FOLLOW US: facebook twitter

Αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις σε τέσσερα ρέματα της Ηλείας

Ημερομηνία: 03-05-2024 | Συντάκτης:

Εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα συγκεκριμένα έργα

Στοχευμένες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις σε τέσσερα ρέματα της Ηλείας σχεδιάζει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για να αποτρέψει τον πλημμυρικό κίνδυνο.

Το πρώτο προτεινόμενο έργο διευθέτησης είναι στο ρέμα Αλυσίβα, όπου προβλέπονται έργα διαμόρφωσης της κοίτης και των πρανών σε μήκος 158μ. μέχρι το τέλος του προς οριοθέτηση τμήματος.

Το δεύτερο είναι στο ρέμα Θολό, το οποίο διευθετείται σε όλο το προς οριοθέτηση τμήμα του, συνολικού μήκους 720m, από την Εθνική Οδό Πύργου-Κυπαρισσίας έως την εκβολή του στη θάλασσα, καθώς το ρέμα πλημμυρίζει σε όλο αυτό το μήκος.

Το πλάτος της κοίτης προτείνεται ίσο με 6,5m ενώ στα πρανή διευθετημένης κοίτη. Στο διευθετούμενο τμήμα παρουσιάζονται μεγάλες κατά μήκος κλίσεις και για την αποφυγή εμφάνισης μεγάλων ταχυτήτων ροής, προβλέπεται η κατασκευή δύο αναβαθμών πτώσης ύψους 0,8m και 1,5m με σκοπό τη μείωση της κλίσης.

Το τρίτο είναι στο Ρέμα Λατίφης, το οποίο διευθετείται στο μεγαλύτερο μέρος του προς οριοθέτηση τμήμα του, συνολικού μήκους 250μ. Η αρχή της διευθέτησης είναι 65m κατάντη της Επαρχιακής Οδού έως την εκβολή του στη θάλασσα, καθώς το ρέμα πλημμυρίζει σε όλο αυτό το μήκος.

Το τέταρτο έργο είναι το ρέμα Γουβός, που διευθετείται σε όλο το προς οριοθέτηση τμήμα του, συνολικού μήκους 426m, καθώς το ρέμα πλημμυρίζει σε όλο αυτό το μήκος για πλημμύρα περιόδου επαναφοράς Τ=50 έτη. Στόχος της υπό εξέταση μελέτης αποτελεί η διευθέτηση των τεσσάρων  αυτών ρεμάτων και η παρουσίαση προτεινόμενων σχετικών έργων, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ο πλημμυρικός κίνδυνος.

Οι θέσεις των προτεινόμενων έργων δεν εντάσσονται σε εγκεκριμένο πολεοδομικό σχέδιο, με τα έργα που αφορούν τα ρέματα «Αλυσίβα», «Λατίφη» και «Γουβός» να βρίσκονται εκτός προστατευόμενων περιοχών.

Όσον αφορά, όμως, την περιοχή του έργου που αφορά το ρέμα «Θολό», παρατηρείται πως βρίσκεται εντός προστατευόμενης περιοχής που ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 για την οποία έχει συνταχθεί Μελέτη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης. Επίσης, η περιοχή αυτή βρίσκεται εκτός περιοχών που ανήκουν στους εθνικούς δρυμούς, εκτός καταφυγίων Άγριας Ζωής, εκτός προστατευόμενων περιοχών και δεν έχουν χαρακτηριστεί ως περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Ακόμη, οι θέσεις των μελετώμενων έργων δεν εντάσσονται στις Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) των Δήμων και Κοινοτήτων της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος