετακυλίσουμε το κόστος στον καταναλωτή, διότι έτσι θα μειωθεί ακόμα περισσότερο ο κύκλος εργασιών στον κλάδο. Εμείς θέλουμε να ζήσουμε και βοηθήσουμε τον κόσμο. Για αυτόν τον λόγο ζητάμε από την πολιτεία να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, ώστε να μειωθεί το κόστος και να μπορούμε και εμείς να δουλέψουμε αλλά και να μην επιβαρυνθεί το επιβατικό κοινό. Δεκαπέντε με είκοσι ευρώ τη μέρα είναι ο τζίρος κάθε μέρα, το πολύ να κάνουμε δυο τρεις κούρσες. Αν υπολογίσουμε τις εισφορές και τις άλλες μας υποχρεώσεις, μέσα μπαίνουμε. Είναι απελπιστική η κατάσταση και δεν βλέπω προοπτική σύντομα να αλλάξει κάτι», σημείωσε ο κ. Τσαπάρας.

Ο προϊστάμενος του λογιστηρίου του ΚΤΕΛ Ηλείας, Κώστας Καλαμπόκας, επισήμανε στην «Πρωινή» ότι η εταιρεία έχει συμπιεστεί οικονομικά διότι δεν έχει μετακυλήσει την αύξηση του κόστους λειτουργίας στο επιβατικό κοινό, απορροφώντας όλες τις αυξήσεις.

«Θεωρώ πως είναι αναγκαία μια μείωση της φορολογίας ή κάποιος άλλος τρόπος που θα εξορθολογίζει το κόστος λειτουργίας, γιατί οι τιμές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και το ΚΤΕΛ δεν έχει αλλάξει τις τιμές των εισιτηρίων. Δεν έχει νόημα να επιβαρύνουμε το επιβατικό κοινό, διότι ήδη καταγράφεται μείωση στα δρομολόγια. Η τιμή στα καύσιμα θα υπερβεί το 1,65 ευρώ το λίτρο και πλέον θα είμαστε οριακά στο ισοζύγιο εσόδων-εξόδων. Κάτι πρέπει να γίνει, διότι προερχόμαστε από δύο χρόνια πανδημίας, που μας είχαν καθηλώσει» τόνισε ο κ. Καλαμπόκας και τόνισε πως θα πρέπει να γίνουν αλλαγές και στις συμβάσεις που αφορούν τη μεταφορά μαθητών.

«Τη δεδομένη στιγμή εκτελούμε δρομολόγια με βάση τις συμβάσεις που έχουν ήδη υπογραφεί και οι οποίες προέβλεπαν άλλες τιμές με βάση τα τότε δεδομένα στην οικονομία. Πιστεύω πως είναι απαραίτητη μια αναπροσαρμογή για τα βιωσιμότητα του ΚΤΕΛ Ηλείας», ανέφερε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος