Η Θεατρική Ομάδα Βιβλιοθήκης αλλάζει…
Οι «ΕρασιΤΕΧΝΕΣ» παρουσιάζουν το «Δείπνο Ηλιθίων»
Διπλή ήταν η χθεσινή παρουσίαση της Θεατρικής Ομάδας Βιβλιοθήκης Αμαλιάδας, που πλέον αλλάζει όνομα για πρακτικούς λόγους. Πλέον θα ονομάζεται Θεατρική Ομάδα
«ΕρασιΤΕΧΝΕΣ» και το πρώτο έργο που παρουσιάζει υπό αυτή την ονομασία είναι το «Δείπνο Ηλιθίων» του Φράνσις Βέμπερ. Οι συντελεστές της ομάδας και του έργου μίλησαν για τις αλλαγές αλλά και το έργο, σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο χώρο του Λαζαράκειου Δημοτικού Θεάτρου.
Η Ελένη Σκορδίλη μίλησε για την αρχή της προσπάθειας με την πολύπλευρη συμβολή της κυρίας Εύης Πάλλα στον πολιτισμό της Αμαλιάδας που έφερε και την «γέννηση» της θεατρικής ομάδας της Βιβλιοθήκης. Η κίνηση αυτή, ξεκίνησε με λίγα άτομα, που κατάφεραν να μεγαλώσουν την παρέα αυτή και να γράψουν ιστορία στα θεατρικά πράγματα της πόλης. «Ανεβάσαμε αρκετές θεατρικές παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους, πραγματοποιήσαμε με τη βοήθεια του φίλου Χρήστου Παπαγεωργίου αφιερώματα σε μεγάλους ποιητές της πατρίδας μας, βοηθήσαμε στην παρουσίαση βιβλίων γνωστών Ελλήνων συγγραφέων, διοργανώσαμε και συμμετείχαμε σε γιορτές σχολείων της πόλης μας, συμμετείχαμε σε θεατρικά Φεστιβάλ, στηρίξαμε το Φεστιβάλ Ήλιδας προσφέροντας εθελοντικά τις υπηρεσίες μας, συμμετείχαμε ενεργά στο 1ο Ηλειακό Αντάμωμα των απανταχού αποδήμων, παρουσιάσαμε δρώμενα Αμαλιαδιτών συγγραφέων, συμμετείχαμε στην τελετή έναρξης του 2ου Μαραθωνίου, Ολυμπίας αλλά και στις εκδηλώσεις για την Ολυμπιακή Φλόγα των Αγώνων του Ρίου στην Ήλιδα».
Ο Διονύσης Κομποστιώτης, συνέχισε λέγοντας πως όλα τα παραπάνω και πολλά άλλα έγιναν με εθελοντική συμμετοχή των μελών της ομάδας από αγάπη για το θέατρο, τον πολιτισμό, την προσφορά στη πόλη μας και τους συμπολίτες μας. Και σε αυτή την προσπάθειά υπήρξε η στήριξη πολλών, από τη Βιβλιοθήκη, το δήμο, τους επαγγελματίες της πόλης και φυσικά του κοινού, που έφτασε να προσφέρει πέντε τόνους τροφίμων αντί εισιτηρίου στην τελευταία παράσταση.
Ο Γρηγόρης Γιαννακόπουλος, μιλώντας για τις αλλαγές, τόνισε πως έγιναν για καθαρά πρακτικούς λόγους λειτουργίας, τόσο του σωματείου της Βιβλιοθήκης όσο και της θεατρικής ομάδας. «Έπρεπε να προχωρήσουμε στην ίδρυση μιας ανεξάρτητης θεατρικής ομάδας που θα συνεχίσει την προσφορά της με την ίδια αγάπη και μεγαλύτερη δύναμη στα πολιτιστικά και όχι μόνο δρώμενα της πόλης μας. Ένα μέρος βέβαια της καρδιά μας θα βρίσκεται πάντα στο πρώτο μας σπίτι, την πρώτη μας οικογένεια, την Βιβλιοθήκη. Θα είμαστε πάντα δίπλα της σε ότι οι άνθρωποί της μας χρειαστούν. Τους ευχαριστούμε πολύ όλους» ανέφερε.
Εραστές της Τέχνης
Ο Νίκος Κώνστας παρουσίασε τη νέα θεατρική ομάδα με την ονομασία «ΕρασιΤΕΧΝΕΣ». «Σαν εραστές της τέχνης που θέλουμε να πιστεύουμε ότι είμαστε» σχολίασε. Την ιδρυτική πράξη του σωματείου υπέγραψαν όλα τα μέλη της θεατρικής ομάδας, που προχωρούν ενωμένα. Στόχοι της ομάδας είναι η καλλιέργεια, παραγωγή, διάδοση και ανάπτυξη των τεχνών του θεάτρου, του κινηματογράφου, της μουσικής, της φωτογραφίας και του χορού, η αναβάθμιση του επιπέδου και της ποιότητας της θεατρικής τέχνης, η προώθηση της κουλτούρας και της ποιότητας ζωής του τόπου μας, η συνεργασία με θεατρικούς οργανισμούς και ιδρύματα, η συγκρότηση θιάσου ενηλίκων και παιδικού θιάσου, η υποβοήθηση και η συνεργασία με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλα σωματεία που προάγουν τον πολιτισμό και έχουν τους ίδιους σκοπούς με τους δικούς μας, η παροχή ευκαιριών στους κατοίκους της περιοχής, ώστε να αναπτύξουν δραστηριότητες και να αξιοποιούν τον ελεύθερο χρόνο τους δημιουργικά.
Ο σκηνοθέτης Χάρης Κότσιφας σε ότι αφορά τις αλλαγές αρκέστηκε να σχολιάσει πως «…τίποτα δεν αλλάζει απ’ όσα κάναμε. Συνεχίζουμε την προσφορά μας στον πολιτισμό και τους συμπολίτες μας».
«Πρεμιέρα» με «Δείπνο Ηλιθίων»
Η μεγάλη θεατρική και κινηματογραφική επιτυχία του Φράνσις Βέμπερ «Δείπνο Ηλιθίων» είναι το πρώτο έργο που ανεβάζει η θεατρική ομάδα με τη νέα της ονομασία, ως «ΕρασιΤΕΧΝΕΣ».
Ο σκηνοθέτης της ομάδας Χάρης Κότσιφας αναφέρθηκε στο νέο έργο με τις παραστάσεις να ξεκινούν το Σάββατο 22 Απριλίου μέχρι και την Κυριακή 30 Απριλίου, εκτός της Τρίτης 25/4. Η παράσταση θα έχει ελεύθερη είσοδο και αντί εισιτηρίου οι θεατές μπορούν να προσφέρουν τρόφιμα ή φάρμακα, που θα διατεθούν από τις κοινωνικές δομές του Δήμου Ήλιδας, για την ανακούφιση πασχόντων συμπολιτών μας. «Εδώ θέλουμε να ευχαριστήσουμε το Δήμο Ήλιδας για την συνεχή στήριξη των προσπάθειών μας» σχολίασε.
Πολιτικό και κοινωνικό το έργο
«…Κατά κάποιο τρόπο το έργο μας είναι πολιτικό και κοινωνικό. Ο συγγραφέας βλέπει με τον τρόπο του αυτό που υπάρχει στη κοινωνία μας, ένα Κοινωνικό ρατσισμό. Το να κατατάσσεις κάποιον κάπου και να μην του δίνεις το δικαίωμα να συμπεριφέρεται κάπως αλλιώς από εκείνα που έχεις συνηθίσει , είναι ρατσισμός.
Πίσω από το αβίαστο γέλιο του φετινού μας έργου υπάρχει και ένα δράμα, που όμως το θέατρο μπορεί και το μεταμφιέζει σε κωμωδία, ώστε μας συμφιλιώσει μαζί του. Η φιλία, η εμπιστοσύνη, η συνεργασία θίγονται με διακριτικό τρόπο στο έργο και δημιουργούν με ένα χαριτωμένο τρόπο προβληματισμό στο θεατή.
Η εκδίκηση του βλάκα. Πάνω σε αυτή την έκφραση στηρίζεται το «Δείπνο ηλιθίων». Ο Πιερ, μεγαλοεκδότης, θεωρεί πως ό,τι του κάνει κέφι μπορεί να το αποκτά, έχει με την παρέα του ένα μάλλον ανήθικο, αλλόκοτο χόμπι: στήνουν ένα δείπνο στο οποίο ο καθένας τους προσκαλεί και από έναν «ηλίθιο» για να σπάσουν πλάκα. Μόνο που ο τελευταίος ηλίθιος του, με τις αθέλητες γκάφες του, θα φέρει τον Πιέρ σε απόγνωση – ίσως όμως και σε μια πρωτόγνωρη αυτογνωσία που, ούτε λίγο ούτε πολύ, του ανατρέπει τη ζωή. Τούτο το έργο λοιπόν το αφιερώνουμε σε κείνους που βιαστήκαμε να χαρακτηρίσουμε, σε κείνους που πληγώσαμε βάζοντας τους ταμπέλα, επειδή τάραζαν τα δικά μας δεδομένα ή ήταν διαφορετικοί από μας» είπε ο κ. Κότσιφας. «Πάμε να διασκεδάσουμε, να χαρούμε, να προβληματιστούμε και γιατί όχι να αλλάξουμε κάτι στους εαυτού μας. Το έργο μας υπόσχεται Εκατό λεπτά γέλιο με σκέψη, λίγη μελαγχολία και διόλου χάχανο» σχολίασε.
Παίζουν οι ηθοποιοί με σειρά εμφάνισης
Κριστίν Μπροσάν: Ναντίν Αλ Ιμάντι
Πιερ Μπροσάν: Γιώργος Χαραλαμπόπουλος
Γιατρός Σορμπιέ: Παναγιώτης Ηλιόπουλος
Φρανσουά Πινιόν: Νίκος Κώνστας
Κάρλα: Γιάννα Γούναρη
Λεμπλάν: Στάθης Κοτσίφης
Μαρλέν: Ελένη Κορδαλή
Λυσιέν Σεβάλ: Διονύσης Κομποστιώτης
Φωνή Μενό: Ηλίας Καπετανάκος
Σαρλότ Σεβάλ: Νάντια Κότσιφα
Αστυνομικός Ντε Λακρουά: Ευτυχία Κυβρακίδου
Φωνή τηλεφωνήτριας: Μαρία Παπαδοπούλου
Σκηνοθεσία: Χάρης Κότσιφας
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Σκορδίλη
Σκηνογραφία: Διονύσης Κοροντζής