FOLLOW US: facebook twitter

Δήμος Πύργου: «Ζητάμε ισοτιμία και πρωθυπουργική παρέμβαση για τα ΑΕΙ»

Ημερομηνία: 20-04-2022 | Συντάκτης:

-Επιστολή στον Μητσοτάκη από τον δήμο Πύργου για να μην εκδοθεί το ΠΔ αναδιάρθρωσης του Παν/μίου Πατρών

-Κοινή απόφαση δήμου και φορέων της πόλης σε χθεσινή έκτακτη σύσκεψη
-Μπήκε η πρώτη υπογραφή χθες από την Κεραμέως

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Την παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την άρση της αδικίας εις βάρος της Ηλείας με την κατάργηση των δυο πανεπιστημιακών τμημάτων θα ζητήσουν με επιστολή τους ο δήμος Πύργου και εκπρόσωποι φορέων της πόλης, όπως αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης χθες το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Λατσείου Δημοτικού Μεγάρου.
Ο δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, εξέφρασε εκ νέου την αντίθεσή του στο υπό έκδοση Προεδρικό Διάταγμα για την αναδιάρθρωση του Πανεπιστημίου Πατρών, τονίζοντας ότι αφενός οι μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει να γίνονται με γραφειοκρατικούς όρους και αφετέρου η κατάργηση τμημάτων αποκλειστικά σε έναν νομό της χώρας δεν συνιστά μεταρρύθμιση.

«Μεταρρύθμιση δεν γίνεται χωρίς διάλογο και χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση. Το ότι δεν πάει ως νόμος στη Βουλή η κατάργηση των τμημάτων, κάτι σημαίνει. Σε μας βιάστηκαν και μάλλον λειτούργησαν πειραματικά, μας ξεχώρισαν στον χρονικό βηματισμό από την υπόλοιπη Ελλάδα. Αυτό συνιστά συνταγματική παραβίαση της ισονομίας και της ισοτιμίας. Μας σπρώχνουν στην υπανάπτυξη, γιατί χωρίς πανεπιστήμια δεν υπάρχει σύνδεση της γνώσης και της εκπαίδευσης με την παραγωγή. Για αυτό προτείνω να σταλεί επιστολή στον πρωθυπουργό, στη οποία θα εξηγούμε για ποιο λόγο δεν ευσταθούν τα επιχειρήματα του Πανεπιστημίου Πατρών και ότι αυτό το Προεδρικό Διάταγμα συνιστά παραβίαση της ισότητας. Να το σταματήσει και να πάμε με ίσους όρους όταν ξεκινήσει για όλη τη χώρα συζήτηση για τα ΑΕΙ, με τον ίδιο χρονικό βηματισμό, μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο με δημοκρατικό διάλογο. Δεν θα γίνουμε εμείς το θύμα μιας τέτοιας διαδικασίας», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Με την πρωτοβουλία της επιστολής συμφώνησαν επίσης ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Κ. Νικολούτσος, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Γ. Αργυρόπουλος, και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου, Ηλ. Ξανθούλης. Παρόντες ήταν επίσης ο πρόεδρος της ΔΚ Πύργου, Βασίλης Φάμελος, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πύργου, Γ. Βέντρας, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου, Χρ. Γιαννικούλης, ο εκπρόσωπος της παράταξης «Αναγένεσις», Γ.Κουρκούτας, κ.ά.


Μπήκε η πρώτη υπογραφή

Για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που θα αναδιαρθρώνει τον ακαδημαϊκό χάρτη στη Δυτική Ελλάδα απομένουν τυπικές γραφειοκρατικές διαδικασίες. Σύμφωνα με πληροφορίες της Πρωινής, χθες το απόγευμα αναμενόταν η υπογραφή της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, και τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν οι υπογραφές των υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προτού παραδοθεί στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για την οριστική υπογραφή και έκδοσή του.

Πριν από λίγες ημέρες, το Συμβούλιο της Επικρατείας ενέκρινε το προσχέδιο που είχε αποστείλει το Πανεπιστήμιο Πατρών, χωρίς να ζητήσει αλλαγές, κάτι που σημαίνει πως δεν αλλάζει το αρχικό σχέδιο. Αυτό σημαίνει πως το τμήμα Γεωπονίας μεταφέρεται από την Αμαλιάδα στο Μεσολόγγι και κατά πάσα πιθανότητα θα επιστρέψει στο φετινό μηχανογραφικό, ενώ το τμήμα Μουσειολογίας εντάσσεται ως κατεύθυνση στο τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας, το οποίο θα μεταφερθεί από το Αγρίνιο στην Πάτρα, όπου θα λειτουργήσει από την ερχόμενη ακαδημαϊκή περίοδο 2022-23.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος