Η ευρωπαϊκή διάσταση της εθνικής δικαιοσύνης στην Άρχ. Ολυμπία
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”42563″ img_size=”full”][vc_column_text]Σημαντικό Διεθνές Νομικό συνέδριο με αφορμή τον εορτασμό των 150 χρόνων από την ίδρυση του Πρωτοδικείου Ηλείας
Με την διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου, γιορτάζει ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας, τη συμπλήρωση 150 χρόνων από την ίδρυση του Πρωτοδικείου Ηλείας. Το διήμερο συνέδριο ξεκίνησε την Παρασκευή και ολοκλήρωσε την Κυριακή τις εργασίες του στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, με θέμα του “η εθνική δικαιοσύνη υπό την ευρωπαϊκή της διάσταση”. Τα Ιδρύματα Ωνάση και Λάτση, η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, η Νομική Βιβλιοθήκη, η ΕΑΣ Ηλείας – Ολυμπίας και η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία, στηρίζουν τη διοργάνωση αυτή.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πύργου Δημήτρης Δημητρουλόπουλος ανέφερε ότι “… το συνέδριο φιλοδοξεί να σηματοδοτήσει μία πρόθεση εξωστρέφειας του δικηγορικού συλλόγου Ηλείας και ένα άνοιγμα προς ευρύτερα ρεύματα σκέψης της Νομικής επιστήμης. Το θέμα που πρόκειται να πραγματευτούμε κατά την διάρκεια του συνεδρίου, δηλαδή η επίδραση του κοινοτικού δικαίου στην Εσωτερική έννομη τάξη είναι ένα ζήτημα τα οποίο απασχολεί όλους τις χειριστές του δικαίου και το επόμενο διάστημα πρόκειται να τους απασχολήσει ακόμα περισσότερο με δεδομένο ότι η επίδραση του κοινοτικού δικαίου είναι καθοριστική για την εσωτερική έννομη τάξη η οποία δεν περιορίζεται στα ασφυκτικά δικά της όρια, αλλά δέχεται τις επιρροές του κοινοτικού και διεθνούς δικαίου”.
Δ. Δημητρουλόπουλος και Ιωάννης Χαμηλοθώρης
Ο επίτιμος Αρεοπαγίτης πρόεδρος της Εταιρείας Επιστημονικών Μελετών Ιωάννης Χαμηλοθώρης δήλωσε πως “ Ελληνική δικαιοσύνη δεν έχει τον χωρικό χαρακτήρα, τον οποίο γνωρίζαμε. Στις μέρες μας, με τις επεμβάσεις του κοινοτικού, ενωσιακού δικαίου έχει αποκτήσει Ευρωπαϊκή διάσταση. Η Νομολογία του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η νομολογία του δικαστηρίου Ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εδρεύει στο Στρασβούργο καθορίζουν σε ευρύ βαθμό την κατεύθυνση σε ορισμένους τομείς ερμηνείας του κοινοτικού δικαίου και ερμηνείας της σύμβασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.
Ανάμεσα στους προεδρεύοντες των συνεδριάσεων είναι και ο πρώην υπηρεσιακός Πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Παναγιώτης Πικραμένος, ο οποίος επισήμανε πως “ . . . οι εμπειρίες που αποκόμισα, ως υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, ήταν πράγματι μοναδικές και θα τις εκθέσω στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο στο πλαίσιο της ομιλίας μου με τίτλο: «Υπηρεσιακή Κυβέρνηση, Συνταγματική πρόβλεψη και πραγματικότητα».
Ο πρώην Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣτΕ Παναγιώτης Πικραμένος
Σύμφωνα με το Σύνταγμα η υπηρεσιακή κυβέρνηση έχει καθήκον να κάνει άψογες και αδιάβλητες εκλογές όμως η συμμετοχή μας στην Ε.Ε. αλλά και η οικονομική συγκυρία που αποτελεί μία δυσκολία της εποχής καλεί την υπηρεσιακή κυβέρνηση να λάβει και άλλου είδους μέτρα κινούμενη πάντοτε μέσα στα συνταγματικά πλαίσια προς την κατεύθυνση αυτή” είπε μεταξύ άλλων.
Αρκετές είναι η σημαντικές παρουσίες στην διημερίδα. Μεταξύ άλλων παρευρίσκονται ο πρώην Πρόεδρος του Αρείου Πάγου και επικεφαλής σήμερα του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, Αθανάσιος Κουτρουμάνος, ο οποίος έχει υπηρετήσει στο παρελθόν και στην Ηλεία καθώς και ο μοναδικός Έλληνας που διετέλεσε στο παρελθόν Πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βασίλειος Κουρής.[/vc_column_text][vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1508742791901-092398d9-2f6b-7″ include=”42567,42568,42569″][/vc_column][/vc_row]