FOLLOW US: facebook twitter

Λίμνη Καραμανλή: Λεηλασία στο αναψυκτήριο και λεμβαρχείο κωπηλασίας

Ημερομηνία: 20-09-2018 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”71393″ img_size=”full”][vc_column_text]

Πρόσκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με αφορμή την επίσκεψη του στην Αμαλιάδα

 

Γράφει ο Δημήτρης Κράλλης, πρόεδρος Κινήματος Φίλων Χελωνίτη Κόλπου

Το Κίνημα Φίλων Χελωνίτη Κόλπου, ως συλλογικότητα πολιτών, στην ιδρυτική του διακήρυξη περιγράφει ως αναπτυξιακό στόχο την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της Λίμνης Καραμανλή.  Δίνοντας σήμερα στη δημοσιότητα τις συνθήκες λεηλασίας των υποδομών αναψυκτηρίου και λεμβαρχείου κωπηλασίας, κρίθηκε αναγκαίο για την ορθή ενημέρωση των θεσμικών εκπροσώπων και των πολιτών της Ηλείας, να αναφερθούμε στο ιστορικό των ενεργειών που έγιναν για την ανάδειξη του χώρου.

Το 1988 ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος «Αμαλιάδα – Κάτω Πηνεία», επί θητείας Δ. Κράλλη, ανέλαβε πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση του οικοσυστήματος  της Λίμνης Φράγματος Πηνειού προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, οι οποίες είχαν θετικά και μετρήσιμα κοινωνικά αποτελέσματα. Διεκδίκησε από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) την παραχώρηση κατά κυριότητα  στον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο έκτασης 43 στρεμμάτων. Η έκταση αυτή, με την εφαρμογή του Καποδίστρια το 1998, περιήλθε στην περιουσία του Δήμου Αμαλιάδας αποτελώντας ελπιδοφόρο αναπτυξιακό πόρο και αποτελείται από 3 ξεχωριστά τμήματα:

1ο τμήμα: Έκταση 22 στρεμμάτων

Η έκταση αυτή βρίσκεται σε πανοραμική θέση, στη στέψη του φράγματος, πάνω από το υπάρχον αναψυκτήριο. Ο χώρος είναι ιδανικός για τη διαμόρφωση εναλλακτικού camping με χρήση τροχόσπιτου.

2ο τμήμα : Έκταση 15 στρεμμάτων

Η έκταση χρησιμοποιήθηκε το 1988 για τη δημιουργία λεμβαρχείου, με εμβαδόν 280 τ.μ., και για την κατασκευή κωπηλατικού διαδρόμου. Η δαπάνη για αυτές τις υποδομές καλύφθηκε εκείνη την εποχή από χορηγούς του ηλειακού επιχειρείν και ειδικότερα από την «Κεραμοποιία Παναγιωτόπουλου», το «Ηλειακό Μπετόν» και το ζαχαροπλαστείο «ΛΑΥΡΙΟ ΥΙΟΙ Σπύρου Θλιβερού». Οι υποδομές αυτές χρησιμοποιήθηκαν για ολυμπιακή προετοιμασία από εθνικές ομάδες εν όψει των ολυμπιακών αγώνων του 1992 στη Βαρκελώνη και του 1996 στην Ατλάντα. Το ίδιο διάστημα οι υποδομές αυτές χρησιμοποιήθηκαν και από το τμήμα κωπηλασίας που δημιουργήθηκε από το Ναυτικό Όμιλο Αμαλιάδας.

Το 1989 διοργανώθηκαν από την Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία Πανελλήνιοι Αγώνες Κωπηλασίας, επί προεδρίας του αείμνηστου φίλου της Αμαλιάδας Γεώργιου Μοναχού και με την παρουσία 5.000 θεατών. Η Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία έκρινε ιδανικές της συνθήκες της λίμνης για τη δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Κωπηλασίας, και ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος προχώρησε στην εκπόνηση αρχιτεκτονικής μελέτης για τις αναγκαίες υποδομές. Αυτή η αρχιτεκτονική μελέτη από το 1998 βρίσκεται στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αμαλιάδας.

3ο τμήμα: Έκταση 6 στρεμμάτων

Η έκταση αυτή αξιοποιήθηκε για τη δημιουργία αναψυκτηρίου. Η Κτηματική Τράπεζα, εκπόνησε δωρεάν το 1989 αρχιτεκτονική μελέτη και το έργο δημοπρατήθηκε το 1995, επί δημοτικής θητείας Δ. Κράλλη, με χρηματοδότηση 40 εκ. δρχ. από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Στη συνέχεια το αναψυκτήριο μισθώθηκε σε ιδιώτη, λειτουργώντας θετικά για τους πολίτες της Ηλείας, και με τη λήξη της μίσθωσης το 2001 ακολούθησε η εγκατάλειψή του.

Το 2005 υπήρξε πρωτοβουλία του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής για τη μετονομασία της λίμνης, που συνοδευόταν από το ενδιαφέρον αντιπαροχής, προκειμένου να υλοποιηθούν έργα ανάπτυξης, δίνοντας προτεραιότητα στην ανακατασκευή του εγκαταλελειμμένου αναψυκτηρίου. Το Δημοτικό συμβούλιο Αμαλιάδας αποφάσισε κατά πλειοψηφία στις 31/1/2005 τη μετονομασία της Λίμνης Φράγματος Πηνειού σε Λίμνη Καραμανλή και εκδόθηκε το σχετικό Π.Δ. από τον Υπουργό Εσωτερικών και σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος δημοπράτησε την ανακατασκευή του αναψυκτηρίου και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου με προϋπολογισμό 600.000€. Οι πόροι όμως κατευθύνθηκαν σε έργα αντιστήριξης στο πρανές και σε τσιμεντοστρώσεις στον υπάρχον παρκινγκ. Η συνέχεια είναι γνωστή. Η εργολαβία διαλύθηκε λόγω έλλειψης πιστώσεων και ο χώρος παραδόθηκε στη λεηλασία και την εγκατάλειψη. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ως φορέας εκτέλεσης του έργου, επιβάλλεται να αναλάβει πρωτοβουλίες χρηματοδότησης για την αποπεράτωση και επαναλειτουργία του αναψυκτηρίου και του λεμβαρχείου κωπηλασίας.

Σήμερα παρουσιάζεται μία ενδιαφέρουσα συγκυρία, καθώς ο υπογράφων τη μετονομασία της λίμνης και σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, θα βρίσκεται στην Αμαλιάδα στις 22 Σεπτεμβρίου για τα εγκαίνια του πολιτιστικού πολυχώρου της πόλης. Εμείς, ως συλλογικότητα πολιτών, με απόλυτο σεβασμό προς το θεσμό, θα προσκαλέσουμε τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα να επισκεφθεί τη Λίμνη Καραμανλή και να διαπιστώσει «ιδίοις όμμασι» την εικόνα που έχει διαμορφωθεί, αφού δεν υλοποιήθηκαν οι δεσμεύσεις των τοπικών εμπνευστών της μετονομασίας της λίμνης, και η οποία αποτελεί ευθεία προσβολή στη μνήμη του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Τώρα είναι η ώρα να δοθεί τέλος από τους θεσμικούς εκπροσώπους σε αυτή την παρατεταμένη, πολιτική και ηθική, εκκρεμότητα και να αναπληρωθεί ο χαμένος αναπτυξιακός χρόνος προς όφελος των πολιτών του Δήμου Ήλιδας.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia