FOLLOW US: facebook twitter

Τα παιδιά μέτρησαν τα… άστρα: Εκπληκτική βραδιά Αστρονομίας στο 1ο Γυμνάσιο Πύργου

Ημερομηνία: 02-04-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Εκπαίδευση, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”56606″ img_size=”full”][vc_column_text]Τα… μυστικά τους μας εξομολογήθηκαν τα άστρα, σε μια εκπληκτική εκδήλωση , μια βραδιά αστροπαρατήρησης και ξενάγησης στο αχανές και άγνωστο Σύμπαν, με οδηγούς την ομάδα των μαθητών του εκπαιδευτικού προγράμματος Αστρονομίας του 1ου Γυμνασίου Πύργου. Η βραδιά Αστρονομίας πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο κατάμεστο από κόσμο, καθηγητές, μαθητές και κοινό, στο αμφιθέατρο του 1ου Γυμνασίου, με θέμα «Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ» μια βραδιά Αστρονομίας που τα αστέρια θα χαμηλώσουν για να μας πουν τα μυστικά τους. Κεντρικός ομιλητής στην πολύ αυτή ξεχωριστή εκδήλωση ήταν ο Αστροφυσικός κ. Διονύσης Σιμόπουλος, ενώ προσκεκλημένος ήταν ακόμα ο κ. Γιάννης Χιωτέλης, Δρ Φυσικός  υπεύθυνος διαχείρισης απομακρυσμένων τηλεσκοπίων. Ακολούθησε αστροπαρατήρηση, με τηλεσκόπια που επιμελήθηκε η Αστρονομική Εταιρεία “ΩΡΙΩΝ“. Η συνάντηση  αυτή υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών, των Μαθηματικών καθώς και του σχολικού προγράμματος Αστρονομίας με τίτλο: Τα παιδιά μετράνε τ’ άστρα“, με υπεύθυνους  εκπαιδευτικούς την κ. Σοφία Μάλεση  Μαθηματικό  και  τον κ.  Διονύση Μπακόπουλο Φυσικό.  Την εκδήλωση στήριξε και το Παράρτημα Ηλείας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, «ΙΠΠΙΑΣ Ο ΗΛΕΙΟΣ.

Την βραδιά Αστρονομίας που ξεκίνησε… μουσικά, άνοιξε η χορωδία του σχολείου υπό την διεύθυνση του Γιάννη Μποζίκη, με το πολυαγαπημένο τραγούδι του Μάνου Χατζηδάκη σε στίχους Νίκου Γκάτσου, «τ’ αστέρι του βοριά», ενώ οι μαθητές ερμήνευσαν έντεχνα τραγούδια σε στίχους μεγάλων ποιητών και στιχουργών που έχουν εξυμνήσει με τον δικό τους μοναδικό και ποιητικό τρόπο τα άστρα, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κόσμου. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Δ.ντής του 1ου Γυμνασίου Πύργου κ. Μπίρμπας, που καλωσόρισε τον κόσμο στην εκδήλωση και ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους ομιλητές για την παρουσία τους, τονίζοντας ότι με την συμβολή των υπεύθυνων καθηγητών τους, δημιούργησαν μια ομάδα Αστρονομίας  και διδάχθηκαν βασικές αρχές της Αστροφυσικής και Αστρονομίας, ενώ τον Μάρτιο υλοποίησαν στο σχολείο και το γνωστό «πείραμα του Ερατοσθένη», παρότι η Αστρονομία δεν διδάσκεται επίσημα στα σχολεία και έτσι με την εκδήλωση αυτή ήθελαν να δείξουν στον κόσμο, τις γνώσεις και την κατάρτιση που έλαβαν. Στη συνέχεια οι υπεύθυνοι καθηγητές του προγράμματος, η Σοφία Μάλεση και ο Διονύσης Μπακόπουλος πήραν τον λόγο, αναφέρθηκαν στο πρόγραμμα που υλοποίησαν στο πλαίσιο της διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών, των Μαθηματικών στο σχολείο τους και κάλεσαν επί σκηνής την ομάδα Αστρονομίας των μαθητών του 1ου Γυμνασίου Πύργου.

Νεαροί αστρονόμοι!

Ο λόγος λοιπόν δόθηκε στους μαθητές, που μίλησαν με μεγάλο ενθουσιασμό για το μάθημα της Αστρονομίας και μας εξήγησαν με φωτογραφικό υλικό, πως υλοποίησαν το πείραμα του Ερατοσθένη την Τρίτη 20 Μαρτίου στον υπαίθριο χώρο του σχολείου τους με την καθοδήγηση των δύο καθηγητών τους, όπου μέτρησαν την περίμετρο της γης όπως είχε κάνει 2.500 χρόνια πριν ο Μαθηματικός-Αστρονόμος της αρχαιότητας Ερατοσθένης με τη σκιά μιας ράβδου. Το πείραμα είχε επιτυχία γιατί οι μαθητές προσέγγισαν την περίμετρο της γης με εξαιρετική ακρίβεια. Αναφέρθηκαν και σε άλλες λεπτομέρειες των όσων διδάχθηκαν για την Αστρονομία, για την γέννηση του Σύμπαντος και των άστρων όπου σήμερα με εξέλιξη της τεχνολογίας ερευνώνται με πολύπλοκα μεγάλα τηλεσκόπια.

Στον κόσμο των ισχυρών τηλεσκοπίων

Ακολούθως ο Δρ. Φυσικός και υπεύθυνος διαχείρισης απομακρυσμένων τηλεσκοπίων κ. Γιάννης Χιωτέλης, που πριν από αρκετά χρόνια υπηρέτησε ως φυσικός στο Λύκειο Πελοπίου, μέσω μιας συγκεκριμένης ιστοσελίδας για ειδικούς όπου έχει λήψη σε ζωντανή μετάδοση αστροπαρατήρησης μέσω μεγάλων τηλεσκοπίων, βοήθησε κοινό και μαθητές να ατενίσουμε μαζί το βαθύ σύμπαν και να καταλάβουμε τις απίθανες δυνατότητες των ισχυρών τηλεσκοπίων, που μας δίνουν εικόνες που το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να συλλάβει.

Στην συνέχεια το λόγο έλαβε ο κ. Σιμόπουλος που και εκείνος με την σειρά του μας ξενάγησε αρχικά στον κόσμο των μεγαλύτερων και υπερσύγχρονων τηλεσκοπίων στον κόσμο που μας έχουν δώσει τις επιστημονικές πληροφορίες που έχουμε ως σήμερα για το Σύμπαν, από τις μελέτες που έχουν γίνει. .  Ο βραβευμένος, για τη συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση, Έλληνας αστροφυσικός, ο οποίος για περισσότερο από μισό αιώνα παρατηρεί το Σύμπαν, ο κ. Διονύσης Σιμόπουλος, μέσα από την ομιλία του βοήθησε το κοινό να γνωρίσει κάποια από τα μυστικά του Σύμπαντος και να λάβει τα «μηνύματα» που μας στέλνει, κρατώντας για πάνω από μια ώρα αμείωτο το ενδιαφέρον μας. Όπως τόνισε, τους Αστροφυσικούς τους ονομάζουν σήμερα δικαίως «αστρολόγους του Σύμπαντος», γιατί μέσα από την τεχνολογία μελετούν τις «αναμνήσεις» του Σύμπαντος.

Περιέγραψε ακόμα τα οφέλη από την διαστημική τεχνολογία και την εξέλιξη της επιστήμης της Αστροφυσικής και της Αστρονομίας με ειδική αναφορά στο  CERN, ενώ όπως ανέφερε οι 4.000 περίπου δορυφόροι, που βρίσκονται σήμερα σε τροχιά γύρω από τη Γη, μας στέλνουν καθημερινά χιλιάδες πληροφορίες που μας βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση του περιβάλλοντος και του πλανήτη μας. Επιπλέον οι νέες τεχνολογίες που δημιουργήθηκαν για το διαστημικό πρόγραμμα έχουν πρόσθετες εφαρμογές στην καθημερινή μας ζωή, φέρνοντας πολλά παραδείγματα, όπως τα κινητά τηλέφωνα και το ίντερνετ που μεταδίδουν την πληροφορία σε κλάσματα δευτερολέπτου.

Αξίζουν ωστόσο πολλά συγχαρητήρια στο 1ο Γυμνάσιο Πύργου για την θαυμάσια εκπαιδευτική δουλειά που κάνει με τους μαθητές, αποδεικνύοντας ότι όντως η Αστρονομία θα έπρεπε να διδάσκεται επίσημα στα σχολεία.[/vc_column_text][vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1522653559934-c181a5c7-d6d9-3″ include=”56607,56608,56609,56610,56611,56612″][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia