FOLLOW US: facebook twitter

Ευθύμιος Κοτζάς: Έχουμε το προνόμιο να ζούμε στην Ολυμπία…

Ημερομηνία: 23-10-2017 | Συντάκτης:

Άρθρο του Ευθυμίου Κοτζά, Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας

Η διαπίστωση χιλιοειπωμένη, όμως νιώθω την ανάγκη να τη διατυπώσω ξανά εδώ, ως αφετηρία ενός ευρύτερου προβληματισμού: έχουμε το προνόμιο να ζούμε στην Ολυμπία, έναν τόπο μοναδικής ιστορικής, πολιτιστικής και πνευματικής αξίας, έναν τόπο υποβλητικό, γεμάτο ενέργεια, κάλλος και αρμονία, διαλεγμένο σοφά από τους προγόνους μας ως τόπος συμφιλίωσης, άμιλλας, υπέρβασης των αντιθέσεων και των διαφωνιών μεταξύ των ανθρώπων.

Έχουμε το προνόμιο να ζούμε σ’ έναν τόπο που εμπνέει και παρακινεί εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο, επιλέγοντας να φτάσουν εδώ από πολύ μακριά και να θαυμάσουν το μεγαλείο της Ολυμπίας, ξοδεύοντας μάλιστα πολλά χρήματα για να το κάνουν. Έχουμε το προνόμιο να ζούμε σ’ ένα από τα λαμπρότερα πεδία καλλιέργειας και άνθησης του ανθρώπινου πολιτισμού παγκοσμίως.

Αρκεί να αντιληφθούμε ότι, χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά, σε όλο τον κόσμο, κάτι θα προφέρουν στις συζητήσεις τους που θα περιλαμβάνει τη λέξη «Ολυμπία», είτε ως ουσιαστικό, είτε ως επιθετικό προσδιορισμό. Και την Τρίτη 24 Οκτωβρίου, θα μιλούν για την Ολυμπία εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων σ’ όλη τη γη, βλέποντας την τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της πόλης Πιεονγκτσάνγκ της Νότιας Κορέας.

Αν δε σκεφτούμε την επίδραση της Ολυμπίας στον σύγχρονο αθλητισμό, άμεσα ή έμμεσα, θα νιώσουμε πραγματικό δέος: χιλιάδες πρωταθλητές πήγαν τον αθλητισμό ένα βήμα παραπέρα, πραγματοποιώντας σύγχρονους άθλους, παρακινούμενοι από την καταλυτική επιρροή που έχουν στην ανθρωπότητα οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι οποίοι γεννήθηκαν στην Ολυμπία πριν από χιλιάδες χρόνια. Όσο για την προσφορά της Ολυμπίας στο μείζον ζήτημα της παγκόσμιας Ειρήνης, αρκεί να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχει πουθενά στη γη άλλος τόπος που να προτρέπει στην Εκεχειρία, στη φιλία, στη συναδέλφωση των λαών.

Αλλά και πέραν του αθλητισμού, χιλιάδες διανοητές, πανεπιστημιακοί και σπουδαστές σ’ όλο τον κόσμο ασχολούνται καθημερινά με την Ολυμπία και τις αξίες που αυτή πρεσβεύει διαχρονικά. Σε πανεπιστήμια, μουσεία, ινστιτούτα, σχολεία, βιβλιοθήκες, ερευνητικά κέντρα, παντού με κάποιον τρόπο υπάρχει κάτι από Ολυμπία. Ίσως να μην υπάρχει άλλος ιστορικός τόπος που να έχει κινητοποιήσει τόσο πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως και να έχει δημιουργήσει τόσο πολυποίκιλα ρεύματα έκφρασης και δράσης, όπως έχει κάνει η Ολυμπία μας.

Αλήθεια, πόση τιμή, πόση υπερηφάνεια και πόσο υψηλό φρόνημα για τον τόπο που ζούμε μας γεμίζουν όλες αυτές οι διαπιστώσεις! Και πόση ευθύνη νιώθουμε εμείς, ως σύγχρονοι θεματοφύλακες των αξιών και των ιδανικών που «αναβλύζει» ο τόπος μας. Μια ευθύνη αυστηρή και απόλυτη, που επιτάσσει την αναγκαιότητα να στεκόμαστε πάντα στο ύψος των περιστάσεων και να φροντίζουμε ως κόρην οφθαλμού τον «κάλλιστον της Ελλάδος τόπον».

Έχοντας απόλυτη επίγνωση της αξίας της Ολυμπίας και της επιρροής που έχει στην ανθρωπότητα, έχουμε κάθε λόγο, εμείς που ζούμε εδώ, να απαιτούμε διαρκώς τα αυτονόητα, δηλαδή την ανάδειξη του ιερού αυτού τόπου σε παγκόσμιο κέντρο πολιτισμού, αθλητισμού και ειρήνης, με ενέργειες του Ελληνικού κράτους, πρωτίστως. Είναι εθνική και όχι τοπική αναγκαιότητα. Ένας μικρός Δήμος,  με την διάρθρωση και τις υποδομές που διαθέτει, δεν δύναται να διαχειριστεί επαρκώς αυτό το πολύτιμο εθνικό κεφάλαιο. Κάθε φορά ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα όριά μας, προκειμένου η Ολυμπία να βγάλει προς τα έξω μιαν εικόνα αξιοπρεπή και αντάξια της παγκόσμιας ιστορικής και πολιτιστικής της διάστασης. Η Πολιτεία λοιπόν, πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί το χρέος της και να ασχοληθεί όχι με έναν ακόμη Δήμο, αλλά με το εθνικό κεφάλαιο που λέγεται «Αρχαία Ολυμπία».

Αυτή μας η επίκληση, μπορεί να μην είναι καινούρια, έρχεται όμως και τώρα ξανά στο προσκήνιο, με αφορμή την τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για την Χειμερινή Ολυμπιάδα της Πιεονγκτσάνγκ. Είναι ανάγκη η φωνή μας να ακουστεί. Είναι ανάγκη η Ολυμπία να βγει από το «κουκούλι» της απαξίωσης και να ανοίξει τα φτερά της, ξεδιπλώνοντας όλο της το μεγαλείο, την αίγλη και τη λάμψη που εκπέμπει.

Με αυτές τις σκέψεις, καλώ όλους τους Ολύμπιους, τους Ηλείους και τους Έλληνες, τους φίλους της Ολυμπίας, τους λάτρεις του Ολυμπιακού ιδεώδους, να έρθουν την ερχόμενη Τρίτη στην τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Να νιώσουμε όλοι μαζί τον ιερό φόβο και την μεταφυσική αίσθηση της συνέχειας μιας λαμπρής ιστορίας. Να αισθανθούμε τη θέρμη και την ενέργεια της Ολυμπιακής Φλόγας, αυτού του μοναδικού συμβόλου της γνώσης, του πνεύματος, της ανθρώπινης εξέλιξης, της άμιλλας και της υπέρβασης. Και να κρατήσουμε όλοι στις καρδιές μας αυτή την καταλυτική λάμψη, ως μια σπίθα έμπνευσης για ένα καλύτερο αύριο, για έναν καλύτερο κόσμο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος