FOLLOW US: facebook twitter

Χρήστος Χριστοδουλόπουλος: Κέντρο παγκόσμιας σύγκλισης η Ολυμπία

Ημερομηνία: 23-10-2017 | Συντάκτης:

Εισήγηση Δημάρχου Ήλιδας Χρήστου Χριστοδουλόπουλου στην χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ

Στην κοινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ και του Δημοτικού Συμβουλίου Αρχαίας Ολυμπίας, που διεξήχθη το πρωί της Κυριακής 21 Οκτωβρίου 2017 στην Αρχαία Ολυμπία, συμμετείχε ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο οποίος απεύθυνε και σύντομο χαιρετισμό.

Θέμα της κοινής συνεδρίασης που εντάσσεται στις εκδηλώσεις για την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας εν όψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων της Νότιας Κορέας «Pyeong Chang 2018», ήταν η προστασία, η ανάδειξη και η προβολή των Ολυμπιακών Αξιών.

Ο κύριος Χριστοδουλόπουλος –κατά την σύντομη τοποθέτησή του– ανέφερε τα εξής: 

«Κυρίες και κύριοι,

Κάθε φορά που πραγματοποιείται η Αφή της Ιερής Ολυμπιακής Φλόγας, η κοινωνία των πολιτών δίνει το δικό της ηχηρό «παρών».

Σήμερα, εμείς, οι δημοκρατικά εκλεγμένοι εκπρόσωποι των πολιτών, συσκεπτόμαστε στην Αρχαία Ολυμπία, η οποία, προκλητικά θα έλεγα, χρησιμοποιείται ως αφετηρία της λαμπαδηδρομίας και, όσο ξεμακραίνει η Φλόγα, εγκαταλείπεται κι αυτή έως την επόμενη Αφή.

Ως Δήμαρχος της Ήλιδας, της μείζονος διοργανώτριας πόλης των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, ως Δήμαρχος του τόπου όπου αθλητές και Ελλανοδίκες ασκούνταν και προετοιμαζόντουσαν επί τέσσερα χρόνια πριν από κάθε Ολυμπιάδα, θέλω να καταγγείλω την συμβολική και μόνο προσέλκυση της προσοχής της Ελληνικής και της Διεθνούς Πολιτείας, κάθε φορά που το κύρος των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων απαιτεί την Ολυμπιακή Γη ως αφετηρία. 

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, αλλά και το Ελληνικό Κράτος, κράτησαν από το σύνολο της Ολυμπιακής περιοχής, μόνο το Αρχαίο Στάδιο και αφήνουν στο σκοτάδι ολόκληρο τον γεωγραφικό και πολιτισμικό ιστό της γέννησης και γιγάντωσης του Ολυμπισμού και των Αξιών του.

Η Φλόγα θα φύγει παίρνοντας το Φως των Αξιών μας και πίσω της θα αφήσει την σκιά της εγκατάλειψης.

Νομίζω πως έχει ωριμάσει το αίτημα της ανασυγκρότησης, επανένωσης και ανάδειξης της Ολυμπιακής Γης, σε μια μεγάλη και διεθνώς αναγνωρίσιμη οντότητα, με συμβολικό επίκεντρο την Ολυμπία ως τόπο τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων και λειτουργικό ζωτικό χώρο ολόκληρο τον άξονα Ήλιδας – Ολυμπίας.

Έναν χώρο πλήρους εκπαιδευτικής, πολιτιστικής και αθλητικής ανάπτυξης, όπου το Φως δεν θα σβήνει ποτέ.

Η Ολυμπία και, κατ’επέκταση το σύνολο της Ολυμπιακής περιοχής, δε μπορεί να είναι σημείο διέλευσης. Πρέπει να γίνουν Κέντρο παγκόσμιας σύγκλισης.

Κύριε Πρόεδρε της ΚΕΔΕ,

Είμαι βέβαιος ότι οφείλετε και μπορείτε να αναλάβετε την πρωτοβουλία έναρξης ενός Εθνικού Ολυμπιακού Διαλόγου, έτσι ώστε η Ολυμπιακή περιοχή και, ιδιαίτερα ο άξονας Ολυμπίας – Ήλιδας, να τύχουν της μεταχείρισης που τους αξίζουν. 

Ο Δήμος Ολυμπίας, επί χρόνια αγωνίζεται για μια τέτοια προοπτική. Ο Δήμος Ήλιδας, το ίδιο. Το αποτέλεσμα ίδιο. Η Φλόγα φεύγει και μένει πίσω η αμήχανη σκιά της αδράνειας που αδικεί και την Ολυμπία και την Ήλιδα, αλλά και την Ηλεία στό σύνολό της.

Από την πλευρά μου δηλώνω έτοιμος να σταθώ στο πλευρό των δίκαιων αιτημάτων της Ολυμπίας, γιατί είμαι ιστορικά και ηθικά υποχρεωμένος να το πράξω, ως εκπρόσωπος της μείζονος διοργανώτριας πόλης των αρχαίων αγώνων. Είμαστε έτοιμοι, ως Δήμος, να αξιοποιήσουμε, από κοινού με την Ολυμπία, κάθε πρωτοβουλία ανάδειξης των δίκαιων και, Οικουμενικά ωφέλιμων, αιτημάτων μας.

Ευχαριστώ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος