FOLLOW US: facebook twitter

ΑΙΡΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΑ: Του μικρού χιονιά παράγγειλα να ναι καλό παιδάκι

Ημερομηνία: 28-01-2022 | Συντάκτης:

Θεός φυλάξοι! Ευκτική που δηλώνει παράκληση ή συμπαράσταση. Μόνο ο θεός, γιατί για ανθρώπους άστα να πάνε. Ποιος να ενδιαφερθεί, ποιος να μεριμνήσει και κυρίως ποιος να κάνει τη δουλειά του. Ποιος να ασκήσει τα καθήκοντά του, όσο μικρά ή μεγάλα αν είναι, με σχετική έστω υπευθυνότητα και αίσθημα κοινωνικής ευθύνης. Εδώ και χρόνια πια, σε κάθε μεγάλη κρίση την οποία αντιμετωπίζει η χώρα, το διαχειριστικό δόγμα κινείται μεταξύ του «ο σώζων εαυτόν σωθήτω» και του «αποφεύχθηκαν τα χειρότερα».

Το καλοκαίρι κάηκε η περίπου η μισή χώρα (1,5 εκατομμύρια στρέμματα) και η γραμμή ήταν «ευτυχώς που δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές». Πως να το πεις αυτό σήμερα στους δύσμοιρους Ευβοιώτες, οι οποίοι μοιάζουν με ζωντανούς-νεκρούς έτσι όπως περιπλανώνται σαν ξωτικά στο άλλοτε όμορφο νησί τους, που έχει μετατραπεί σε κρανίου τόπο; Ύστερα, αρχές φθινοπώρου εκπέμφθηκε, όπως εξακολουθεί να εκπέμπεται με μνημειώδη ανευθυνότητα, το μήνυμα ότι ουσιαστικά ξεμπερδέψαμε με την πανδημία και ότι η μετάλλαξη «Όμικρον» δεν είναι παρά μόνο μια light εκδοχή του ιού.

Το αποτέλεσμα ήταν μία γενική χαλάρωση του ταλαιπωρημένου ψυχικά και υλικά πληθυσμού, η οποία σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη των νοσοκομείων και των ηρώων που με περίσσευμα σθένους τα βαστούν ακόμη όρθια, έχει οδηγήσει σε εκατόμβες νεκρών. Μόνο την ημέρα της σφοδρής χιονόπτωσης, είχαμε 111 νεκρούς συμπολίτες μας, με το θλιβερό απολογισμό να δείχνει πλέον το τρομακτικό νούμερο των 23.000.

Το ίδιο δόγμα υιοθετήθηκε και στην ενεργειακή κρίση, την οποία επίσημα κυβερνητικά χείλη προεξοφλούσαν ότι θα κρατούσε μέχρι τέλη Νοέμβρη, μετά μέχρι τα Χριστούγεννα, μετά μέχρι τα μέσα Γενάρη κ.ο.κ. Στο μεταξύ το ηλεκτρικό και το φυσικό αέριο έχουν εκτοξευτεί 200% συμπαρασύροντας προς το πάνω πληθώρα βασικών αγαθών και υπηρεσιών. Ε, κάποια στιγμή θα τελειώσει κι αυτό. Έλα μωρέ δε βαριέσαι; Καλή καρδιά να υπάρχει.

Και φτάνουμε στην «Ελπίδα», όπου το πρόβλημα ξεκινά ήδη από τα βαφτίσια, και συγκεκριμένα από την ολοσχερώς άστοχη ονοματοδοσία των νοννών-επιστημόνων. Έχει κάτι το εξευμενιστικό. Κάτι το αποτρεπτικό. Άκουσαν «Ελπίδα» οι κυβερνητικοί, περιφερειάρχες, δήμαρχοι και λοιποί συγγενείς, και αποφάσισαν ότι η καλύτερη στρατηγική ήταν να ελπίζουν ότι ο χιονιάς δε θα δημιουργούσε τίποτε σοβαρά προβλήματα. Με άλλα λόγια, παρήγγειλαν στον μικρό χιονιά να είναι καλό παιδάκι. Μόνο που η ελπίδα τους για ένα ήσυχο φαινόμενο διαψεύστηκε και τα προβλήματα τα οποία προέκυψαν ήταν πολύ μεγάλα.

30 ώρες μετά το φιάσκο της Αττικής Οδού, υπήρχαν ακόμη εγκλωβισμένοι και αβοήθητοι άνθρωποι στον πιο ακριβοπληρωμένο και κεντρικό οδικό κόμβο της χώρας, ενώ περίπου 300 νοικοκυριά σε ολόκληρη την Αττική συμπλήρωναν δεύτερο ή ξεκινούσαν να μετρούν τρίτο εικοσιτετράωρο χωρίς ρεύμα. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, έτυχε δύο γνωστοί δημοσιογράφοι να αποκλειστούν οι ίδιοι και έτσι να καταλάβουν από πρώτο χέρι τι τραβάει ο κόσμος κάθε φορά που σηκώνει τα χέρια ψηλά το επιτελικό κράτος.

Η συνήθης ασυλία της μιντιακής κάλυψης θάφτηκε στο χιόνι. Τα πολλά και σοβαρά προβλήματα τα οποία εξέθεσαν ανεπανόρθωτα τον κρατικό μηχανισμό και όσους τον συναπαρτίζουν, εντός και εκτός Αττικής Οδού, τους ώθησαν να αλλάξουν τροπάρι. Ξαφνικά έκαναν λόγο για «πρωτοφανείς συνθήκες» και κυρίως για έλλειμμα ενημέρωσης από τους μετεωρολόγους. Οι αποστομωτικές απαντήσεις ήταν πολλές αλλά μετά από μία πρόχειρη σταχυολόγηση, αρκούν μόνο δύο. Η μία του προέδρου του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα, ο οποίος δήλωσε ότι φταίει ο κακός σχεδιασμός και όχι η κλιματική κρίση, υποδεικνύοντας σαφώς τις ευθύνες της εταιρείας διαχείρισης της Αττικής Οδού όσο και της κυβέρνησης. Η δεύτερη του μετεωρολόγου και βουλευτή της Ν.Δ. Γιάννη Καλιάνου, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι «όλοι οι μετεωρολόγοι είχαν δώσει πλήρη ανάλυση για την κακοκαιρία».

Δεν φταίνε λοιπόν οι μετεωρολόγοι, αλλά δεν φταίνε ούτε οι κυβερνητικοί και οι αιρετοί. Δεν φταίει ούτε ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ κι ο ΑΒΑΞ που έχουν «καθαρίσει» 3 δις ευρώ σε 15 χρόνια και προσεύχονται να μην προχωρήσουν οι εγκλωβισμένοι σε αγωγές για να ξεμπερδέψουν μόνο με 7 εκ. ευρώ. Μόνο ο χιονιάς φταίει, που αν και του παραγγείλαμε δεν ήταν καλό παιδάκι…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος