Πιθανόν από ασφυξία ο θάνατος των ψαριών
Αυτοψία στον Καϊάφα, από τον καθηγητή Ιχθυολογίας Κ. Κουτσικόπουλο
Μια πιθανά αυξημένη έκλυση Θείου στο νερό που αναβλύζει από τις ιαματικές πηγές της Λίμνης Καϊάφα, φαίνεται να περιόρισε το οξυγόνο και να σκότωσε μαζικά τα ψάρια στο κανάκι που βρίσκεται κοντά στις πηγές. Αυτή είναι μια πρώτη εκτίμηση του καθηγητή Ιχθυολογίας και Θαλάσσιας Οικολογίας, Κωνσταντίνου Κουτσικόπουλου, που το Σάββατο, πραγματοποίησε μετρήσεις στο χώρο συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργο Γεωργιόπουλο, τη διευθύντρια της ΔΑΟΚ ΠΕ Ηλείας κα Σπυροπούλου και τους συνεργάτες της και το διευθυντή των Λουτρών κ. Λευκαδίτη. Ο καθηγητής με τους συνεργάτες του ακολούθησαν όλη τη διαδρομή του καναλιού, όπου δεν υπήρχαν ίχνη ζωής στα ψάρια, Φτάνοντας στο ύψος όπου τα νερά της πηγής πέφτουν στο κανάλι διαπίστωσαν πως πέρα από αυτό υπήρχαν κοπάδια ψαριών που κινούνται χωρίς κάποια συμπτώματα.
Πέρα από την αρχική εκτίμηση θα αναλυθούν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων και θα υπάρξουν σαφείς απαντήσεις για το θέμα. Πιθανό είναι δε, το φαινόμενο να δημιουργείται και λόγων των καιρικών συνθηκών καθώς φέτος βιώνουμε έναν αρκετά βαρύ χειμώνα με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Εκείνο που παρατηρήθηκε είναι πως τα νερά στην πηγή που βρίσκεται σε απόσταση από το υδροθεραπευτήριο, αναβλύζουν σε μεγαλύτερες ποσότητες από ότι στο παρελθόν.
Πρώτη εκτίμηση η έλλειψη οξυγόνου
Ο κ. Κουτσικόπουλος εξήγησε πως το φαινόμενο αυτό είναι αρκετά σύνηθες σε κανάλια, ειδικά το χειμώνα με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. «Τα ψάρια μετακινούνται σε σημεία όπου οι συνθήκες είναι λίγο καλύτερες, εγκλωβίζονται, είναι περιορισμένες οι συγκεντρώσεις οξυγόνου και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τους θανάτους. Η περιοχή όμως εδώ είναι λίγο πιο ιδιότροπη, έχει γλυκά νερά που χύνονται στα κανάλια, είναι υπόγεια νερά, είναι ιαματικά νερά, έχουν μια ιδιομορφία. Θα πρέπει να δούμε αν το κλασσικό σενάριο του προβλήματος των καναλιών ισχύει και εδώ ή αν είναι κάποιο φαινόμενο παροξυσμικό, γεωλογικού χαρακτήρα που άλλαξε την ποιότητα των νερών που πέφτουν στα κανάλια. Δυστυχώς δεν έχουμε καταγραφές θα πρέπει να δούμε με τα δεδομένα του σήμερα, εάν ένα τέτοιο σενάριο είναι πιθανό και να το παρακολουθήσουμε στη συνέχεια» εξήγησε ο κ. Κουτσικόπουλος. Παράλληλα επισήμανε πως οι φορές που έχει εμφανιστεί στο παρελθόν το ίδιο φαινόμενο δεν δικαιολογεί κάποια περιοδικότητα. «Θα πρέπει να δούμε και ότι οι καιρικές συνθήκες έχουν διακυμάνσεις ανά τέσσερα – πέντε χρόνια. Αν δεν οφείλεται στο νερό που έρχεται από τις πηγές στα κανάλια είναι κάτι που έχει καθαρά κλιματικό χαρακτήρα» είπε ως πρώτη εκτίμηση μιλώντας για έλλειψη οξυγόνου, ενώ μια παθογόνα αιτία είναι ένα λιγότερο πιθανό σενάριο.
Να προχωρήσουν τα έργα στη λίμνη Καϊάφα
Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος συνόδεψε τον κ. Κουτσικόπουλο στην αυτοψία στη λίμνη. «Πρέπει να δούμε πόσο σοβαρό είναι το θέμα, πόσο εκτεταμένο και πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν και ελπίζουμε να είναι κάτι προσωρινό. Όμως το θέμα αναδεικνύει ένα μεγάλο ζήτημα για τον Καϊάφα. Μίλησα με τον πρόεδρο της ΕΤΑΔ κ. Τερζάκη που οφείλω να πω, πως ενδιαφέρεται πάρα πολύ για την αξιοποίηση της λίμνης, τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν εδώ και στο υγρό στοιχείο και στον περιβάλλοντα χώρο. Μια λίμνη που αξιοποιείται είναι επισκέψιμη, προστατεύεται και φροντίζεται και έχει φορέα για τις δραστηριότητες της, θα είναι υπό στενή παρακολούθηση. Ο Καϊάφας είναι μια πηγή πλούτου από κάθε άποψη και νομίζω ότι το επόμενο διάστημα πρέπει να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα. Υπάρχει μια μελέτη με πολύ λίγα χρήματα. Έχουμε πει από την Περιφέρεια ότι μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε διάφορες παρεμβάσεις στη λίμνη στη λιμνοθάλασσα και στην ευρύτερη περιοχή του Καϊάφα. Η ΕΤΑΔ έχει κάνει τις δικές της ενέργειες αλλά όλα αυτά πρέπει να συντονιστούν με ένα τρόπο και επιτέλους κάποια στιγμή πρέπει να αρχίσουμε. Θα δω τον κ. Τερζάκη μέσα στην εβδομάδα. Πρέπει να καθίσουμε όλοι οι φορείς μαζί και να αποφασίσουμε πως αρχίζουμε και τι κάνουμε. Πιστεύω ότι είναι ευτυχία που είναι ο κ. Τερζάκης σε αυτή τη θέση, αρκεί το ενδιαφέρον που υπάρχει να πάρει σάρκα και οστά…» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργιόπουλος.