FOLLOW US: facebook twitter

«Βγήκε» επιτέλους το ΕΣΠΑ για τον Καϊάφα με χρηματοδότηση 5 εκ. ευρώ

Ημερομηνία: 07-04-2017 | Συντάκτης:

Σύσκεψη για τον Καϊάφα τη Δευτέρα στην Αθήνα υπό τον αν. υπουργό Οικονομίας Αλ. Χαρίτση

Ειδική σύσκεψη για τα θέματα του Καϊάφα προγραμματίστηκε να γίνει στην Αθήνα την Μ. Δευτέρα υπό τον Αν. Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξανδρο Χαρίτση  στην οποία έχουν κληθεί να παραστούν οι Ηλείοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ  και υπηρεσιακοί παράγοντες από τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Τουρισμού και βεβαίως τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα, ενώ παρών θα είναι και ο Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. Η σύσκεψη είναι υπηρεσιακή, καθώς στις 3 Απριλίου βγήκε στον «αέρα» η πρόσκληση ενδιαφέροντος από το ΕΣΠΑ για τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων εγκαταστάσεων και δικτύων υποδομής Λίμνης Καϊάφα, που χρηματοδοτείται με 5 εκ. ευρώ.  Εν προκειμένω θα εξεταστεί η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, για να εξεταστούν όλα τα διαδικαστικά, καθώς η υπόθεση του Καϊάφα έχει περάσει από… σαράντα κύματα!

Η συνάντηση αυτή αποτελεί συνέχεια της ευρείας σύσκεψης που είχε πραγματοποιηθεί στην Αμαλιάδα λίγο μετά τα εγκαίνια του Μουσείου Μπελογιάννη  στην οποία είχε παρευρεθεί και ο αν. Υπουργός Αλέξανδρος Χαρίτσης, όπου  η Περιφέρεια αλλά και άλλοι φορείς είχαν θέσει επιτακτικά το θέμα του Καϊάφα και είχε κατατεθεί και σχετικό υπόμνημα μαζί με άλλα μεγάλα ανοιχτά θέματα της Ηλείας. Ωστόσο η παρούσα σύσκεψη θεωρείται υπηρεσιακή και δεν έχουν κληθεί γι αυτόν τον λόγο τοπικοί φορείς της Αυτοδιοίκησης.

Η πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π του Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης απευθύνεται στην Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ με προϋπολογισμό 5 εκ. ευρώ. Ο άξονας αυτός χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Η ΕΤΑ που είναι και ο δικαιούχος του προγράμματος, θα πρέπει να υποβάλλει την πρότασή της  και τα απαιτούμενα συνοδευτικά έγγραφα και δικαιολογητικά έως 31-5-2017. Σύμφωνα με την πρόσκληση καλούνται τα ΕΤΑ και το Υπουργείο Πολιτισμού ως δυνητικοί δικαιούχοι του προγράμματος για την υποβολή προτάσεων έργων προκειμένου να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του παραπάνω άξονα του επιχειρησιακού προγράμματος.

Παρεμβάσεις εξυγίανσης των ιαματικών υδάτων και αποκατάστασης και ανάδειξης των σπηλαίων των Ανυγρίδων Νυμφών- Τι αναφέρει η πρόσκληση

Το Συγκρότημα Ιαματικής Πηγής (Λουτρά) Καϊάφα Ηλείας αποτελεί ακίνητο διοίκησης και διαχείρισης ΕΤΑΔ Α.Ε., που περιλαμβάνει τις ιαματικές πηγές και τις εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης τους και ένα ευρύτερο φυσικό περιβάλλον μεγάλης οικολογικής και αισθητικής αξίας, με σπάνια βιοποικιλότητα, που εκτείνεται έως τη θάλασσα και αποτελείται από τη Λίμνη Καϊάφα με τις όχθες της, το νησί στη Λίμνη και τη θαλάσσια ζώνη αιγιαλού. Το ακίνητο αποτελεί τμήμα του Τόπου Κοινοτικής Σημασίας “Θίνες και Παραλιακό Δάσος Ζαχάρως, Λίμνη Καϊάφα, Στροφιλιά, Κακόβατος” του ευρωπαϊκού δικτύου NATURA 2000 με κωδ. GR 2330005.

Μέσω της δράσης επιδιώκεται η υλοποίηση των απαραίτητων παρεμβάσεων για την προστασία του ιαματικού πόρου και των ιστορικών Σπηλαίων από όπου πηγάζει καθώς και για την ήπια διαμόρφωση του ιδιαίτερου φυσικού περιβάλλοντος της Λίμνης για τη βέλτιστη ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και τη βελτίωση της προσβασιμότητας και την ομαλή διακίνηση των επισκεπτών της περιοχής.

Στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται να υλοποιηθούν :

1.Παρεμβάσεις εξυγίανσης των ιαματικών υδάτων και αποκατάστασης και ανάδειξης των σπηλαίων των Ανυγρίδων Νυμφών:

Τα δύο Σπήλαια αποτελούν τις ιαματικές πηγές με νερά κατάλληλα για λουτροθεραπεία και την πιο μεγάλη αξία του Καϊάφα, καθώς συνιστούν σπάνιο συνδυασμό ενός μοναδικού αρχαιολογικού μνημείου, που χρησιμοποιείται ως χώρος ιαματικών λουτρών εδώ και χιλιάδες χρόνια, και ενός σημαντικού ενδιαιτήματος για πολυάριθμες αποικίες νυχτερίδων, που περιλαμβάνουν αυστηρά προστατευόμενα είδη.

Τα Σπήλαια είναι χαρακτηρισμένος αρχαιολογικός χώρος (ΦΕΚ 112Β/1981) και αρμοδιότητα παρέμβασης έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού (Αρχαιολογικός Νόμος ΦΕΚ 153Α/2002).

2.Παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και δικτύων υποδομών της περιοχής Λίμνης Καϊάφα,

ενδεικτικά :

– Έργα εκσυγχρονισμού υφιστάμενων εγκαταστάσεων και δικτύων υποδομής (ύδρευση, ενέργεια, αποχέτευση, κλπ) και

αντιπυρικής προστασίας.

– Έργα βελτίωσης της πρόσβασης, της κυκλοφορίας και της περιήγησης των επισκεπτών.

– Έργα εξυπηρέτησης των επισκεπτών, όπως ενδεικτικά: διαμόρφωση και οργάνωση χώρων στάθμευσης, κ.ά.

– Κάθε παρέμβαση θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τους όρους και τους περιορισμούς προστασίας και διαχείρισης που

ισχύουν για την περιοχή, με βάση την ΥΑ του αν. Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας με Α.Π. οικ.25794/20.05.2016:

Μέτρα για την προστασία των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών των GR 2330005 «Θίνες και παραλιακό δάσος

Ζαχάρως, Στροφυλιά, Κακόβατος», κλπ.

– Με τις προγραμματιζόμενες παρεμβάσεις βελτιώνονται οι υφιστάμενες δημόσιες υποδομές διατηρείται, προστατεύεται και αναδεικνύεται το φυσικό και πολιτιστικό κεφάλαιο της περιοχής και επιδιώκεται η ανάπτυξη του οικοτουρισμού και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου σε 12μηνη βάση.

– Με την ολοκλήρωσή του το έργο αναμένεται να συμβάλλει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας με την αύξηση της επισκεψιμότητας της περιοχής και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και γενικότερα στην δυναμική ανάπτυξη της περιφέρειας καθώς επίσης και στην ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού (θεραπευτικού, ιαματικού, φυσιολατρικού και αθλητικού).


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος