Οι γιατροί του Ε.Μ.Ε.Ι.Σ σε Γαστούνη και Αμαλιάδα: Εξετάστηκαν 400 γυναίκες για καρκίνο του μαστού
400 γυναίκες σε Αμαλιάδα και Γαστούνη εξετάστηκαν δωρεάν στο Μαραθώνιο πρόληψης του καρκίνου του μαστού από τους γιατρούς της Επιστημονικής Μαστολογικής Εταιρείας Ίασις-Στήριξης (Ε.Μ.Ε.Ι.Σ) την Παρασκευή 15/6 στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας και το Σάββατο 16/6 στο Κέντρο Υγείας Γαστούνης ενώ πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές ημερίδες στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο Αμαλιάδας και στο Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο Γαστούνης.
Η πρωτοβουλία για την σημαντική διοργάνωση ανήκει στον Ιατρικό Σύλλογο Αμαλιάδας και προσωπικά στον πρόεδρο κ. Κώστα Τσαούση ο οποίος διακρίνεται για την ευαισθησία που επιδεικνύει και τη βοήθεια που προσφέρει στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες καλύπτοντας με δράσεις τους τρεις πρωταρχικούς πυλώνες της ιατρικής επιστήμης, την ενημέρωση, την πρόληψη, τη θεραπεία.
Ακριβώς τους ίδιους στόχους που υπηρετεί ο Γρηγόρης Ξεπαπαδάκης, χειρουργός μαστού (MD PhD) και ιδρυτής της ΕΜΕΙΣ ο οποίος από το 1987 ασχολείται αποκλειστικά με τον καρκίνο του μαστού και έχει αφιερωθεί στη συστηματική υποστήριξη άπορων ασθενών. Ο Γρηγόρης Ξεπαπαδάκης ήρθε στην Ηλεία και εξέτασε προσωπικά τις γυναίκες στο Κέντρο Υγείας Γαστούνης ενώ στην ιατρική ομάδα που πρόσφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες της και τις δυο αυτές μέρες συμμετείχαν η Στέλλα Ιωάννου, Νάγια Κοντογιάννη, Παναγιώτα Ντασίου, Βάνια Σταφυλά και ο χειρουργός του Νοσοκομείου Αμαλιάδας Γιώργος Μπακέλλας.
Στην ενημερωτική ημερίδα στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο Αμαλιάδας μίλησαν η χειρουργός μαστού Γεωργία Παρασκευάκου για την «Έγκαιρη Διάγνωση», ο γυναικολόγος Δημήτρης Πανούσης και ο χειρουργός μαστού Δημήτρης Γροσομανίδης για την Κληρονομικότητα στον καρκίνο του μαστού και ο Γρηγόρης Κυριάκου για την «Σύγχρονη Αντιμετώπιση».
Ο Γρηγόρης Κυριάκου μαζί με την κ. Γαλάτεια Αγαπάκη, συνεργάτιδα της ΕΜΕΙΣ μίλησαν στο Κουρβισιάνειο και απάντησαν σε πολλές ερωτήσεις που τέθηκαν από το κοινό.
Η ομάδα Ε.ΜΕ.Ι.Σ, είπε ο Γρηγόρης Κυριάκου και στις δυο παρουσιάσεις του σε Αμαλιάδα και Γαστούνη, αποδέχτηκε με χαρά την πρόσκληση του κ. Τσαούση να εξετάσουν τις γυναίκες της Ηλείας.
Τόνισε δε πολλές φορές ο γνωστός χειρουργός μαστού ότι τους δυο επιστήμονες τους συνδέουν παλαιοί δεσμοί φιλίας, αφού σπούδαζαν μαζί και με ικανοποίηση διαπίστωσε ότι διατηρεί ως γιατρός και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Αμαλιάδας τα ίδια αισθήματα αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο που επεδείκνυε και στους συμφοιτητές του.
Το διήμερο της διοργάνωσης υποστήριξαν η ΚΕΔΕ, ο δήμος Πηνειού και το Νοσοκομείο Αμαλιάδας καθώς ο διοικητής Γιάννης Λέντζος διέθεσε μαίες και νοσηλεύτριες για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας του προληπτικού ελέγχου.
Με δεδομένο ότι ο καρκίνος του μαστού σημειώνει ραγδαία αύξηση στις δυτικές κοινωνίες, αποτελώντας τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο –είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες, μία στις οκτώ γυναίκες θα νοσήσει κάποια στιγμή της ζωής της– το έργο της ΕΜΕΙΣ, καταγράφεται ως ιδιαίτερα σημαντικό.
Από την Επιστημονική Μαστολογική Εταιρεία, Ιαση – Στήριξη (ΕΜΕΙΣ) προσφέρεται διαγνωστική, ιατρική, χειρουργική, νοσηλευτική αλλά και ψυχολογική υποστήριξη. Από το 2012 ως σήμερα, έχει χειρουργηθεί μεγάλος αριθμός άπορων γυναικών, έχουν οργανωθεί και διεξαχθεί χιλιάδες δωρεάν προληπτικοί έλεγχοι, ενώ έχουν ενημερωθεί σχετικά πολίτες και στα πλέον δυσπρόσιτα μέρη της χώρας.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο χειρουργός Γιώργος Μπακέλλας του Νοσοκομείου Αμαλιάδας έχει εξειδικευθεί στα θέματα μαστού και σε αυτόν μπορούν να απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι για έλεγχο, ενημέρωση και οδηγίες.
Πολύ σημαντικό είναι και το έργο και των εθελοντριών. Πρώην ασθενείς οι περισσότερες, συμπαρίστανται στις πάσχουσες. Όπως η ψυχολόγος, κ. Κατερίνα Χοτζόγλου, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για πολύ απλά πρακτικά θέματα που μπορεί να καλύπτουν από κάρτες ημερησίων διαδρομών έως επαγγελματική αποκατάσταση με την κ. Αγαπάκη να επισημαίνει «Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η καθεμία από εμάς μπορεί να βρεθεί σε αυτή τη θέση, αρκεί να μείνει άνεργη για δύο χρόνια»,
Αυτήν ακριβώς τη σκέψη συμπυκνώνει άλλωστε το μότο της ΕΜΕΙΣ: «Η θεραπεία δεν είναι πολυτέλεια. Είναι δικαίωμα».