FOLLOW US: facebook twitter

Ανασυγκρότηση με ταυτότητα παγκόσμιας εμβέλειας!

Ημερομηνία: 07-04-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, Πολιτική

Του Λευτέρη Βαρουξή, Υποψήφιου Βουλευτή Ν.Δ.

Μπροστά στο καταστρεπτικό σκηνικό των μεγάλων πυρκαγιών του 2021 στην Ηλεία η κυβέρνηση κινήθηκε στην κατεύθυνση τριών σημαντικών αξόνων.

Ο πρώτος αφορούσε στην αποτελεσματική στήριξη των πυρόπληκτων, με αποζημιώσεις που έφθασαν στο μεγαλύτερο ποσοστό από κάθε προηγούμενη φορά και δόθηκαν- πλην εξαιρέσεων- στο μικρότερο από ποτέ χρονικό διάστημα.

Στην αποκατάσταση των ζημιών , που είναι και ο δεύτερος άξονας, βλέπουμε να γίνεται έντονη προσπάθεια με ροή χρηματοδοτήσεων και ένταξη έργων σε συγκεκριμένα προγράμματα για την «επούλωση πληγών» στις υποδομές των περιοχών, που άφησε τα αποκαΐδια της η πύρινη λαίλαπα…

Ο τρίτος ωστόσο άξονας- που κατά την εκτίμησή μου είναι και ο πλέον ουσιαστικός- αφορά στην μακρόπνοη ανάπτυξη μέσω ενός συγκροτημένου σχεδίου , που στόχο έχει την οργανωμένη εξελικτική πορεία του τόπου με την στρατηγική των προτάσεων, που κατέθεσε ο Οργανισμός Έρευνας και Ανάλυσης «διαΝΕΟσις» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τα οποία ήδη έχουν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Ακριβώς επάνω σε αυτό το πλάνο δράσης, όπως μας εξηγεί εύστοχα και ο ανωτέρω Οργανισμός Έρευνας, οφείλουμε να επικεντρώσουμε τον ενδιαφέρον μας στην πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής και στην αξιοποίηση που μας «υπαγορεύει» η παγκόσμια εμβέλειά του.

Κυρίαρχο ρόλο βεβαίως εδώ έχει η Αρχαία Ολυμπία , που μαζί με τη σύνδεση των αρχαιολογικών μνημείων της Ήλιδας, του Επικ. Απόλλωνα, των μνημείων πολιτισμού και τις σπάνιες ιδιαιτερότητες της Ηλειακής φύσης , μπορούν να αναδείξουν έναν ασυναγώνιστο παγκόσμιο προορισμό τουρισμού.

Στην επίτευξη του τελευταίου στόχου έρχεται καταλυτικά η δημιουργία, νέου βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης, που, με βάση τον τουρισμό, προκαλεί την εξωστρέφεια του παραγωγικού συστήματος με αιχμή και σημείο αναφοράς την αγροδιατροφή και παράλληλα προσβλέπει στην προστασία, ενδυνάμωση και εν τέλει αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος.

Σε μια τέτοια πορεία η ανασυγκρότηση της Ηλείας προϋποθέτει μαζί με τα παραπάνω την υλοποίηση ή ολοκλήρωση αναγκαίων υποδομών, την ενίσχυση της ποιότητας και συνοχής του εξαίρετου ανθρώπινου δυναμικού της και την βελτίωση ή αναβάθμιση της οργάνωσης και αποτελεσματικής λειτουργίας κοινωνικών και άλλων δραστηριοτήτων.

Ιδιαίτερη μνεία στην προσπάθεια «κομβικών» αλλαγών για τον τόπο είναι χρήσιμο να γίνει στην προτεινόμενη διαδημοτική συνεργασία στην κοινή αναπτυξιακή κατεύθυνση, όπως και η Σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού Ηλείας, με επιστημονική, τεχνική και συμβουλευτική υποστήριξη για προγραμματισμένα και πολύ περισσότερο νέα έργα. Πρόκειται για μια παρέμβαση που θα στοχεύει στην παροχή υψηλού επιπέδου τεχνογνωσίας στην στρατηγική, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του νέου μοντέλου εξέλιξης στον νομό.

Αξιοπρόσεκτα εξ άλλου είναι η δημιουργία Φορέα Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού άμεσα εμπλεκόμενου στα νέα και εναλλακτικά ζητήματα ανάπτυξης και ανάδειξης τουρισμού και πολιτιστικού προϊόντος.

Εν κατακλείδι, αν αγωνιούμε και θέλουμε πράγματι την συγκράτηση ή ακόμη και την επιστροφή των νέων στον τόπο μας, και αν έχουμε έντονη την επιθυμία να πετύχουμε μια αισιόδοξη όσο και φιλόδοξη προοπτική στην Ηλεία και την Δυτική Ελλάδα, δεν έχουμε παρά να επιλέξουμε και να στηρίξουμε εννοιολογικά και πρακτικά το περιεχόμενο δράσεων και έργων της ανασυγκρότησης.

Και να το υλοποιήσουμε, προσηλωμένοι σε μακροχρόνιους και όχι μόνο άμεσους στόχους, ενεργοποιώντας τους κατάλληλους μηχανισμούς δράσης και συνεργασίας με την ευρύτερη κοινωνική αποδοχή.

Έτσι θα τα καταφέρουμε…

Σε δύο κεντρικά σημεία, στις πόλεις του Πύργου και της Αμαλιάδας, τα πολιτικά γραφεία του Υποψήφιου Βουλευτή Ηλείας με την Ν.Δ. Λευτέρη Βαρουξή, είναι καθημερινά ανοιχτά για να δεχτούν κάθε συμπατριώτη, κάθε πολίτη.

Βασικός τους στόχος είναι και θα παραμείνει η άμεση επαφή με κάθε Ηλείο.

Πύργος
Ερμού 3
26210 25989

Αμαλιάδα
Δεληγιάννη 17
26220 26981

Λευτέρης Βαρουξής
Υποψήφιος Βουλευτής Ηλείας, Νέα Δημοκρατία


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia