FOLLOW US: facebook twitter

Ανασυγκρότηση… αγνοείται

Ημερομηνία: 03-04-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα

Δυόμισι χρόνια μετά τις πυρκαγιές στην Αρχ. Ολυμπίας το εγχείρημα «Ηλεία 2030» παραμένει σχέδιο επί χάρτου

-Το επιχείρημα των πέντε νέων δημάρχων επικαλέστηκε ο αρμόδιος υφυπουργός Χρ. Τριαντόπουλος για την καθυστέρηση

-Σφοδρή κριτική από Κατρίνη για κυβερνητική αδιαφορία προς την Ηλεία

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Σε… θολά νερά εξακολουθεί να βρίσκεται η ανασυγκρότηση της Ηλείας, καθώς δυόμισι χρόνια μετά την ευρεία σύσκεψη στο δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας, παρόντος του πρωθυπουργού, κανένας δεν γνωρίζει ούτε το ύψος των διαθέσιμων πόρων ούτε το στοιχειώδες χρονοδιάγραμμα έναρξης του εγχειρήματος.

Όπως ανέφερε προχθές στη Βουλή ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας και πρόεδρος της αρμόδιας Υποεπιτροπής για την Ηλεία, Χρήστος Τριαντόπουλος,  απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηλείας και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Κατρίνη, η αναπτυξιακή μελέτη της διαΝΕΟσις με τίτλο «Ηλεία 2030: Ανασυγκρότηση με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία» έχει παραδοθεί  από τις 15 Φεβρουαρίου του 2023, αλλά το… πρόβλημα είναι ότι πέντε από τους επτά δήμους της Ηλείας έχουν νέο δήμαρχο.

«Εξαιτίας της αλλαγής των δημοτικών αρχών ζητήθηκε εκ νέου η προτεραιοποίηση των έργων, όπως ήθελαν και οι ίδιοι οι δήμαρχοι να κάνουν. (…) Άρα, είμαστε σε συνεχή συνεργασία και επικοινωνία μαζί τους. Περιμένουμε τις προτάσεις τους, τις συλλέγουμε όσοι τις στέλνουν και συνεχίζουμε να δουλεύουμε εντατικά για την ολοκλήρωση των απαραίτητων βημάτων και την επιτάχυνση των διαδικασιών ως προς την προώθηση του σχεδίου ανάπτυξης της περιοχής. Με την ολοκλήρωση, της αποστολής των ζητούμενων από τους δήμους ακολουθεί η ιεράρχηση, ακολουθεί η χρηματοδοτική αξιολόγηση των έργων από την Υποεπιτροπή της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής όπου έχει παραλάβει τη μελέτη. Άρα, η διαδικασία είναι σε εξέλιξη», ανέφερε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε ότι οι πόροι θα αντληθούν από το ΕΣΠΑ 2021-2027, χωρίς να προσδιορίσει το ύψος τους, έστω κατά προσέγγιση, ή να παρουσιάσει κάποιο χρονοδιάγραμμα.

«Έχουμε αρκετούς διαθέσιμους οικονομικούς πόρους από το ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027. Τα προτεινόμενα έργα, όπως αυτά θα προκύψουν από την προτεραιοποίηση των δήμων και των ΟΤΑ, θα τύχουν χρηματοδότησης από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, πέραν αυτών, (…) θα αξιοποιήσουμε πόρους από όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, όπως έχουμε κάνει και σε άλλες περιοχές, από το Πράσινο Ταμείο, από τους πόρους του ΥΠΕΣ, δηλαδή από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, (…) αλλά και όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία ανάλογα με τη φύση των προτεινόμενων έργων.  (…)», εξήγησε και σημείωσε ότι η εγκριθείσα έκτακτη χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ της Ηλείας έχει φτάσει από το 2021 ως τώρα όσον αφορά τις αποκαταστάσεις τα 22 εκατ. ευρώ και μαζί με τα μέτρα και τις παρεμβάσεις για τη αποκατάσταση της περιοχής στα 45 εκατ. ευρώ.

Δριμεία κριτική από Κατρίνη

Από την πλευρά του ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε πως εδώ και έναν χρόνο δεν έχε γίνει απολύτως τίποτα, διότι δεν έχουν διασφαλιστεί πόροι και κανένας δεν γνωρίζει το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων.  «Έναν χρόνο πριν ακριβώς και έξι μήνες πριν από τις πρωτοφανείς καταστροφές σε Έβρο και Θεσσαλία η ΔιαΝΕΟσις έδωσε στην Κυβέρνηση μια ολιστική μελέτη για την ανασυγκρότηση της Ηλείας με επίκεντρο την αρχαία Ολυμπία με συνολικό κόστος 1,87 δισ. ευρώ. Τι έχει γίνει εδώ και ένα χρόνο; Να σας πω εγώ. Δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Δεν έχει ανακοινωθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων που περιλαμβάνονται στη μελέτη της ΔιαΝΕΟσις. Δεν έχουν εξασφαλιστεί ή δεν έχουν δεσμευτεί -να το πω καλύτερα- πόροι για την υλοποίηση του σχεδίου. Και όλα αυτά, ενώ η ίδια η μελέτη που σας παραδόθηκε -το ξαναλέω- έναν χρόνο πριν έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι ο Νομός Ηλείας κινδυνεύει να απαξιωθεί πλήρως -το μεταφέρω ακριβώς όπως το γράφει μελέτη- αν δεν ληφθούν άμεσα και δραστικά μέτρα και δεν υπάρξει μακροχρόνιος σχεδιασμός», επισήμανε και στηλίτευσε το επιχείρημα του κ. Τριαντόπουλου περί νέων δημάρχων.

«Και τι λέει η Κυβέρνηση; Τι μας λέτε τώρα εσείς; Ότι δεν θα γίνει τίποτα γιατί έγιναν εκλογές στην Αυτοδιοίκηση και άλλαξαν οι πέντε από τους επτά δήμους. Δεν υπάρχει συνέχεια στη διοίκηση; Δεν υπάρχει μια περιοχή που περιμένει εδώ και δυόμισι χρόνια τη δέσμευση του κ. Μητσοτάκη ότι θα υπάρχει σχέδιο ανασυγκρότησης της Ηλείας; Υπάρχει χρονοδιάγραμμα; Δεν υπάρχει. Υπάρχει επιτροπή παρακολούθησης; Δεν υπάρχει. Υπάρχει έκθεση προόδου; Δεν υπάρχει. Το μόνο που μας λέτε είναι ότι υπάρχουν έργα που δύνανται να χρηματοδοτηθούν από διάφορες πηγές, αλλά όχι ότι θα χρηματοδοτηθούν ή έργα τα οποία είχαν ήδη ξεκινήσει πριν από τη μελέτη της διαΝΕΟσις. (…) Γιατί δεν μας λέτε ευθέως ότι αυτή τη στιγμή δεν έχετε καμία προτεραιότητα την Ηλεία όσον αφορά το σχέδιο ανασυγκρότησης που σας έχει παραδοθεί από τη διαΝΕΟσις; Γιατί δεν μας λέτε ότι δεν έχετε ούτε χρονοδιάγραμμα ούτε προφανώς -και αυτό καταλαβαίνω από την απάντησή σας- δεν έχετε τη βούληση να έχετε συγκεκριμένους πόρους που θα στηρίξουν αυτό το πρόγραμμα;», υπογράμμισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος