Οδηγίες από την ΔΑΟΚ Ηλείας για ψεκασμούς εσπεριδοειδών: Σημαντική προσβολή πορτοκαλεώνων από τον διαλευρώδη
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”26401″ img_size=”full”][vc_column_text]Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ηλείας, στα πλαίσια παρακολούθησης της βιολογικής και πληθυσμιακής εξέλιξης των αλευρωδών εσπεριδοειδών και ειδικότερα του διαλευρώδη, σε οπωρώνες των περιοχών Τραγανού, Λευκοχωρίου, Γαστούνης, Βουνάργου, Ξυλοκέρας, Σαλμώνης, Μακρισίων, Καλυβακίων & Κάτω Σαμικού, ενημερώνει τους παραγωγούς για αποτελεσματική φυτοπροστασία σε πραγματικό καλλιεργητικό χρόνο.
Στις 9/7/2018 πραγματοποιήθηκε έλεγχος και δειγματοληψία εσπεριδοειδών των παραπάνω περιοχών και διαπιστώθηκαν τα παρακάτω:
α. διαπιστώθηκαν ζώντα αυγά διαλευρώδη, στα φύλλα της νέας βλάστησης,
β. στα ώριμα φύλλα διαπιστώθηκαν προνύμφες διαλευρώδη, στις περιοχές Μακρισίων και Κάτω Σαμικού,
γ. στις περιοχές από τις οποίες λήφθηκαν τα δείγματα, παρατηρήθηκε σημαντικός αριθμός τέλειων εντόμων διαλευρώδη, που δηλώνει την πτήση της νέας γενεάς του εντόμου.
Συστήνεται να ξεκινήσουν άμεσα οι χειρισμοί για την καταπολέμηση των ωών και τέλειων εντόμων, για τον περιορισμό του μεγέθους της επόμενης γενεάς και την αποφυγή της δημιουργίας καπνιάς στους καρπούς και τα φύλλα. Τα μελιτώδη εκκρίματα των προνυμφών ευνοούν την εγκατάσταση των μυκήτων καπνιάς με αποτέλεσμα την μείωση της φωτοσυνθετικής ικανότητας του δέντρου και την υποβάθμιση της εμπορικής αξίας των καρπών.
Συστήνεται στους παραγωγούς να επιθεωρούν τις καλλιέργειές τους για τη διαπίστωση ή μη της προσβολής, πριν προβούν σε χημική καταπολέμηση, διότι τα προαναφερόμενα στοιχεία αφορούν στις καλλιέργειες που ελέγχθηκαν.
Επισημαίνουμε στους χρήστες γεωργικών φαρμάκων να τηρούν πιστά τις οδηγίες της ετικέτας του σκευάσματος και να συμβουλεύονται το γεωπόνο τους πριν από κάθε επέμβαση.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]