FOLLOW US: facebook twitter

Α.Σ. Αρραχίων & Θαλλίαρχος: Εξετάσεις έγχρωμων ζωνών kick boxing και παγκρατίου αθλήματος

Ημερομηνία: 14-06-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αθλητικά, Νέα

Του Κώστα Πλιάγκου – [email protected]


Εξετάσεις έγχρωμων ζωνών kick boxing και παγκρατίου αθλήματος πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στα προπονητήρια των συλλόγων Αμαλιάδας “Α.Σ. Αρραχίων” και Πύργου “Α.Σ. Θαλλιαρχος”. Έλαβαν μέρος 70 αθλητές από 4 συλλόγους, όπου προπονεί ο Διόνυσος Παπαδόπουλος: Α.Σ. Αμαλιάδας Ο Αρραχίων, Α.Σ. Πύργου Ο Θαλλίαρχος, Α.Σ. Ανδραβίδας Ο Καλλισθένης, Εκπολιτ. Σύλλογος Κούμανη Οι Κένταυροι.

Ο Διόνυσος Παπαδόπουλος είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής από την Γ.Γ.Α. στα αθλήματα Παγκράτιο, Judo, ενώ διεκπεραιώνει και την σχολή προπονητών kick boxing από την Γ.Γ.Α. μέσα στο καλοκαίρι. Βασικός στόχων των σχολών είναι η κοινωνική προσφορά προς την τοπική κοινωνία, διδάσκοντας αρχές και ηθικές αξίες, ώστε να στελεχώσουν υγιείς πολίτες για το μέλλον του τόπου μας.

Τι είναι το Παγκράτιο;

Πρώτη αναφορά έγινε το 648 π.Χ. στους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες όπου και εισήχθη ως επίσημο Ολυμπιακό Άθλημα. Οι μάχες του Παγκρατίου ήταν ιδιαίτερα σκληρές. Η νίκη ερχόταν μόνο με υποταγή του αντιπάλου και λόγω του ότι θεωρούνταν εξευτελιστική, πολλοί παγκρατιστές μάχονταν μέχρι θανάτου! Η προπόνηση του αθλήματος λάμβανε χώρο στις «παλαίστρες» (αντίστοιχα με τα γυμναστήρια ή τις σχολές σήμερα). Υπήρχαν δωμάτια «κωρύκειον» από το ταβάνι των οποίων κρέμονταν οι κώρυκοι που αποτελούσαν πρακτικά σάκους πυγμαχίας εκείνης της εποχής. Οι σάκοι ήταν γεμισμένοι με πλιγούρι ή σύκα και κρέμονταν στο ύψος του στήθους για γρονθοκόπηση. Επιπλέον, υπήρχαν αμμόσακοι κρεμασμένοι πιο χαμηλά όπου δεχόντουσαν τις κλοτσιές. Υπάρχουν αναφορές πως κάποιοι παγκρατιστές είχαν τόσο δυνατές κλοτσιές που διαπερνούσαν τις πολεμικές ασπίδες.

Δεν υπήρχαν κατηγορίες βαρών και η επιλογή των ζευγαριών γινόταν με κλήρωση.

Οι κανόνες εφαρμόζονταν με αυστηρότητα από τους διαιτητές, οι οποίοι χτυπούσαν με βούρδουλα τους μαχητές, με την παραμικρή παράβαση. Ο Αρριχίων από τη Φιγαλία ήταν ένας μαχητής του παγκρατίου, που έπαιξε τον τελευταίο του αγώνα στους Ολυμπιακούς του 564 π.Χ., όταν ο αντίπαλός του πηδώντας πάνω του και προσπαθώντας να τον στραγγαλίσει, ο Αρριχίων με την τελευταία του πνοή κατάφερε να στρίψει το πέλμα του ποδιού του αντιπάλου και να το εξαρθρώσει. Την ώρα που πέθαινε ο Αρριχίωνας, ο αντίπαλος δήλωσε υποταγή και οι κριτές έδωσαν την νίκη στον νεκρό Αρριχίωνα κηρύσσοντάς τον Ολυμπιακό Πρωταθλητή μετά θάνατον.

Το παγκράτιο άσκησε μεγάλη επιρροή στις πολεμικές τέχνες της Ανατολής, καθώς η ιστορική σημασία του είναι μεγαλειώδης. Ενώ, πολλές τεχνικές του μπορούν να βρεθούν και σε άλλες πολεμικές τέχνες, ήταν πιθανότατα η πρώτη πολεμική τέχνη στην οποία συμπεριλαμβάνονται αμέτρητες τεχνικές μάχης, οι οποίες παντρεύουν την κλασσική πυγμαχία και την πάλη (grappling). Το παγκράτιο πολλές φορές εντασσόταν στα πλαίσια στρατιωτικής εκπαίδευσης.

Στην Σπάρτη γίνονταν αγώνες παγκρατίου και για γυναίκες. Οι παγκρατιστές διακρίνονταν από τους υπόλοιπους αθλητές καθώς είχαν ειδικούς τρόπους συμπεριφοράς, ειδική διατροφή, κόμμωση και φροντίδα σώματος. Όταν αγωνίζονταν επαλείφονταν με λάδι και άμμο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia