FOLLOW US: facebook twitter

Ημερίδα για τον προσεισμικό έλεγχο στον Πύργο

Ημερομηνία: 03-04-2024 | Συντάκτης:

-Πιθανότερη ημερομηνία το Σάββατο 13 Απριλίου από το ΤΕΕ Ηλείας

-Επιστολή για τα αυθαίρετα της Γλύφας

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει σταδιακά το πρόγραμμα υποχρεωτικού προσεισμικού ελέγχου στα δημόσια κτίρια της Ηλείας, καθώς ολοκληρώνεται η κατάρτιση του μητρώου ελεγκτών δημοσίων κτιρίων. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια μετεκπαίδευσης των μηχανικών που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα ελέγχου, προκειμένου να ξεκινήσει ομαλά και χωρίς προβλήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», το παράρτημα του ΤΕΕ στην Ηλεία σχεδιάσει τη διεξαγωγή επιστημονικής ημερίδας στον Πύργο για το ζήτημα του προσεισμικού ελέγχου. Πιθανότερη ημερομηνία είναι το Σάββατο 13 Απριλίου, ενώ σε αυτό θα συμμετέχουν πανεπιστημιακοί και στελέχη του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ).

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα τεθούν επί τάπητος και θα αναλυθούν όλα τα δεδομένα που αφορούν τον προσεισμικό έλεγχο και την καταλληλότητα των δημοσίων κτιρίων στην Ηλεία.

Σημειώνεται πως ο ΟΑΣΠ έχει αναρτήσει από τον περασμένο Νοέμβριο στην ιστοσελίδα του την «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ», όπου οι αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Παιδείας & Θρησκευμάτων, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) καταχωρούν τα στοιχεία ταυτότητας των κτιρίων αρμοδιότητάς τους εντός δύο μηνών.

Διευκρινίζεται ότι, αρμόδιος φορέας για την καταχώριση των στοιχείων ταυτότητας των κτιρίων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα απογραφής κτιρίων του ΟΑΣΠ, είναι ο φορέας που έχει την ευθύνη της λειτουργίας και ασφάλειας των κτιρίων και εγκαταστάσεων, ενώ ειδικά για τα δημόσια σχολικά κτίρια είναι οι Δήμοι. Οι έλεγχοι αυτοί θα γίνουν, κατά σειρά προτεραιότητας, σε κτίρια που στεγάζονται δημόσιες και ιδιωτικές εκπαιδευτικές μονάδες όλων των βαθμίδων, δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας, υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, δημόσιες επιτελικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από σεισμό και, εν συνεχεία, στα υπόλοιπα κτίρια.

Επιστολή για τα αυθαίρετα στη Γλύφα

Παράλληλα, το ΤΕΕ Ηλείας έστειλε επιστολή προς τη διοίκηση του ΤΕΕ, με την οποία επισημαίνει την επείγουσα ανάγκη τροποποίησης του ηλεκτρονικού συστήματος αυθαιρέτων  για την εφαρμογή του άρθρου που αφορά στη ρύθμιση αυθαιρέτων της Γλύφας του δήμου Πηνειού. 

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος Χρήστος Γεωργακόπουλος, το πρόβλημα που έχει προκύψει λόγω της μη ενημέρωσης του ηλεκτρονικού συστήματος αυθαιρέτων του ΤΕΕ για τη διαδικασία εφαρμογής του Άρθρου 17 του Ν.5043/2023 (ΦΕΚ 91/Α/13.4.2023), καθώς σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 17 του ανωτέρω νόμου τα αυθαίρετα κτίσματα της παρ.2 δύνανται να υπάγονται κατ’εξαίρεση στον ν.4495/2017 με την προσκόμιση του επιπλέον δικαιολογητικού βεβαίωσης συναίνεσης του αρμόδιου για την υπαγωγή δήμου.

Στην περίπτωση αυτήν επιτρέπεται κατ’εξαίρεση η υπαγωγή στον ν.4495/2017 αυθαιρεσιών κατηγορίας 5 με τις προσαυξήσεις του άρθρου 102 του ν.4495/2017.  Η προθεσμία δε της υπαγωγής λήγει σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παρ.1 του ίδιου Άρθρου στις 13.4.2024. Ωστόσο, το ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ δεν έχει έως σήμερα προβλέψει την εφαρμογή του τον εν λόγω νόμου και δεν τον έχει συμπεριλάβει στις περιπτώσεις υπαγωγής κατ’ εξαίρεση αυθαιρέτων της Κατηγορίας 5 όπως έχει πράξει για τις λοιπές περιπτώσεις του Άρθρου 96 παρ.1 του ν.4495/17.

«Ως εκ τούτου, καθίσταται αδύνατη η υποβολή σχετικής αίτησης προς το Δήμο Πηνειού από τους ενδιαφερόμενους πολίτες καθώς δεν είναι εφικτή η υπαγωγή των κτισμάτων Κατηγορίας 5 στο ν.4495/17 ,δεδομένου ότι αυτή καθορίζεται ως προαπαιτούμενη από την παρ.2 του Άρθρου 17 του ν.5043/23. Επισημαίνουμε επίσης την λεπτομέρεια του δεύτερου εδαφίου της παρ.2 του Άρθρου 17 του Ν.5043/23 η οποία αναφέρει κτίσματα “τα οποία έχουν ανεγερθεί τουλάχιστον δέκα έτη πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος” ήτοι προ της 13.4.2013 δύναται να υπαχθούν στον νόμο» αναφέρει και προσθέτει πως δεδομένου ότι η εν λόγω νομοθετική διάταξη αφορά μεγάλο αριθμό πολιτών που βρίσκονται στην συγκεκριμένη περιοχή του Ν.Ηλείας, είναι αναγκαία η άμεση εξέταση του αιτήματος για να καταστεί εφικτή η εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia