FOLLOW US: facebook twitter

Ε. Αχτσιόγλου: Το διπλό μήνυμα των ευρωεκλογών και η σημασία να ενισχυθεί η Νέα Αριστερά

Ημερομηνία: 14-05-2024 | Συντάκτης:

Άρθρο στην «Πρωινή» της Έφης Αχτσιόγλου

Οι επερχόμενες ευρωεκλογές, αντικειμενικά, θα στείλουν έναδιπλό μήνυμα. Το μήνυμα θα αφορά την πορεία της Ευρώπης αλλά καιτον πολιτικό συσχετισμό στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο,η στήριξη της Νέας Αριστεράς στην Ελλάδακαι άλλων αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη,μπορεί να γίνει το ξεκίνημα για μία άλλη πορείαστην οικονομική πολιτική και στην εργασία. Για μια Ευρώπη που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω στην εποχή της ψηφιακής και της πράσινης μετάβασης, που θα εργάζεται για την ειρήνη, όχι για το πώς θα γίνει μια αρτιότερη πολεμική μηχανή. Η άνοδος της ακροδεξιάς και η επικράτηση μισαλλόδοξων φωνών απειλούν την πορεία της ΕΕ, η οποία σήμερα διευρύνει τις ανισότητες και παρακολουθεί αδρανής τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού.

Σε ό,τι αφορά τον πολιτικό συσχετισμό στην Ελλάδα, το κρίσιμο αυτή τη στιγμή είναι να γίνει ένα αποφασιστικό βήμα για μία πραγματικά μαχητική αριστερή αντιπολίτευση στον κ. Μητσοτάκη και τις πολιτικές της Δεξιάς.Αυτό το βήμα απαιτείτη δυναμικήείσοδο της Νέας Αριστεράς στις εκλογικέςαναμετρήσεις.

Οι πολίτες νιώθουν αγανάκτηση για τη μεγάληακρίβεια και τουψηλό κόστος ζωής,για τους χαμηλούς μισθούς και τα δυσβάσταχτα ενοίκια,αλλά και ένα γενικευμένο αίσθημααδικίαςγια τη διεύρυνση των ανισοτήτων, την ατιμωρησία, την υποβάθμιση του κράτους δικαίου, τη συγκάλυψη στο έγκλημα των Τεμπών.

Και έχουν δίκιο. Πού δαπανώνται δημόσιοι πόροι; Σε μια κούρσα εξοπλισμών χωρίς σχέδιο, την ώρα που τα νοσοκομεία μας διαλύονται. Ποιοι προσφέρουν πραγματικά στην κοινωνία μας; Δεν είναι οι νοσηλευτές; Δεν είναι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα; Δεν είναι οι γιατροί στα νοσοκομεία μας; Δεν είναι οι δάσκαλοι των παιδιών μας; Δεν είναι οι εργαζόμενοι διανομείς; Σ’ αυτούς δεν στηριχθήκαμε όλοι στην πανδημία; Τότε γιατί η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στους χρηματιστές; Γιατί δίνει βαρύτητα στις εισηγμένες εταιρείες και όχι σ’ αυτούς που πραγματικά προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο; Τί γίνεται κάθε χρόνο με τις φωτιές και τις πλημμύρες στον τόπο μας; Δεν πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στις δημόσιες υποδομές, στις υποδομές ανθεκτικότητας; Τότε γιατί η κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι να ενισχύει τις κατασκευαστικές εταιρείες με προκλητικές αναθέσεις;

Η αγανάκτηση είναι διάχυτη. Όμως αυτή η αγανάκτησηπρέπει να εκφραστεί με πολιτικό τρόπο και σε προοδευτική κατεύθυνση.Οι πολίτες μπορούν να το πουν στην κάλπη. Να συστρατευθούν με τη Νέα Αριστερά,με το κόμμα που φέρνει ξανά την πολιτική στο προσκήνιο και μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο για τη συγκρότηση μίας ευρείας κοινωνικής συμμαχίας, όλων εκείνων που θέλουν να δώσουν φωνή στο δίκιο τους.

Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠΑΣΟΚμπορούν να παίξουν αυτόν τον ρόλο.Διότι σε μεγάλο βαθμό ενσωματώνουν την ατζέντα της Δεξιάς και την ανταγωνίζονται.Οι δεξιές πολιτικές δεν ηττώνται με ενσωμάτωση των δεξιώνπροταγμάτων(για εξοπλισμούς, εξωτερική πολιτική, φοροελαφρύνσεις στους πλούσιους, ιδιωτικοποιήσεις δημοσιών αγαθών κ.λπ.),αλλά με μια πραγματικά αντιπαραθετική συνολική στρατηγική.Ούτε φυσικά ηττώνται τροφοδοτώντας την καθημερινή συζήτηση με αντιπολιτική. Αυτόπερισσότερο διευκολύνει τον κ. Μητσοτάκη, παράτον πιέζει.

Όλα αυτά πρέπει να αξιολογηθούν από τους πολίτες. Να δώσουν την απάντησή τους στις ευρωεκλογές.

Η Νέα Αριστερά, λοιπόν, καλεί σε συμπόρευση όλους όσους διεκδικούν και δικαιούνται ένα καλύτερο μέλλον,τους προοδευτικούς και αριστερούς πολίτες που νιώθουν ματαιωμένοι,τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες και τους αγρότες που παλεύουν να επιβιώσουν,τους νέουςπου ασφυκτιούν στην καθημερινότητά τους.

Ιδιαίτερο κάλεσμα απευθύνουμε σε όσους έχουν κάνει ένα βήμα πίσω, λόγω απογοήτευσης από την πολιτική και ενός αισθήματος παραίτησης.Τους λέμε ότι η πολιτική μπορεί να επιστρέψειγια να κάνει καλύτερη τη ζωή των πολλών.

Καλούμε και τους ανθρώπους που νιώθουν εγκλωβισμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ, και δυσκολεύονται να αποστασιοποιηθούν για συναισθηματικούς λόγους, να κάνουν το βήμα, να απεγκλωβιστούν, να στρατευθούν μαζί μας σε έναν αγώνα αξιοπρέπειας και ουσίας.

Η Νέα Αριστερά είναι η πολιτική δύναμη που μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη μίας ευρείας κοινωνικής συμμαχίας.Μια κοινωνική συμμαχίαη οποία μπορεί να εξελιχθεί σε ένα πλειοψηφικό πολιτικό ρεύμα, που θα οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια και σιγουριά στο μέλλον.Σε ένα μέλλον με κοινωνικήισότητα, κλιματική δικαιοσύνη και δημοκρατία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia