FOLLOW US: facebook twitter

Στη Σουηδία ταξίδεψε ο Επικούρειος Απόλλωνας

Ημερομηνία: 20-04-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Πολιτισμός

Μεγάλη εκδήλωση στην Στοκχόλμη για την επιστροφή των γλυπτών του Επικούρειου και του Παρθενώνα


Τη δυνατότητα να γνωρίσουν τον εμβληματικό ναό του Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάσσες Φιγαλείας είχαν αρκετοί Σουηδοί αλλά και ομογενείς της Στοκχόλμης, που έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση της Σουηδικής Επιτροπής για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα με γενικό τίτλο “Αναζητήσεις: Ίχνη του Παρθενώνα στη λογοτεχνία, την τέχνη, την αρχιτεκτονική”.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Μεσογειακού Μουσείου της Στοκχόλμης, διακεκριμένοι καθηγητές και ερευνητές παρουσίασαν ομιλίες με θέμα τον Παρθενώνα και τη σημασία του για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η ομιλία της επίκουρης καθηγήτριας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Ελένης Ζυμή με θέμα τον Επικούρειο Απόλλωνα, έναν αρχαιολογικό χώρο όχι και τόσο γνωστό μέχρι εκείνη τη στιγμή στο κοινό της Σκανδιναβίας. Η ομιλία έγινε με την υποστήριξη του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση, όπως ήταν φυσικό, στην κοινή κατά κάποιο τρόπο πορεία των γλυπτών του Παρθενώνα και του Επικούρειου Απόλλωνα, που ένα σημαντικό τους μέρος εξακολουθεί να βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο.

Όπως είναι γνωστό τα γλυπτά του ναού του Επικούρειου Απόλλωνα το 1812 μεταφέρθηκαν από αρχαιοκάπηλους στη Ζάκυνθο υπό την ανοχή του Βέλη Πασά και στη συνέχεια δύο χρόνια αργότερα μέσω δημοπρασίας πέρασαν στους Βρετανούς και μεταφέρθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο. Εκεί βρίσκονται σε κλειστή για το ευρύ κοινό αίθουσα δίπλα στα γλυπτά του Παρθενώνα και μπορεί κάποιος να τα δει μόνο κατόπιν ειδικής άδειας από το μουσείο.

Έτσι ουσιαστικά μέσα από την ειδική ενότητα για τον Επικούρειο Απόλλωνα στην εκδήλωση για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα έρχεται ξανά στο προσκήνιο η ανάγκη επιστροφής των σημαντικών τμημάτων και των δύο εμβληματικών ναών της Αρχαίας Ελλάδας.

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο Έλληνας πρέσβης στη Στοκχόλμη Ανδρέας Φρυγανάς, ο πρόεδρος της Επιτροπής για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα Ingemar Lindahl και η αντιπρόεδρος και πρώην διευθύντρια των Πολεμικών Μουσείων της Σουηδίας Christina von Arbin.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η παγκοσμίως γνωστή από τη συμμετοχή της σε ταινίες του Ingmar Bergman, ηθοποιός Kristina Adolphson ανέγνωσε ποιήματα Σουηδών ποιητών με αναφορές στον Παρθενώνα.

Elefteriaonline.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος