FOLLOW US: facebook twitter

«Αγκομαχά» η οικονομία της Ολυμπίας

Ημερομηνία: 12-07-2022 | Συντάκτης:

-Αναιμική ως τώρα η τουριστική και εμπορική ανάκαμψη

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Δεν έχει καταφέρει ακόμα να βρει σταθερό βηματισμό η οικονομία της Αρχαίας Ολυμπίας, αφού κυριαρχεί η αβεβαιότητα στις τουριστικές αφίξεις, ενώ τα οφέλη από την επανεκκίνηση της κρουαζιέρας είναι ισχνά. Ταυτόχρονα, το ενεργειακό κόστος και τα συσσωρευμένα χρέη από την πανδημία συμπιέζουν τα περιθώρια κέρδους και δεν επιτρέπουν ασφαλή σχεδιασμό και προγραμματισμό από τους επαγγελματίες.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Αρχαίας Ολυμπίας, Βασίλης Τυλιγάδας, η περίοδος από τα τέλη Ιουνίου ως τις αρχές Ιουλίου δεν εκπλήρωσε τις προσδοκίες των επαγγελματιών, καταγράφοντας ελάχιστες αφίξεις και νέα κάμψη.

«Είχαμε μια νέκρωση μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, αφού δεν έγιναν κρατήσεις και δεν καταγράφηκαν αφίξεις. Τώρα κάτι πάει να γίνει, από μέσα Ιουλίου και Αύγουστο περιμένουμε να πάνε καλύτερα τα πράγματα με την ελπίδα ότι θα πάνε εξίσου καλά ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος. Δεν πάει “τρένο” πάντως ο τουρισμός εδώ και σε σχέση με αυτά που ακούγονται η πραγματικότητα απέχει. Εδώ η Αθήνα είχε μείωση 36%, που είναι βαρόμετρο. Είναι μια χρόνια που όποιος γνωρίζει τι θα γίνει, δεν ξέρει τι λέει. Ακόμα και ο κορονοϊός συνεχίζει να μας επηρεάζει, γιατί είχαμε ακυρώσεις γκρουπ από Ευρώπη λόγω έξαρσης του ιού. Σαφώς είμαστε καλύτερα από πέρυσι, αλλά όχι σε φάση πλήρους ανάκαμψης», τόνισε και πρόσθεσε πως το κόστος δεν είναι ίδιο με το 2019.

«Μην ξεχνάτε ότι το ενεργειακό κόστος έχει πολλαπλασιαστεί, οπότε ο κύκλος εργασιών δεν σημαίνει και το ίδιο κέρδος με το 2019. Με το ρεύμα όντως έγινε μια σωστή κίνηση από την κυβέρνηση και πήραμε μια ανάσα, αλλά το πρόβλημα είναι το διαρκώς αυξανόμενο κόστος στα προϊόντα. Κάθε μέρα αυξάνονται και στο τέλος θα βγούμε και χρεωμένοι. Δεν υπάρχει περιθώριο κέρδους, ώστε να καλύψουμε τις απώλειες της πανδημίας», επισήμανε.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας και της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΕΣΗ), Νίκος Καρυώτης, δήλωσε στην «Πρωινή» πως υπάρχει δυσκολία στην αγορά, αφού οι καταναλωτές παραμένουν επιφυλακτικοί, ενώ το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων είναι πλέον δυσβάσταχτο.

«Δεν υπάρχει η αναμενόμενη δουλειά. Είναι εμφανής η επίπτωση του ενεργειακού κόστους και του πληθωρισμού στην αγορά, αφού έχει μειωθεί η καταναλωτική κίνηση. Αναμένουμε στις εκπτώσεις να αυξηθεί ο τζίρος και να βρει ο καταναλωτής καλύτερες τιμές. Τουριστικά βλέπουμε ότι η Πελοπόννησος δεν είναι στους δημοφιλείς προορισμούς, κάτι που επηρεάζει και την Ολυμπία. Πολύ περιορισμένο είναι και το αποτύπωμα της κρουαζιέρας όσον αφορά την οργανωμένη αγορά, αφού η στάση είναι ολιγόλεπτη και οι επισκέπτες στο μεγαλύτερο τμήμα τους δεν παραμένουν στην κεντρική παραδοσιακή αγορά της πόλης. Επίσης παρατηρείται δυσκολία στην κατανάλωση από διάφορους τουρίστες», τόνισε και εξέφρασε την ελπίδα πως στην «καρδιά» του καλοκαιριού η κάθοδος των ετεροδημοτών θα βελτιώσει την κατάσταση, παρά τις δυσκολίες στις μετακινήσεις λόγω της τιμής των καυσίμων.

«Είναι σημαντικό που φέτος δεν έχουμε περιορισμούς αλλά η ανάκαμψη είναι ακόμα μικρή, δεν πλησιάζει το 2019. Ελπίζουμε να μην έχουμε νέους περιορισμούς, διότι από την πανδημία συσσωρεύτηκαν χρέη, τα οποία προστέθηκαν σε παλιές οφειλές και τώρα έρχονται όλες μαζί και είναι αδύνατον να ανταποκριθούμε. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί πρόβλημα όσον αφορά τη ρευστότητα και δεν μας επιτρέπει να ρυθμίσουμε την αποπληρωμή τους. Δεν έχει νόημα να αναστέλλονται διαρκώς οι οφειλές μας. Εμείς αυτό που επιδιώκουμε, είναι να ανακάμψει κάποια στιγμή η τοπική οικονομία, να ανέβει ο κύκλος εργασιών και να καταφέρουμε να έχουμε έσοδα για να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας και τα καθημερινά έξοδα των επιχειρήσεών μας», εξήγησε ο κ. Καρυώτης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος