FOLLOW US: facebook twitter

Πατρών-Πύργου: Πάνω από 800 άτομα στην κατασκευή και 80 μόνιμες θέσεις εργασίες

Ημερομηνία: 10-03-2022 | Συντάκτης:

Κομβική για την ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας η έναρξη των εργασιών του αυτοκινητόδρομου

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου



Καθοριστική για την ανάκαμψη της τοπικής και περιφερειακής οικονομίας θα είναι η έναρξη των εργασιών στην Πατρών-Πύργου, η οποία προσδιορίζεται για τα τέλη του μήνα, καθώς ήδη έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος της προετοιμασίας για την εγκατάσταση των εργοταξίων και την πρόσληψη του προσωπικού που θα εργαστεί στην περιοχή για τα επόμενα τρία χρόνια.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Πρωινή», στα εργοτάξια που θα αναπτυχθούν κατά μήκος του δρόμου, αναμένεται να εργαστούν περίπου 800 εργαζόμενοι για την επόμενη τριετία, αριθμός σημαντικός που θα συμβάλει στη μείωση της ανεργίας και στην τόνωση της τοπικής αγοράς και οικονομίας. Όπως ανέφερε στην «Πρωινή» υψηλόβαθμο στέλεχος της κοινοπραξίας, είναι πιθανόν να χρειαστεί –ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών- και επιπλέον ανειδίκευτο προσωπικό στις εργασίες, το οποίο θα προσληφθεί από την ευρύτερη περιοχή της Ηλείας και της Αχαΐας.

Επιπλέον, μετά την ολοκλήρωση των έργων, αναμένεται να δημιουργηθούν ογδόντα περίπου μόνιμες θέσεις εργασίας στον νέο αυτοκινητόδρομο, οι οποίες θα αφορούν τομείς της λειτουργίας και της συντήρησης του νέου έργου.

Ήδη έχουν στηθεί τα πρώτα δύο εργοτάξια, της ΑΒΑΞ (στα Καμίνια, στο 8ο χλμ. του έργου) και της ΑΚΤΩΡ (στα Καραίικα, στο 21ο χλμ.), ενώ σε λίγες ημέρες ολοκληρώνεται η κατασκευή του εργοταξίου της ΤΕΡΝΑ στην Αμαλιάδα. Τις ημέρες αυτές, εκτός από την εγκατάσταση των εργοταξιακών γραφείων, οι εταιρείες μεταφέρουν στην περιοχή μηχανήματα και προχωρούν τις τοπογραφικές αποτυπώσεις. Οι πρώτες εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν στο δεύτερο μισό του Μάρτη και το έργο θα αποκτήσει ικανοποιητικό ρυθμό μετά το Πάσχα και πλήρη ρυθμό το καλοκαίρι.

Όσον αφορά το κατασκευαστικό σκέλος, ο αυτοκινητόδρομος (συνολικού μήκους 74,8 χλμ.) έχει χωριστεί σε τρία τμήματα:

– Από Μιντιλόγλι έως Καραίικα (0-21ο χλμ.). Θα κατασκευαστεί από την εταιρεία ΑΒΑΞ.
– Από Καραίικα έως Γαστούνη (22ο – 54ο χλμ.). Θα κατασκευαστεί από την ΑΚΤΩΡ.
Από Γαστούνη έως Πύργο (53ο – 74,8ο χλμ.). Θα κατασκευαστεί από την ΤΕΡΝΑ. Το έργο εκτιμάται ότι δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες τεχνικές δυσκολίες. Δυσκολότερα θεωρούνται τα πρώτα 13 χιλιόμετρα του δρόμου, καθώς πρόκειται για διαπλάτυνση της υφιστάμενης εθνικής οδού με παράλληλη κυκλοφορία (όπως συνέβη στην κατασκευή του άξονα Κορίνθου – Πάτρας). Τα υπόλοιπα 61,8 χλμ. έχουν χαραχθεί εκτός της υφιστάμενης εθνικής οδού, σε περιοχές χωρίς ιδιαίτερα απαιτητικό ανάγλυφο.


Χρονοδιάγραμμα και χαρακτηριστικά

Το χρονοδιάγραμμα του έργου έχει δύο βασικές προθεσμίες: την κατασκευή του τμήματος Πύργου – Κάτω Αχαΐας εντός 3 ετών και την κατασκευή του υπολοίπου (Κάτω Αχαΐας – Πάτρας) στους 40 μήνες από την έναρξη του έργου. Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα υπεγράφη και η ένταξή του στο ΕΣΠΑ 2014-2020 με 95 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα που αντιστοιχούν στην κρατική συμβολή, θα διατεθούν από το επόμενο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Όσον αφορά τις εκκρεμότητες του Δημοσίου, το μεγαλύτερο μέρος των απαλλοτριώσεων έχει ολοκληρωθεί. Η σύμβαση προβλέπει ότι θα παραδοθούν στην κοινοπραξία μέσα σε 9 μήνες κάποιοι χώροι που απομένουν επί της κύριας χάραξης του δρόμου και στους 12 μήνες κάποιες συμπληρωματικές εκτάσεις, εκατέρωθεν του δρόμου. Τέλος, όσον αφορά τις αρχαιολογικές εργασίες, το ημιτελές νότιο τμήμα έχει ήδη ερευνηθεί προ δεκαετίας και απομένει το βόρειο τμήμα, στο οποίο τα συνεργεία θα εργάζονται παρουσία αρχαιολόγου και θα πραγματοποιούν δοκιμαστικές τομές αν χρειαστεί.

Ο αυτοκινητόδρομος Πάτρας – Πύργου θα διαθέτει δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά ρεύμα (συν ΛΕΑ), οι οποίες θα διαχωρίζονται από κεντρική νησίδα (New Jersey). Περιλαμβάνει οκτώ κόμβους και ημικόμβους στο Μιντιλόγλι (έναρξη έργου), ΒΙΠΕ (7ο χλμ.), Κάτω Αχαΐα (17ο χλμ.), Βάρδα (33ο χλμ.), Κυλλήνη (46ο χλμ.), Γαστούνη (53ο χλμ.), Αμαλιάδα (62ο χλμ.) και Πύργο (73ο χλμ.). Θα περιλαμβάνει επίσης δύο μετωπικούς σταθμούς διοδίων, στο 8ο χλμ. (ανάμεσα στους κόμβους ΒΙΠΕ και Κάτω Αχαΐας) και στο 67ο χλμ. (ανάμεσα στους κόμβους Αμαλιάδας και Πύργου), καθώς και δύο πλευρικούς, στους κόμβους Κάτω Αχαΐας και Αμαλιάδας. Τέλος, θα διαθέτει δύο σταθμούς εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) στο 21ο και 72ο χλμ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος