FOLLOW US: facebook twitter

783.000 νεόπτωχοι Ελληνες η «κληρονομιά» των μνημονίων

Ημερομηνία: 30-01-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

slide-neoptoxoi-mnimonio

Σε μια πενταετία εξανεμίστηκαν εισοδήματα 54 δις. και η κατανάλωση μειώθηκε κατά 39 δις.
Την πλέον οξύτερη και βίαιη οικονομική προσαρμογή έχει υποστεί η χώρα μας -σαν να βρίσκεται σε πόλεμο – σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ όπου εφαρμόστηκαν μνημονιακά μέτρα ή είναι στη γειτονιά μας, στον Νότο.

Αυτό αποκαλύπτουν τρεις πίνακες με στατιστικά στοιχεία, που παρουσίασε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της ετήσιας έρευνας για το εισόδημα και τις δαπάνες των νοικοκυριών.
Τα στοιχεία αυτά αφορούν στο καθαρό εισόδημα νοικοκυριών, την ιδιωτική κατανάλωση και την εξέλιξη της φτώχειας. Πρόκειται για επίσημα δεδομένα της AMECO και της Eurostat που αφορούν στις χώρες της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας. Οι χρονικές περίοδοι κατά τις οποίες γίνεται η σύγκριση είναι από το 2009 έως και το 2016.
Ειδικότερα, το καθαρό εισόδημα των νοικοκυριών στην Ελλάδα ήταν το 2009 στα 159,8 δισ. ευρώ. Το 2015, έξι χρόνια μετά, καταβαραθρώθηκε στα 105,7 δισ. ευρώ. Αν κάνουμε την αφαίρεση μεταξύ των δύο μεγεθών προκύπτει ότι οι Ελληνες έχασαν 54,1 δισ. ευρώ. Το ύψος της απώλειας εισοδήματος προκαλεί σοκ αν γίνει η σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες στις οποίες εφαρμόστηκαν μνημόνια ή οι χώρες ακολούθησαν πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής όπως η Ισπανία και σε μικρότερο βαθμό η Ιταλία.
Οι Ισπανοί για παράδειγμα, το ίδιο χρονικό διάστημα έχασαν κοντά στα 11 δισ. ευρώ, οι Κύπριοι περί τα 2 δισ. ευρώ και οι Πορτογάλοι 3 δισ. ευρώ. Αντίθετα οι Ιρλανδοί πέτυχαν να αυξήσουν το εισόδημα τους κατά 16 δισ. ευρώ. Οι γείτονές μας οι Ιταλοί -οι οποίοι δοκιμάζονται επίσης από την οικονομική κρίση- δεν έχουν γνωρίσει ουσιαστική μεταβολή στο εισόδημά τους.
Η βουτιά στο εισόδημα έχει ως αποτέλεσμα να συμπαρασύρει και την ιδιωτική κατανάλωση. Οπως αναδεικνύεται από τον δεύτερο πίνακα της AMECO, που διαθέτει και πιο πρόσφατα στοιχεία του 2016, οι Ελληνες καταναλωτές έκοψαν από το 2009 δαπάνες 39,2 δισ. ευρώ. Αμέσως μετά ακολουθούν οι Ιταλοί με 21 δισ. ευρώ, οι Ισπανοί με 8 δισ. ευρώ και με μόλις 2 δισ. ευρώ μείωση της ιδιωτικής τους κατανάλωσης οι Πορτογάλοι. Οι Κύπριοι καταναλωτές κράτησαν σταθερές τις δαπάνες τους, ενώ οι Ιρλανδοί τις αύξησαν κατά περίπου 6 δισ. ευρώ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος