FOLLOW US: facebook twitter

Σε δύο αποφάσεις κατέληξε η διαδικτυακή συζήτηση για την βιομ. τομάτα και την έλλειψη αρδευτικού νερού από τους ΤΟΕΒ

Ημερομηνία: 20-04-2022 | Συντάκτης:


Την Πέμπτη στη Γενική Δ/νση της ΔΕΗ και μετά το Πάσχα ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια

  • Προκλητική η αδιαφορία των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Ενέργειας που αγνόησαν την πρόσκληση των Ο.Π
  • Με την συμμετοχή όμως βουλευτών, Περιφέρειας, ΤΟΕΒ και εργοστασίων τομάτας

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Την προκλητική αδιαφορία των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Ενέργειας , εισέπραξαν οι τοματοπαραγωγοί των Ομάδων Παραγωγών Αμαλιάδας και Γαστούνης, που δεν καταδέχθηκαν να συμμετέχουν ούτε καν με έναν εκπρόσωπο ή έστω αρμόδιο υπηρεσιακό παράγοντα του υπουργείου τους – αν και είχαν προσκληθεί επισήμως- στην χθεσινή ευρεία διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσαν οι δύο Ο.Π προκειμένου να βρεθεί λύση με τους ΤΟΕΒ, για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν αρδευτικό νερό να ποτίσουν τις καλλιέργειες βιομ. τομάτας που κινδυνεύουν να καταστραφούν. Θυμίζουμε ότι πριν από δύο μέρες, οι δύο Ομάδες Παραγωγών έστειλαν επιστολή στους υπουργούς και υφυπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Ενέργειας και σε όλους τους Ηλείου βουλευτές, Περιφέρεια και λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς, προσκαλώντας τους στην διαδικτυακή συζήτηση για το θέμα των ΤΟΕΒ με την ΔΕΗ, εκφράζοντας την ανησυχία τους για την εξέλιξη των καλλιεργειών βιομηχανικής τομάτας. Αντιθέτως, θετικά ανταποκρίθηκαν βουλευτές και Περιφέρεια που συμμετείχαν στην χθεσινή συζήτηση εκφράζοντας την πρόθεσή τους να βοηθήσουν να λυθεί το πρόβλημα.

Έτσι στην διαδικτυακή συζήτηση που ξεκίνησε στις 11 το πρωί, πέραν των προέδρων της Ο.Π Αμαλιάδας Χ. Βαλιανάτου και Γαστούνης Σ. Μαράτου, συμμετείχαν οι βουλευτές δ. Αυγερινοπούλου και Α. Νικολακόπουλος και εκπρόσωποι των βουλευτών Μ. Κατρίνης και Δ. Καλαματιανού, οι αντι επριφερειάρχες Αγροτικής Ανάπτυξης Θ. Βασιλόπουλος και Οικονομικών Π. Σακελλαρόπουλος, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Σαβαλίων Τ. Τσακοπιάκος καθώς και εκπρόσωποι του Α΄ΤΟΕΒ Πύργου και ΤΟΕΒ Επιταλίου, ενώ στην συζήτηση συμμετείχαν με εκπροσώπους τους τα δύο μεγάλα εργοστάσια βιομ, τομάτας στην Ηλεία, ΜΙΝΕΡΒΑ και ΚΥΚΝΟΣ με τα οποία οι Ηλείοι τοματοπαραγωγοί έχουν συνάψει συμβόλαια για την διάθεση του προϊόντος τους, ύψους 10.000.000 ευρώ για παραλαβή περίπου 45.000 τόνων.

Οι δύο πρόεδροι των ομάδων παραγωγών, ανέλυσαν το πρόβλημα που έχει δημιουργεί με την έλλειψη αρδευτικού νερού από ορισμένους ΤΟΕΒ λόγω των διακανονισμών με την ΔΕΗ, τονίζοντας ότι στην προκειμένη περίπτωση το σοβαρότερο θέμα το έχει ο ΤΟΕΒ Σαβαλίων από τον οποίο αρδεύονται κατά κύριο λόγο οι καλλιέργειες βιομ. τομάτας του κάμπου που αυτή τη στιγμή δεν έχει καθόλου ρεύμα, άρα τα αντλιοστάσια δεν δουλεύουν επομένως δεν έχει και νερό. Την δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ΤΟΕΒ Σαβαλίων επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος κ. Τ. Τσακοπιάκος, τονίζοντας ότι αντιστοίχως προς τον ΤΟΕΒ έχουν μαζευτεί πολλές οφειλές αγροτών αλλά και δήμων. Ο ΤΟΕΒ Μυρτουντίων έχει κάνει διακανονισμό των οφειλών του προς την ΔΕΗ, όπως και κάποιοι άλλοι ΤΟΕΒ, ωστόσο όπως είπαν κανείς δεν διασφαλίζει το πόσο θα αντέξουν από τις υπέρογκες δόσεις που καταβάλλουν, άρα η κατάσταση είναι ρευστή αν δεν δοθεί οριστική λύση. Οι βουλευτές και οι εκπρόσωποι τους, όπως και οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες τόνισαν άπαντες ότι κατανοούν ότι η κατάσταση έχει ξεπεράσει τα όρια και συμφώνησαν ότι όλοι μαζί ενωμένοι πρέπει να πιέσουν να δοθεί λύση. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των εργοστασίων επισήμαναν ότι μεγάλος μέρος της δικής παραγωγής από την μεταποίηση της βιομ. τομάτας προέρχεται από την Ηλεία και αν δεν τηρηθούν τα συμβόλαια, η οικονομική καταστροφή θα είναι μεγάλη για όλους, εργοστάσια και παραγωγούς. Οι τελευταίοι μάλιστα αντιμετωπίζουν και σοβαρές οικονομικές ρήτρες αν δεν τηρήσουν τα συμβόλαια.

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν

Στο δια ταύτα λοιπόν και μετά από συζήτηση δύο περίπου ωρών, κατέληξαν σε δύο βασικές αποφάσεις που ευελπιστούν να δρομολογήσουν θετικές εξελίξεις για την λύση του προβλήματος με τους ΤΟΕΒ:
α) Την Μ. Πέμπτη οι δύο θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Θ. Βασιλόπουλος και Π. Σακελλαρόπουλος και οι πρόεδροι των δύο Ο.Π, θα έχουν συνάντηση με την Γενική Δ/ντρια της ΔΕΗ στην Πάτρα, αρμόδια για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να της εκθέσουν το πρόβλημα και να ζητήσουν να προχωρήσουν διακανονισμοί με τους ΤΟΕΒ που δεν έχουν ρεύμα και κατά κύριο λόγο με τον ΤΟΕΒ Σαβαλίων.
β) Αμέσως μετά το Πάσχα θα πραγματοποιηθεί με ευθύνη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Περιφερειάρχη, ευρεία διά ζώσης αυτή τη φορά συνάντηση όλων των εμπλεκομένων καθώς και των Ηλείων βουλευτών. με πρόσκληση και στους υπουργούς προκειμένου να γίνει νέα εκτίμηση της κατάστασης, καθώς σε κίνδυνο δεν είναι μόνο οι καλλιέργειες της βιομηχανικής τομάτας, αλλά όλες οι εποχικές καλλιέργειες της Ηλείας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος