FOLLOW US: facebook twitter

«Εάν υπάρχουν θέληση, όραμα και στόχοι κανείς δεν μπορεί να σε κρατήσει πίσω»

Ημερομηνία: 28-02-2024 | Συντάκτης:

Η νεότερη αντιδήμαρχος, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πολιτιστικών δράσεων Αρχαίας Ολυμπίας Αθηνά Ηλιοπούλου σήμερα στην «Πρωινή»

  • «Είναι αναγκαίο να μην λησμονηθεί πως οι πολιτιστικοί σύλλογοι αποτελούν τους βασικούς πυλώνες διατήρησης της παράδοσης και του πολιτισμού στο Δήμο»
  • «Στόχος μας είναι το Φεστιβάλ να καταφέρει να αγκαλιάσει όλο τον κόσμο αλλά και να αναδείξει την πολιτιστική μας κληρονομιά»

Συνέντευξη στην Κική Κολοβέρου – kkoloverou@yahoo.gr


Η Αθηνά Ηλιοπούλου, ίσως και να είναι η νεότερη αντιδήμαρχος στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή καθώς στα 27 της χρόνια, κατάφερε όχι μόνο να εκλεγεί με την παρθενική της κάθοδο στις δημοτικές εκλογές δίπλα στον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας Άρη Παναγιωτόπουλο αλλά και να αναλάβει καθήκοντα στον δύσκολο και απαιτητικό τομέα της Κοινωνικής Αλληλεγγύης και των Πολιτιστικών δράσεων που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και το Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών.

Μιλώντας σήμερα στην «Πρωινή» μας εκμυστηρεύεται πως πάντα υπήρξε «ανήσυχο πνεύμα» και πως η ενασχόληση της με την τοπική αυτοδιοίκηση προέκυψε ως ανάγκη για να γεφυρώσει κατά κάποιο τρόπο τη σχέση των νέων με την δημοτική αρχή, από θέση ευθύνης όμως, ώστε να μπορεί να δίνει και τις αναγκαίες λύσεις που θα περιορίσουν την απομάκρυνση τους από τον τόπο τους.

Φύσει και θέσει αισιόδοξη, η νεαρή Νηπιαγωγός από το Πελόπιο, μας μιλά σήμερα για τα νέα της απαιτητικά καθήκοντα δηλώνοντας πως όταν υπάρχει θέληση, όραμα και στόχοι κανείς δεν μπορεί να σε κρατήσει πίσω, ούτε η ηλικία ούτε και το φύλο.

Η ενασχόληση σας με την τοπική αυτοδιοίκηση και μάλιστα σε τόσο νεαρή ηλικία πως προέκυψε;

Οι λόγοι που με οδήγησαν στην απόφαση μου αυτή είναι ποικίλοι. Είναι γενικά αποδεκτό ότι εδώ και χρόνια υπάρχει μια μεγάλη απομάκρυνση της δημοτικής αρχής από τους νέους του τόπου μας, η οποία σιγά σιγά μας ωθεί προς την τελμάτωση. Οι νέοι έχουν ανάγκη από κάποιον να αφουγκραστεί και να ενστερνιστεί τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους, όχι όμως προσωρινά, αλλά να είναι κι σε θέση να τα επιλύσει. Η διαρκής αδιαφορία για τους νέους και τις ανάγκες τους, καθώς και η σταθερά επαναλαμβανόμενη πολιτική στρατηγική για χρόνια, αναγκάζει τους νέους να απομακρύνονται από τον τόπο που έχουμε γεννηθεί και που αγαπάμε, αλλά και να αδιαφορούν για τα κοινά. Ήμουν ανέκαθεν «ανήσυχο πνεύμα», αν μου επιτρέπεται φυσικά η έκφραση αυτή. Πάντα αναζητούσα την προσφορά στα κοινά, την αλλαγή και την αμεσότητα με τον κόσμο. Ήμουν, είμαι και πάντοτε θα είμαι λάτρης της πολιτικής σκηνής ακριβώς γι αυτό το λόγο και όταν μου δόθηκε η ευκαιρία αυτή και δη από έναν νέο άνθρωπο με ιδανικά και αξίες, την αποδέχτηκα ευθύς αμέσως.

Ο Δήμαρχος σας εμπιστεύτηκε, ορίζοντας σας ως αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πολιτιστικών δράσεων με ένα χαρτοφυλάκιο ιδιαίτερα απαιτητικό. Τι αντιπροσωπεύει και τι σηματοδοτεί για εσάς η θέση αυτή;

Καταρχάς, δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω δημοσίως τον Δήμαρχο για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε με το να με ορίσει ως αντιδήμαρχο  στην παρθενική μου εμφάνιση στην πολιτική σκηνή του τόπου μας. Είναι μια αντιδημαρχία ιδιαίτερα σημαντική για εμένα μιας που έχει περάσει και ο κ. Δήμαρχος από αυτή την θέση και γνωρίζει ακριβώς τι συνεπάγεται αυτό. Είναι μια θέση απαιτητική, η οποία προϋποθέτει χρόνο και αφοσίωση, με καλή θέληση όμως και συνεργασία όλα μπορούν να γίνουν.

Όσον αφορά στο κομμάτι της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, είναι γενικά αποδεκτό πως η κοινωνία μας πάσχει. Οι άνθρωποι λόγω των προβλημάτων πάσης φύσεως έχουν αρχίσει και απομακρύνονται από τον συνάνθρωπο και αποστασιοποιούνται. Κάπου εδώ μπαίνει ο ρόλος ο δικός μας, σαν Δήμος, στην Κοινωνική Αλληλεγγύη. Πρωταρχικός μας στόχος είναι να κατορθώσουμε να βελτιώσουμε  την ζωή των δημοτών μας στο μέγιστο βαθμό.  Ήδη παράγεται σημαντικό  έργο μέσω των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου μας αλλά και των δομών μας (ΚΑΠΗ, ΚΔΑΠ, Παιδικός σταθμός).

Από την άλλη πλευρά είναι το κομμάτι των πολιτιστικών δράσεων. Στόχος μας είναι η υποστήριξη και ο συντονισμός δράσεων σε τοπικό επίπεδο που θα καταφέρουν να προάγουν τις αξίες, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας.  Είναι αναγκαίο να μην λησμονηθεί πως οι πολιτιστικοί σύλλογοι αποτελούν τους βασικούς πυλώνες διατήρησης της παράδοσης και του πολιτισμού στο Δήμο. 

Έχετε ενεργό ρόλο σε ένα κατεξοχήν ανδροκρατούμενο χώρο. Το ενδεχόμενο να υποστείτε διάκριση λόγω φύλου και ηλικίας σας φοβίζει;

Πρόσφατα είχα διαβάσει ότι οι γυναίκες στον πολιτικό στίβο έρχονται αντιμέτωπες με το φαινόμενο που ονομάζεται «κολλώδες πάτωμα και γυάλινη οροφή». Πιο συγκεκριμένα, το κολλώδες πάτωμα αντιπροσωπεύει τα στερεότυπα που «κρατούν» τις γυναίκες πίσω και η γυάλινη οροφή αντιπροσωπεύει το «ταβάνι» που υποδεικνύει μέχρι που έχει την δυνατότητα να φτάσει μια γυναίκα. Αυτό που είναι αναγκαίο να γίνει αντιληπτό είναι πως το «ταβάνι», δηλαδή μέχρι που μπορεί κανείς φτάσει, μπορεί να το ορίσει μόνο ο ίδιος βάσει της θέλησής του αλλά και των στόχων του. Εάν  υπάρχουν πραγματικά θέληση, όραμα και στόχοι κανείς δεν μπορεί να σε κρατήσει πίσω, ούτε η ηλικία ούτε και το φύλο σου και αυτό είναι κάτι που το πιστεύω ακράδαντα. Άλλωστε, στην εποχή μας παρατηρείται σταδιακή εξάλειψη των στερεοτύπων. Φυσικά αυτό δεν συνεπάγεται  απαραίτητα και την εξαφάνιση τους, είναι όμως μια αρχή.

Αναλάβατε αντιδήμαρχος Πολιτισμού σε μια πόλη που έχει πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και παράδοση με το Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας να αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την δημοτική αρχή. Τι έχουμε να περιμένουμε το φετινό καλοκαίρι. Έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός;

Πράγματι το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την δημοτική μας αρχή. Βρισκόμαστε σε διαρκής συναντήσεις με τους συνεργάτες μου, με σκοπό την άψογη υλοποίηση του μιας που φέτος είναι και μια ιδιαίτερη χρονιά για εμάς, λόγω του ότι  είναι Ολυμπιακή χρονιά και συμπληρώνονται 2800 έτη από την πρώτη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων.  Στόχος μας είναι το Φεστιβάλ να καταφέρει να αγκαλιάσει όλο τον κόσμο αλλά και να αναδείξει την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Μεταξύ άλλων αναλάβατε το δύσκολο και ευαίσθητο κομμάτι που αφορά τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Ποιες πρωτοβουλίες έχετε σκοπό να υλοποιήσετε για την ανακούφιση τους;

Δυστυχώς στην εποχή που διανύουμε παρατηρείται ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.  Προωθώντας προγράμματα για τη μείωση του αναλφαβητισμού και τη βελτίωση της πρόσβασης σε ποιοτική εκπαίδευση για όλους, εξασφαλίζοντας την πρόσβαση σε προληπτική φροντίδα και ιατρικές υπηρεσίες, ενισχύοντας τα κοινωνικά προγράμματα και την κοινωνική ασφάλιση για να υποστηρίξουν ανθρώπους που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, όπως οι άνεργοι, οι άποροι και οι ηλικιωμένοι αλλά και ενισχύοντας την καταπολέμηση των διακρίσεων βάσει φύλου, εθνικότητας, θρησκείας,  αναπηρίας και άλλων χαρακτηριστικών είναι δυνατόν να επιτευχθεί σε ικανοποιητικό ποσοστό η ανακούφισή τους.  Συνοψίζοντας, η δημιουργία ενός περιβάλλοντος που είναι ευνοϊκό για όλους μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο δίκαιη και ενωμένη κοινωνία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος