FOLLOW US: facebook twitter

Φαρμακευτικά και καλλυντικά προϊόντα από την ελιά: Ενδιαφέρουσα εκδήλωση και ομιλία του Καθηγητή Λέανδρου Σκαλτσούνη

Ημερομηνία: 06-02-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Αγροτικά, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”51512″ img_size=”full”][vc_column_text]Στα ελαιόδεντρα της χώρας μας, στα πρασινοασημί φύλλα της ελιάς, στον καρπό της και στο λάδι της, ακόμα και στα απόβλητα από την επεξεργασία τους, κρύβονται πραγματικοί θησαυροί. Οχι μόνο με ξεχωριστή διατροφική αξία , αλλά πολύτιμοι για τη σύγχρονη χημική βιομηχανία, την παραγωγή καλλυντικών και βεβαίως φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων στην ενδιαφέρουσα και διαφωτιστική ομιλία του στην  συνέλευση της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Ν. Ηλείας, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το πρωί στην αίθουσα της ΠΕΔ Ηλείας στον Πύργο, ο κ. Λέανδρος Σκαλτσούνης, καθηγητής της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας φυσικών προϊόντων, με θέμα “Δυνατότητες αξιοποίησης των προϊόντων της ελιάς με σκοπό την παραγωγή φαρμακευτικών, καλλυντικών και διατροφικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας”. Ο κ. Σκαλτσούνης έχει ιδρύσει απο το 2013 τη PharmaGnose S.A.εταιρία-παράρτημα του Πανεπιστημίου Αθηνών με σκοπό την αξιοποίηση της 25ετούς έρευνας πάνω στα φυσικά συστατικά των προϊόντων της ελληνικής γης για τις βιομηχανίες φαρμάκων, καλλυντικών και ειδών διατροφής.

Μέχρι τώρα παράγει 7 προϊόντα 3 από τα οποία προέρχονται από την ελιά, τα οποία και παρουσίασε στο πλαίσιο της ομιλίας του όπως το Oleamed, το phenolia και το Phyllolea. Όπως επισήμανε η συγκεκριμένη Ομάδα έρευνας του Παν/μίου προσπαθεί να εντοπίσει και να αναδείξει αυτόν τον βιολογικό θησαυρό που παράγεται από την ελιά μαζί με όλες τις ιδιότητές της, καθώς είχε αναλάβει συντονιστής στο τετραετές ευρωπαϊκό πρόγραμμα OLITEC με τίτλο «Εκχύλιση και απομόνωση βιοδραστικών προϊόντων από την ελιά με τη χρήση μοντέρνων τεχνολογιών και διερεύνηση της θεραπευτικής τους δυνατότητας».

Επίσης ο κ. Σκαλτσούνης ανέφερε ότι η ελιά είναι γενναιόδωρη, καθώς όχι μόνο το λάδι, αλλά και τα φύλλα κι ο καρπός της, ακόμα και τα απόβλητα των ελαιοτριβείων περιέχουν πολύτιμες ουσίες, με ευεργετική για τον οργανισμό δράση.  Η PharmaGnose  μεταξύ άλλων αξιοποιεί απόβλητα ελαιοτριβείων, πυρηνελαιουργείων και επιχειρήσεων επεξεργασίας επιτραπέζιας ελιάς, για την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Η μεθοδολογία βασίζεται στη συλλογή και αξιοποίηση του νερού που χρησιμοποιείται για να φύγει η «πίκρα» από τις ελιές (ακόμα και σε οικιακό επίπεδο χρησιμοποιείται αυτή η πρακτική). Αντί το νερό αυτό να γίνει απόβλητο, και μάλιστα με ιδιαίτερη τοξικότητα, οι ερευνητές του ΕΚΠΑ παραλαμβάνουν τις χρήσιμες ουσίες, που αποτελούν τη βάση για την ανάπτυξη προϊόντων με σπουδαίες βιολογικές ιδιότητες .

Μάλιστα όπως ανέφερε ο κ. Σκαλτσούνης, τo Εργαστήριο Φαρμακογνωσίας του Τμήματος Φαρμακευτικής, έχοντας αναπτύξει μια πολύ σύγχρονη μεθοδολογία ανάλυσης ελαιολάδου και κυρίως των πολυφαινολών (χημικές ουσίες με αντιοξειδωτική δράση) που περιέχουν, κάλεσε όσους παραγωγούς έχουν τη δυνατότητα να στείλουν δείγματα ελαιολάδου και φύλλα ελιάς στο Τμήμα Φαρμακευτικής, προκειμένου να συνεισφέρουν στη χαρτογράφηση του ελληνικού ελαιολάδου  και στα βιοδραστικά τους συστατικά. Τέλος μεταξύ άλλων επισημάνθηκε ότι πειραματικές μελέτες του ΕΚΠΑ του τμήματος Φαρμακευτικής σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή έχουν δείξει σημαντική καρδιοπροστατευτική δράση της ελευρωπαΐνης, στη μείωση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων κλπ.

Στο περιθώριο της συνάντησης συζητήθηκαν και οι συλλογικές μορφές επιχειρηματικότητας (Ομάδες & Οργανώσεις παραγωγών, ΚΟΙΝΣΕΠ, Glusters) και στο τέλος της εκδήλωσης η Ένωση Βιοκαλλιεργητών έκοψε την πίτα της για την νέα χρονιά.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot